Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В МРЕЖАТА: Снимките от фейсбук показват, че президентът Георги Първанов отглежда вълчицата Зорница от малка.
В МРЕЖАТА: Снимките от фейсбук показват, че президентът Георги Първанов отглежда вълчицата Зорница от малка.

Георги Първанов без законно основание отглежда в резиденция "Бояна" вълчицата Зорница. Този извод направиха пред "168 часа" екоексперти. Те се позовават на Закона за лова. Там няма хипотеза, в която частно лице може да притежава или отглежда диво животно в домашни условия.
"Доколкото знам, диви животни могат да се гледат единствено в зоологически градини.
Така е по закон, а той трябва да се спазва от всички" - коментира бившият директор на Националния природонаучен музей д-р Петър Берон.
На същото мнение е и Елена Цингарска, експерт в Програма за изследване и опазване на вълка към "Сдружение за дива природа - Балкани".
"Няма как частни лица да отглеждат в домашни условия вълк или друго диво животно. Макар и да не е защитен вид, вълците са със статут на регулирано ползване. Затова изземането им от природата може да стане, след като се посочат научните цели, с които това се прави", категорична е Цингарска.
Според нея единственият законен начин Георги Първанов да отглежда вълчицата Зорница в резиденция "Бояна", е тя да е получила

лиценз за зоопарк

 За неговото получаване е необходимо да бъдат изпълнени един куп тежки условия, на които домът на държавния глава трудно може да отговори. Сред тях е задължението да притежава повече от пет вида диви животни с повече от пет екземпляра от вид. Животните, от своя страна, задължително трябва да бъдат показвани на посетители повече от седем дни в годината. Нещо труднопостижимо при ограничения достъп до резиденция "Бояна".
Логично от РИОСВ обясниха пред "168 часа", че не са уведомени резиденцията да е трансформирана в зоологическа градина.
"Не мога да допусна, че Георги Първанов не е наясно със законите. От тук нататък нека всеки сам си направи изводите, как нашият президент възприема себе си", коментира депутатът от ГЕРБ и член на комисията по земеделие и гори Георги Плачков.
На подобно мнение е и колегата му от "Атака" Борислав Стоянов.
"Повече от очевидно е, че Първанов смята, че законите важат единствено за обикновените хора, а

бащата на нацията

може да си прави каквото поиска", убеден е Стоянов.
До редакционното приключване на броя от президентството не отговориха на какво основание държавният глава отглежда вълчица в "Бояна".
За необичайния домашен любимец на президента стана ясно преди седмица във фейсбук. Държавният глава призна в страницата си, че отглежда от малък 2-годишния звяр в резиденция "Бояна". Първанов не пояснява как се е сдобил с вълчицата Зорница. Компания на дивото животно правели каракачанката Балкан и лабрадорът Аксел.
"Това са домашните ми любимци. Старият Балкан - каракачанска порода, Аксел - лабрадорът на сина ми - и моята фаворитка Зорница, двегодишна вълчица. Трудно се постига съжителство между дивото и питомното, но ние успяхме", обяснява в текста под снимките държавният глава.
Експерти са убедени, че дори и да е полуопитомена, вълчицата Зорница няма как да е придобита законно от Първанов.

Законът за лова е категоричен

Дивечът в България е частна държавна собственост. Няма законова възможност човек, когато му скимне, да си хване елен, сърна или вълк и да го отглежда у дома си. Подобна постъпка би трябвало да се тълкува като кражба на държавна собственост", обяснява Лазар Петрунов, началник на отдел "Биоразнообразие" в Районната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) София.
Според него президентската вълчица може да е законна само ако по някакъв начин Георги Първанов се е уредил с разрешение от горското стопанство по местоживеене. То отговаря за дивеча и се води негов собственик от името на държавата. Ако Първанов е узаконил домашния си любимец по този начин, в документа изрично трябвало да бъде
посочено основанието на което се е сдобил с животното - договор за продажба или разрешение за отглеждане.
Шефът на горското стопанство в София инж. Георги Христосков отрича да е издавал такъв документ.
"Никога не съм си и помислял да дам съгласие за отглеждане на вълк в домашни условия. Такова разрешение няма как да бъде издадено, защото е абсолютно забранено. Обикновен човек не може да гледа диви животни. Ако някой си го е позволил, означава, че е

