Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Гергов
Георги Гергов

- Бившето гръцко училище на върха на Джамбаз тепе  в Пловдив става резиденция на владиката

Бизнесменът Георги Гергов е дарил своята част от бившето Гръцко училище в Пловдив на митрополията. Бетонната сграда, която 3 десетилетия стърчи недовършена почти на върха на Джамбазтепе, е станала притежание на църквата.

"Не съм се отървал, защото тя струва много пари. Просто я дарих на митрополията", заяви пред "24 часа" Георгов. По думите му влиятелна пловдивска фамилия с апетити към хотелиерството искала да вземе имота, но той бил категоричен, че ще го дари на църквата.

"То си е лично мое. Влизаше в капитала на "Стария Пловдив", който приватизирах в края на 90-те години. Последните два етажа от сградата са мои, а долните - на други собственици, които са 6-7 души. Когато баща ми почина м.г., реших, че ще го даря на митрополията заради неговата памет. Имам намерение горе на върха да построя църква. Това ще е втората, направена от мен за Пловдив", посочи Гергов. За храма чакал разрешение от дядо Николай, но се надява, че той ще го даде. "Владиката знае моето желание", допълни бизнесменът.

Митрополията се сдобила с останалата част от имота, като я изкупила от собствениците. Споменава се сума от 1,5 млн. лева. Според запознати обаче те са склонили на 600 000 лева. За целта митрополията теглила кредит.

За какво ще се ползва бившето Гръцко училище, Гергов не знае. Според запознати там дядо Николай имал намерение да измести седалището си. Едни говорят за резиденция, а други - за митрополия. Гледката отгоре е поразителна - южната част на Пловдив се вижда като на длан, а зад нея са Родопите.

Сагата със сградата е от времето на бившите пловдивски брокери Христо Александров и Христо Данов. В началото на 90-те години, когато бяха в зенита на своята финансова мощ, те изляха бетона и искаха да направят там свой офис. Впоследствие държавата си го взе и го вписа в капитала на "Стария Пловдив", който впоследствие Гергов закупи. "И тъй като имам достатъчно къщи в Стария град, реших, че мога да подаря Гръцкото училище на църквата. Не можех да се разбера със съсобствениците отдолу. Ту един ден го продаваха, ту на следващия се отказваха. Това продължи повече от 10 г. Сега стана добре. Владиката ще направи нещо хубаво там, а аз ще построя църква", завърши Гергов.

Пловдивчани коментират, че в навечерието на своя 50-годишен юбилея дядо Николай е получил чудесен подарък.