Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

33 години след аварията лекари спорят за точния брой на жертвите - данните  варират между 6000 и 100 000

33 години след катастрофата в АЕЦ “Чернобил” учени и лекари продължават да спорят за броя на жертвите. Някои твърдят, че те не са повече от 2000, опирайки се само на абсолютно доказаната смърт, причинена от взривилия се реактор. Други смятат, че жертвите години след катастрофата са десетки хиляди заради рака, причинен от радиацията.

След аварията времето е спряло
След аварията времето е спряло
Проблемът и за едните, и за другите е, че не могат да докажат, че един пациент е заболял от рак именно и най-вече заради радиактивното излъчване от “Чернобил”, но пък е видимо, че броят на раковите заболявания в зоните, над които е минал радиоактивен облак, е многократно повишени.

Само няколко години след аварията лекари установиха, че случаите на рак на щитовидната жлеза при хора, които са били под 15-годишна възраст в деня на взрива, са се увеличили многократно. Най-тежко засегната е Беларус.

Повишена е

заболеваемостта във

всички държави, над

които минават трите

радиоактивни облака

- единият над Украйна, Беларус, Румъния, България, Гърция, Турция и части от бивша Югославия, вторият над скандинавските страни, а третият над Средна Европа, като най-силно засяга Бавария. Трите облака се изсипват в радиоактивен дъжд над тези региони. Преди няколко дни германският лекарски съюз предупреди, че все още има гъби в германските гори, които продължават да са силно радиоактивни.

Радиоктивен е и дивечът, а гъби, внос от Източна Европа, минават задължително все още през строга проверка. В зърнените култури радиацията вече е на нормалните си нива. Има ли още висока заболеваемост следствие на аварията? Специалистите са убедени, че има, спорят само за броя на засегнатите.

Някога това е било детска градина...
Някога това е било детска градина...
Смята се, че пикът на заболяванията е бил 20 години след аварията, тоест през 2006 г. През 2012 година един от лекуващите лекари на българския национал Стилиян Петров обяви, че той се е разболял от левкемия именно заради чернобилския облак. Според д-р Михаил Илиев капитанът на “Астън Вила” е една от хилядите жертви на “Чернобил”.

Стилиян е израснал

в Монтана, която е

била по-силно

засегната

от радиоактивните дъждове, бил е на 6 години и се е разболял горе-долу 20 години след аварията, като в семейството му няма други случаи на рак и може да се търси външна причина за него. Знае се също така, че в Монтана радиоактивността през 1986 г. е 1000 до 1300 пъти над нормата.

Това момче се е родило почти без пръсти.
Това момче се е родило почти без пръсти.
Децата са по-силно застрашени от възрастните, тъй като техният организъм поема повече йод от околната среда.

Според германската фондация “Децата на “Чернобил” пострадали са не само хората в Украйна, Русия и Беларус.

Фондацията е пратила около 2300 лекари в замърсените области от 1992 г. насам, които лекуват и преглеждат безплатно пострадалите. Данните на фондацията са от тяхната работа. Така например малформациите при новородени са се повишили значително в цяла Европа след 1986 г. Само в Бавария има между 1000 и 3000 бебета повече, родени с генетични дефекти, причинени от радиация. За цяла Европа те са около 10 000 по данни на Международната агенция по атомна енергия. Според други лекари обаче истинските числа са многократно по-високи. Те твърдят, че в Западна Европа се е стигнало до между 100 и 200 хиляди спонтанни аборта веднага след катастрофата - което надминава и най-черните лекарски статистики.

ООН е преброила досега между 12 000 и 83 000 деца, родени с генетични дефекти в “Чернобил” и околността. В света те са между 30 000 и 207 500 - зависи дали се вземат само твърдо доказаните случаи, или се изчислява вероятността всички те да са плод на аварията.

