Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма и следа от емблематичната къща.
Няма и следа от емблематичната къща.

В института за паметници на културата гневни: Това не е единичен случай в този град

Още един паметник на културата от по-ново време в Пловдив отиде в историята. Сградата, проектирана от знаменития архитект Йосиф Шнитер, е била съборена тази сутрин от частен инвеститор. Той е бил задължен да запази южната й фасада, но не го е направил. Съборената къща на ул. "Гладстон" 14 се намира на метри от голямата община.

Допреди 10 ноември в 2-етажната постройка се помещаваше детска градина. След реституцията беше опразнена. Десетилетия остана необитаема и се рушеше. Бяха я опаковали с мрежа, за да не падат парчета мазилка върху минувачите.

От месеци сградата е оградена, тъй като влезе в нея строител и постепенно започна да се бута. Най-напред премахна северните стени и остави да стърчи само южната фасада. Така у пловдивчани остана усещане, че ще я реставрира. Тази сутрин обаче е сринал и нея.

Комисия от район "Централен" и общинския инспекторат е посетела мястото след подаден сигнал.

"Съгласно издаденото разрешение за строеж собствениците са задължени да запазят фасадата на сградата. Нещо, с което, както виждаме, те не са се съобразили. Затова издаваме заповед за спиране на всякакъв вид строителна дейност", заяви кметът на район "Централен" Георги Стаменов. На 10 март т.г. пред "24 часа" той даде пример именно с тази къща. "Радостно е, че голяма част от собствениците на рушащи се сгради са предприели ремонти или са в процедура по одобряване на проектите им", каза той. И посочи емблематична къща на ул. "Гладстон" 14, която в момента се реставрира.

Така изглеждаше част от фасадата, която трябваше да бъде запазена.
Така изглеждаше част от фасадата, която трябваше да бъде запазена.

"Къщата ще бъде преустроена в жилищна сграда, а всяка стъпка по ремонта й се одобрява от института за паметници на културата", посочи Стаменов. Сега и той е изненадан от развоя с паметника. Твърди, че е уведомил министерството на културата и на място се очаква да пристигне арх. Слави Славов от института за паметници на културата. Пред пловдивски сайт арх. Савов е дал гневно изявление относно събарянето на тази къща. "Афектиран съм, защото в Пловдив това не е единичен случай. Неизпълнението на проекта, съгласуван с Института и събарянето на паметник на културата е незаконно строителство", отсича той.

Кметът на "Централен" уверява, че ще изпрати писмен сигнал до министъра на културата Боил Банов и до прокуратурата за извършване на умишлени действия от страна на инвеститора. Сградата е архитектурно-строителен паметник от ансамблово значение .

На информационната табела на оградата пише, че възложител на строителството е "Неокор 18" ЕООД, представлявана от Иван Иванов.