откраднал държавна собственост

категоричен е Георги Христосков.
Според него дори и отглеждането на таралежи у дома е незаконно. Изключение можело да се направи единствено за пауни, защото те се водели полудиви животни.
"Куче да, но за всяко друго животно от семейство Кучета е изключено", допълва горският шеф Христосков след консултация с юристи от агенцията по горите.
Той изключва държавният глава да си е купил вълчицата.
"Животни може да се продават само от едно ловно стопанство на друго с цел обогатяването на ловната фауна", допълва горският шеф.
Забранено е и отглеждането на намерени ранени или малки диви животни.
"Всеки, който е намерил такова животно, е длъжен да го предаде незабавно в най-близкото ловно стопанство. В противен случай животното подлежи на конфискация", пояснява Георги Христосков.
Горският шеф разказва, че президентската вълчица не е единствената

абсурдна приумица

за домашен любимец. Мераклия заключил вкъщи диво прасе. След сигнал моментално е извършена проверка, а глиганчето прибрано.
Каква ще е съдбата на вълчицата Зорница, Георги Христосков не знае.

 

 

Глобяват го, пропуснал да я регистрира

Зорница, домашното вълче на Първанов, не е регистрирано, въпреки че президентът като страстен ловец би трябвало да познава законите.
Според Закона за защита на животните всички представители на дивата фауна трябва да бъдат регистрирани в РИОСВ до 14 дни от датата на придобиване заедно с документ как е станало това. В случай че не се спази срокът, санкцията е глоба от хиляда до две хиляди лева. При повторно нарушение глобата скача от 2 до 3 хил. лв. и животното се отнема в полза на държавата.
"До момента няма постъпило заявление за регистрация", обясни пред "168 часа" Лазар Петрунов, началник на отдел "Биоразнообразие" в РИОСВ-София.
Според Петрунов пропуск в закона на практика обезсмисля солените глоби. Дори и държавният глава да подаде заявление за регистрация, от инспекцията нямат право да му поискат документа за собственост, от който единствено може да се разбере дали е спазен срокът. В същия момент от снимките във фейсбук става ясно, че животното се радва на президентското благоволение от доста време.
"Вероятно животното е придобито доста по-рано, но няма как да го докажем. Това, че президентът е пуснал снимки на животното, не може да се смята за доказателство, докато не направим проверка на място", категоричен е експертът.
За да изпълни задълженията си, Петрунов опита да влезе в резиденция "Бояна". Оказа се, че заради специалния статут на обекта за това трябва разрешение от Националната служба за охрана.
В понеделник, 28 март, държавният служител изпрати официално искане. Ден по-късно от службата за охрана отговарят, че държавните служители не могат да извършат проверката. Причината - нямали достъп до класифицирана информация, какъвто се изисквал, за да влезеш в покоите на президента.

 

Още скандали

ВЪЛЧИЦАТА Зорница не е първият скандал с диво животно, в което е замесено името на президента Георги Първанов.
През 2008 г. се появи информация, че при посещението му в Узбекистан Първанов е ходил на лов и е отстрелял архар. Планинският козел е вписан в международната Червена книга и ловът му е забранен. В Узбекистан за това нарушение се налага глоба до 300 минимални работни заплати или 2 години обществено полезен труд.
Новината за ловния трофей на Георги Първанов бе съобщена в местни информационни сайтове. Впоследствие същата информация се появи и в бюлетина на международната работна група по дивите кози към "Международния съюз за защита на природата". Той потвърждава за лова на Първанов и дава детайли за това как е убит архарът.
"Президентът на България убива застрашен Северцов архар в район на Узбекистан, за който се предполага, че е защитен", пише в бюлетина.
Зам.-директорът на Нуратинския държавен резерват потвърждава в бюлетина, че на 7 ноември 2008 г. държавният ни глава е посетил резервата. Според него в района на главния планински връх Хаят Баши Георги Първанов е причакал два архара, подгонени от служители на резервата, и е застрелял един от тях.
Твърденията му бяха категорично опровергани от държавния глава и домакините му в Узбекистан.

