Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ Двама саудитци и американец

са обвинени, че шпионират

акаунти на арабски дисиденти

/ За да се оправдаят, фалшифицирали документи

САЩ избухна шпионски скандал, в който е замесена Саудитска Арабия. Двама служители на туитър със съдействието на саудитски гражданин са събирали конфиденциална информация за саудитски дисиденти и американски граждани чрез социалната мрежа и са я предоставяли на властите в Рияд срещу възнаграждение. Това става ясно от наказателна жалба, внесена от Министерството на правосъдието във Федералния съд в Сан Франциско.

В нея подробно се описват и координираните усилия на официални лица от правителството на Саудитска Арабия да наемат служители в гиганта. Целта им била

да търсят

лични данни за

акаунти в туитър,

включително имейл адреси и адреси на интернет протоколи, които могат да доведат до местоположението на потребителите, съобщават американски медии.

Този месец Министерството на правосъдието на САЩ обвини бившите сътрудници на туитър Али Алзабара, саудитски гражданин, Ахмад Абуамо, американец, както и саудитския им посредник Ахмед Алмутаири в дейност на чуждестранни агенти без регистрация. Същото обвинение преди време получи и рускинята Мария Бутина.

В средите на специалистите това означава "лек шпионаж". Според американските власти и разследването на ФБР двамата специалисти в туитър са използвали заеманите от тях позиции и достъпа си до вътрешните системи на туитър за подпомагане на Саудитска Арабия чрез получаване на информация за противници на политиката на кралството. Случаят доказва твърденията на някои наблюдатели и журналисти, че саудитското правителство се опитва да контролира критиците си в чужбина.

От обвинителното заключение не стават ясни имената на потребителите, пострадали от разкриване на акаунтите им и местоположението им. В медиите обаче има информация, че сред следените е бил популярен критик на правителството в Рияд с повече от един милион последователи, експерти по сигурността, специалисти по наблюдение, политици и журналисти.

Други акаунти са принадлежали на хора, които са работили за Tor Project, мрежа за анонимност, която журналистите,

работещи

в строги режими,

могат да използват, за да скрият своята самоличност. Според някои американски медии един от следените е бил убитият саудитски дисидент Джамал Хашоги, яростен критик на престолонаследника на Рияд принц Мохамед.

"Като предпазна мярка ви предупреждаваме, че вашият акаунт в туитър попада в една малка група профили, които може би са били мишена на спонсорирани от държава участници", се казва в съобщение на компанията до засегнатите лица.

Според ФБР сътрудничеството на заподозрените за неоторизирано предаване на закрити потребителски данни Рияд е започнало между ноември 2014 г. и май 2015 г. Заеманите от Алзабара и Абуамо позиции са им давали достъп до електронните и IP адресите на потребителите, техните телефонни номера и дати на раждане.

Разследващите са стигнали до факти, че саудитските власти са предавали чрез Алтумаири на обвиняемите списъци с профили, които ги интересуват, за да могат да ги проследят по-нататък. Според обвинителния акт Алзабара, гражданин на Саудитска Арабия, е предоставил основната информация на Рияд - той е получил достъп до 6000 профила, а американецът Абуамо е свързан с три инцидента. В замяна служителите в туитър са получавали пари и луксозни стоки.

Разкриване

на шпионите

Когато ръководството на туитър забелязва признаци за неоторизиран достъп, то иска обяснение от Алзабара. На следващия ден в края на 2015 г. той е пуснат в отпуск и напуска САЩ със съпругата и дъщеря си, след което изпраща писмо за оставката си по имейла. Според ФБР след пристигането си в Рияд обвиняемият е назначен на държавна служба.

Защо е бил внедрен в компанията Али Алзабара, четете в печатното издание на "168 часа".