Гробище в Чернобил
Гробище в Чернобил
Световната здравна организация смята, че само в Украйна има 10 000 деца, заболели от рак на щитовидната жлеза, а според прогнозите още 50 000 ще развият болестта в някой етап от живота си. Във всички възрастови групи заболяването от рак на щитовидната жлеза поради чернобилската катастрофа ще достигне 100 000, смята организацията.

Изследване в Чехия показва, че там жертвите на взрива са около 400. Те са развили рак на щитовидната жлеза. В страните извън СССР и пряко засегнатите региони броят на разболелите се от този вид рак ще е около 10 000 и 20 000.

Левкемията засяга най-вече ликвидаторите и хората от силно облъчените райони. В Беларус жените се разболяват все още твърде често от

рак на гърдата в

много ранна възраст,

в която това страдание е по-скоро нетипично. В Украйна непрекъснато се покачва броят на туморите при малки деца. Повишава се заболеваемостта и от левкемия сред млади хора в засегнатите региони.

Данните на Международната организация на лекарите срещу атомна война показват, че в Южна Германия от 1986 г. се раждат деца с иначе много рядко срещания тумор невробластом. Значително повишаване на случаите на левкемия има в Гърция, Румъния, Германия и Шотландия. До 1996 г. в тези страни има 849 случая на рак повече от това, което е било нормално по статистика. Опасенията са, че с годините заболяванията от левкемия заради “Чернобил” ще достигнат десетки хиляди, сочи изследването.

Според лекарите има огромно нарастване на редица други болести, на което не се обръща такова внимание от страна на официалните власти на Запад. В проучване на украински лекари са публикувани следните данни: заболяванията на ендокринната система са се увеличили 25 пъти между 1987 и 1992 г., на нервната система - 6 пъти, на коронарната - 44 пъти, на храносмилателната - 60 пъти, на кожата, костите и психиката - 53 пъти.

От години се наблюдава и покачване на заболеваемостта сред децата и младежите от диабет тип 1.

Лекари срещу атомната война заявяват, че точна статистика кое заболяване на какво се дължи е трудно да се направи, но е важно да се види за какви цифри става дума. “Те дават опорни точки в прогнозите и очакванията ни за това какви болести и с какво разпространение ще се появят”, смята председателката на организацията Ангелика Клаусен.

На другия полюс са специалисти, които приемат за доказани само онези данни, които могат пряко да се свържат с аварията от АЕЦ “Чернобил”. Според тях

твърдо

доказателство има за

6000 случая на рак

на щитовидната жлеза вследствие от взрива.

Напоследък има опити да се конструира математически модел, който да даде по-точен брой пострадали от аварията.

Германският лекар Петер Якоб, който лекува над 2000 деца от засегнатите от взрива региони, е предоставил своите данни за него. Според този модел 30% от заболяванията на рак сред деца в регионите около “Чернобил”, се дължат на облъчването от реактора, а не са спонтанно причинени от други фактори.

В Беларус процентът на тези заболявания е 60%. От модела се вижда и че те намаляват с годините и започват да се връщат към обичайната статистика, макар още да са далеч от нея. Това индиректно показва, че ракът в заразените региони често е следствие от външното облъчване от гръмналата АЕЦ.

Наблюденията на лекари, работещи с болни от Украйна и Беларус, се потвърждават и от лекари, занимаващи се с пострадали от аварията във Фукушима, Япония. Там обаче измерванията са направени толкова точно, че в бъдеще ще се вземат именно те предвид, когато се правят прогнози за очаквани заболявания заради ядрена авария. Това, което специалистите още не могат да кажат, е до каква степен се отразяват на здравето ниските дози радиация, които остават дълго време след авариите. Това е причина и в бъдеще да няма официални числа за броя на засегнатите от катастрофи като тази в “Чернобил”.

Учените все още не са открили метод, който да прави цялостна прогноза, неизкривена от други фактори, или подобрен скрининг за откриване на заболяване в ранен стадий.

Добрата новина е, че по-голямата част от разболелите се заради “Чернобил” деца и млади хора са оживели и са се преборили с болестта. Такъв е случаят и с българския футболист Стилиян Петров.

СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