Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов и Румен Радев на 30-ата годишнина на КНСБ СНИМКА: Йордан Симеонов
Бойко Борисов и Румен Радев на 30-ата годишнина на КНСБ СНИМКА: Йордан Симеонов

Борисов: Дума не казах, когато ме подслушваха. Тарикат мъж не писка!

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отбелязаха заедно 30-годишнината на КНСБ. Въпреки обтегнатите им отношения през последните месеци, които ескалираха през последните дни, те стояха маса до маса на тържеството.

Докато председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздравяваше синдикатите Борисов отиде при Радев. Двамата си подадоха ръка и се поздравиха.

КНСБ възникна в много трудни времена. Днес те са важен партньор и изповядват традиционните принципи за солидарност, каза Радев от трибуната. И обясни, че заради интернет и дигитализацията изчезват много професии и затова днес е много важна солидарността.

През миналия век се роди солидарната държава, днес виждаме как се сбогуваме с нея, каза е Радев.

Историята е свидетел, че всички значими социални привилегии са извоювани с борба, каза в словото си президентът. И отбеляза, че България трябва да има твърда позиция за зелената сделка на ЕК. Парите, които ще получим от Евросъюза за прехода към въглеродно неутрална икономика, трябва да бъдат използвани за иновации, каза още Радев.

Ако събера трите изказвания, ще се получи нещо средно между двойно увеличение на заплатите. И в същото време има недоволство, каза от сцената премиерът Бойко Борисов. И обясни, че трябва да се работи по същия начин, за да се увеличат доходите, а за да стигнат останалите държави, трябва да се увеличат 3-4 пъти. Отчете рекорден износ през миналата година - 58 млрд. лв. и бе категоричен, че няма държава с евро, която да е по-зле. Притесненията на хората идват не че ще се освободят 10 млрд. лева, а да не се вдигнат цените, каза премиерът в словото си. 

Той бе категоричен, че докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането на България в чакалнята за еврото. "След като има толкова обструкции, след като президентството и опозицията се изказаха, аз съм длъжен да намаля темпото. Всеки ден ще убеждаваме хората и чак когато сме готови и хората са осъзнали, тогава ще преминем нататък и ще влезем в чакалнята", каза Борисов. По-късно уточни, че ще търси съгласие до април.

А обща позиция за зелената сделка обедини в словата им президент и премиер. "Правим зелен съвет, каним президент, синдикати, работодатели, опозиция, всички", каза Борисов и продължи: "да, в тази сделка няма срок, и тук е нашата роля - като държава, като институции, като парламентарни партии и неправителствени организации, да кажем минимум 10-15 години трябва да има преходен период". Борисов напомни, че сме единствената държава в Европа, която се е справила с опазването на границата и заяви, че когато всички работят заедно, идват и резултатите: "Трябва много работа".

"Не съм подслушвал президента и по никакъв начин не съм давал разрешение за това. Добронамерен съм, отидох при него да го поздравя и не се страхувам. Никога не нарушавам добрия тон. Дума не съм казал, когато аз бях смазан от подслушване, не казвам и сега". Така премиерът Бойко Борисов коментира думите на президента Румен Радев, който на обяд го обвини, че се опитва да прехвърли отговорността за подслушването му на други хора и се страхува от служебен кабинет. Думите на министър-председателят дойдоха от тържеството по случай 30-годишнината на КНСБ. 

Прав е Гешев, прокуратурата не е място, където да се решават политически препирни, каза премиерът, след като слезе от сцената. За пореден път се закле, че няма общо със СРС-тата с Радев. Никога не съм подслушвал Радев и няма да го допусна. Сега искат да си измият ръцете с мен. Няма как да стане! Смазаха ме от подслушвания, ама дума не казах, тарикат мъж не писка, категоричен бе Борисов. И обясни, че не го е страх от служебен кабинет, както по-рано каза президентът. „Нали сме за правова държава? Кое да е страшно? Че съм строил 10 години, пречиствателни станции, магистрали, метро?”, попита Борисов. И пак повтори, че докато няма абсолютен консенсус за еврото, няма да влезем в чакалнята.

Просто казвам, че като има толкова обструкции, разпоредил съм на всички да се обяснява максимално, да се говори повече по темата. И чак когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък", разясни Борисов.