 

Вписва кучетата със закъснение

ОСВЕН вълчицата Зорница, Георги Първанов отглежда от години каракачанската овчарка Балкан, а синът му - лабрадора Аксел.
Според снимките в страницата на държавния глава във фейсбук двете кучета живеят заедно с вълчицата в резиденция "Бояна". Това значи, че собствениците им трябва всяка година да плащат данъци за тях. От 2007 г. община София въведе задължителна регистрация и плащане на такса куче за отглежданите домашни любимци. Тя важи за кучета, които трябва да бъдат регистрирани в съответния район по местоживеене. От такса са освободени единствено кучета на инвалиди, служебните и кастрираните животни.
До 28 март в столичните райони "Витоша" и "Красна поляна" (там са официалните адреси на Първанови) няма регистрирани домашни животни на името на Георги Първанов и семейството му, уточниха от пресцентъра на общината.
На 29 март "168 часа" попита официално държавния глава защо това не е направено. Същия ден каракачанката Балкан и лабрадорът Аксел са официално декларирани в община "Витоша", тъй като семейството на президента живее в резиденция "Бояна". Платен е и дължимият данък за тях.

 

2 килограма месо на ден за звяра

ДНЕВНА дажба от поне 2 кг месо са необходими за доброто здраве на отглежданата от държавния глава вълчица Зорница, обясняват ветеринари.
Според тях, в случай че животното бъде конфискувано, вероятно ще бъде настанено в столичния зоопарк. Там в момента се отглеждат пет нейни себеподобни. Хранят ги с кучешки гранули и магарешко и конско месо. Порционът им е между 1,5 до 5 кг на животно. Според експертите добре гледаният вълк може да живее далече от природата 10-15 години.

 

Сочен за част от Октопода на съд за частен зоопарк

ЕДИН от задържаните при операция "Октопод" е с повдигнато обвинение за това, че противозаконно е отглеждал три тигъра и ягуар, съобщиха наскоро от прокуратурата. Ако бизнесменът Йордан Стоянов бъде признат за виновен, може да получи до 5 г. затвор. Според обвинителите Стоянов отива на съд за това, че е държал без разрешение в клетки в двора си тигрите Мартин, Шир Хан и Елза и женския ягуар Нола - екземпляри от световно застрашените диви гръбначни животни от семейство Котки. Отглеждането им в частен имот е забранено от Закона за защита на животните.
Животните бяха открити при обиск, проведен през началото на 2010 г. в къщата на Йордан Стоянов в столичния кв. Кремиковци. Настанени са в широки клетки с големи ограждения, с малки басейни, които да им създават чувство за естествена среда, и отопляеми тухлени къщички. Същия ден Йордан и брат му Пламен бяха арестувани при акция "Октопод" и обвинени в източването на металургичния комбинат "Кремиковци". Няколко дни по-късно зверовете бяха конфискувани от РИОСВ, а на собственика им бе наложена глоба от 3 хиляди лева.
След множество перипетии 200-килограмовият звяр Мартин вече се къпе в басейн в Южна Африка. Тигрицата Елза има шанс да отиде в нов резерват в Йоркшир, Англия, а тигърът Шир Хан върти любов в зоопарка в Стара Загора.

ЕМБАРГО: НСО не разрешава на шефа на отдел “Биоразнообразие” в РИОСВ-София Лазар Петрунов да влезе на проверка в резиденция “Бояна”.
ЕМБАРГО: НСО не разрешава на шефа на отдел “Биоразнообразие” в РИОСВ-София Лазар Петрунов да влезе на проверка в резиденция “Бояна”.
Георги Христосков
Георги Христосков
Йордан Стоянов
Йордан Стоянов