Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При изпреварване автомобилът му челно се забива в този на 20-годишния Мустафа, който загива

Условна присъда - три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок, получи председателят на Селскостопанската академия проф. Васил Николов за това, че след неправилно изпреварване на друг автомобил в района на шуменското село Радко Димитриево при челен сблъсък, е причинил смъртта на 20-годишния Мустафа Рамаданов от Смядово.

Решението на Окръжен съд Шумен, е от 14 юни, а деянието е определено като

"Причиняване

на смърт по непредпазливост

в транспорта"

Подсъдимият е посочен с инициали В. С. Н.

От постановената присъда става ясно, че на 27 юли 2017 г. на главен път II-73 при управление на лек автомобил водачът на "Мерцедес Е 280" с регистрационен номер СА 6223 МР (това е номерът на служебния автомобил на Селскостопанската академия - бел. ред.) е нарушил правилата на движение. При изпреварване навлиза в пътната лента, предназначена за насрещното движение, сигнализирана с маркировка. Подсъдимият предприел маневра за изпреварване на "Мерцедес", с което по непредпазливост причинил смъртта на М. Р.

Съдебният състав лишава Николов за три години и шест месеца от правото да управлява автомобил.

Той трябва да заплати

2184 лв. съдебни разноски,

както и адвокатския хонорар от 1500 лв. на семейството на загиналия.

"Ще обжалвам категорично - заяви пред "168 часа" председателят на ССА проф. Васил Николов. - Докато не са приключили окончателно нещата, не искам да коментирам. Намирам се в много деликатна ситуация."

Той сподели, че съдът не е уважил искането на защитата му за тройна съдебномедицинска експертиза и така е бил лишен от правото да се защитава.

Професорът е доволен, че някои от повдигнатите обвинения са отпаднали.

Разследването срещу Николов за причинената катастрофа се води по чл. 343 от НК, ал.1. за настъпила смърт.

Наказанието

по този текст е

от 2 до 6 години лишаване

от свобода

При самия пътен инцидент по случайност не е пострадало детето на Рамаданов - момиченце на 1 година.

Жената, с която той живеел на семейни начала, Стоянка Георгиева се разминала само с натъртвания по лявата ръка и счупен нос.

Във фаталния за Мустафа 27 септември двамата решават да отидат в Шумен. След дълга разходка се прибират в Смядово. Колата "Мазда 323" управлявал Рамаданов, става ясно от обвинителния акт на прокуратурата, прочетен в съдебна зала.

Георгиева решила да седне на задната седалка, за да приспи детето. Всъщност именно това я е спасило от жестоката катастрофа.

Силни светлини срещу маздата привлекли вниманието ѝ

Свидетелката ясно видяла как мерцедес в опит да изпревари друг автомобил, навлиза в лентата, където се е движи тяхната кола. Мустафа рязко натиснал спирачката, но въпреки това последвал челен удар.

Първата реакция на майката след сблъсъка била да провери състоянието на детето. За щастие, то било невредимо. Бащата обаче не реагирал на думите ѝ

Георгиева едва успяла да отвори деформираната от удара врата на автомобила.

Излязла с детето

на пътя и започнала

да вика за помощ

Въпреки че повиканата линейка дошла навреме и транспортирали Мустафа в болницата в Шумен, той починал.

Според заключението от съдебномедицинската експертиза причина за смъртта са травми след претърпяно пътнотранспортно произшествие. Констатирани са

увреждания

по главата,

гръдния кош, корема, таза и крайниците. Ударът е провокирал тежък травматичен и хеморагичен шок, развил се на база тежка съчетана травма. Към момента на смъртта лицето е било трезво.

"Останах с впечатление, че подсъдимият Николов не съжалява за случилото се. По-скоро чувства, че не е виновен за инцидента", сподели пред "168 часа" наблюдаващият прокурор Димитър Арнаудов.

Професорът представил пред съда своята версия за смъртта на младия мъж -

при самото

му пренасяне в линейката получил наранявания,

а оказаната медицинска помощ била неадекватна.

Защитата на професора поиска оправдателна присъда и като алтернатива - условна присъда с 2 години изпитателен срок.

Необичайно защо в полицейския бюлетин за инцидента водачът на мерцедеса със софийска регистрация не бе посочен даже с инициали, каквато е практиката. От него става ясно само, че той е на 55 години, но са спестени инициалите му. Посочени са само тези на загиналото момче.

"Прилагането на такъв полицейски подход, след като виновният е важна личност, както в случая, е опит за прикриване на извършителя на престъплението - коментираха юристи. - И на самото престъпление." Според тях това е двоен стандарт и е редно обществото да знае, че законът не важи еднакво за всички.