Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Младите хора, които посещават форумите могат да си намерят работа директно от работодатели.
Младите хора, които посещават форумите могат да си намерят работа директно от работодатели.

Държавата и бизнесът ще търсят млади и добре образовани българи, които да се върнат от Великобритания, за да работят у нас. На кариерен форум

тази събота в

Лондон фирмите

ще предложат

атрактивни позииции

за специалисти във финансовия, застрахователния, образователния, здравния и IТ сектора.

През миналата година 68,2% от анкетираните младежи на кариерния форум в Лондон са заявили, че ще работят в България.

Основната причина за завръщането на българите е ръстът на заплатите у нас. Най-високи са възнагражденията в IT сектора и телекомуникациите - около 3500 лв., а при финансите и застраховането - 2 хил.

Средната заплата в IT сектора във Великобритания е около 9700 лв., но чисто се вземат към 7100 лв. Наемът за двустаен апартамент обаче може да достигне 3500 лв., обясняват експерти по човешки ресурси. Докато наемите в София са около 700 лв. След като се приспаднат и осигуровки, данъци и се отчете покупателната способност, наистина един млад човек може да получи по-добра реализация тук, казват те.

Социалното министерство ще разкаже и за новия пакет от мерки -

помощ с наема

на жилище,

детегледачка или място в градина, бонус от половин минимална заплата, като общо всичко може да достигне до 1200 лв. на месец. 10 млн. лв. е общият бюджет по тази програма, през 2020 г. парите ще стигнат за 300 души и техните семейства. Програмата стартира от април.

След кариерен форум във Виена тази година Милко решава да се върне у нас. “В България има много добра възможност за бързо кариерно развитие. Освен това има много бизнес ниши, които още не се прилагат у нас”, разказа студентът във виенския икономически университет за причините да избере София пред Виена.