Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Живеехме много добре. Като едно сплотено семейство, заедно с жена ми посрещахме и радости, и скърби заедно. Обичахме се. Взех решението да застрелям и нея, а после себе си, тъй като не можeх да я гледам как се измъчва след инсулта."

Това е написал в предсмъртно писмо 86-годишният Начко Мутафов от Шумен, научи "168 часа" от разследващи. Подробности от съдържанието на писмото се пазят в тайна от полицията.

Пенсионерът прострелва съпругата си Деяна със законно притежавана ловна пушка в леглото й на 7 февруари. След това се самоубива. На този етап от разследването няма яснота дали двамата са имали общ план, или Начко е

решил да действа така на своя глава

Източник от полицията, който пожела анонимност, сподели пред "168 часа", че преди инцидента старците предупредили внуците си и ги помолили да подготвят погребение. Младите хора обаче не взели думите им на сериозно, защото и друг път били чували подобни думи.

Мъртвите тела на двамата били открити в дома им на ул. "Христо Смирненски" 5. Близки на семейството подали сигнала в полицията. Те обяснили, че след като влезли в апартамента, се натъкнали на ужасяваща гледка – в едната стая била починалата 82-годишна жена, а в банята - съпругът й. До безжизненото му тяло била ловната пушка

"Труповете са на мъж и жена – съпрузи - заяви след първия оглед директорът на ОД на МВР в Шумен ст. комисар Ялчън Расим. - И двете тела имат огнестрелна рана в областта на гърдите. По всяка вероятност става въпрос за убийство и последвало самоубийство. Жената е имала сериозни здравословни проблеми." Заедно с Ялчън Расим бяха и окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева и наблюдаващ прокурор.

За разследващите и магистратите това е втора кървава драма само дни след като генералът от ДС Йордан Касабов се самоуби. Причината бе, че

не можа да

продължи да живее без съпругата

и сина си. Възрастният човек не искал да тежи и на дъщеря си.

Също като Касабов и Начко Мутафов не можа да се примири с мъките на болната си жена. Приживе той бе известен като запален ловец и пчелар.

Защо е прибягнал до това решение, криминалистите тепърва ще изясняват, както и при какви обстоятелства е настъпила смъртта на двамата.

"По случая е образувано досъдебно производство за квалифицирано убийство на повече от 1 лице, по чл. 116, ал. 1 от НК - заяви пред "168 часа" говорителят на окръжната прокуратура в Шумен, прокурор Яна Николова. - Предсмъртното писмо все още не е пристигнало при нас." Тя отказа да даде повече подробности, тъй като разследващият полицай бил в отпуск.

Съседите на покойниците още не могат да повярват, че едно изрядно семейство като Мутафови може да избере смъртта като алтернатива. Те разказаха, че жената наскоро получила инсулт.

Грижите

за "нейното възстановяване и изправяне на крака, доколкото е възможно", поел съпругът й. Понякога в дома им се появявали и внуците.

Преди да се пенсионира, Мутафова била учителка по литература в бившата Първа гимназия "Лиляна Димитрова" в Шумен, сега природо-математическа гимназия.

"Учениците я обичаха - казват комшиите. - С една дума, беше жена с авторитет."

Съпругът й бил научен работник в областта на земеделието. Даже имал награди.

Двамата имали обща слабост – да отглеждат бездомни животни. Носели храна на кучета и котки, които обикаляли около кооперацията, обясняват съседите. Често съкварталците им ги наблюдавали как разпределяли пълни чанти с храни между четириногите, които се умилквали около "грижовните и щастливи пенсионери".

Според съседите медът на Мутафов нямал конкуренция в региона. Понякога

от пчелния еликсир получавали и бездомници,

и хора, изпаднали в беда.

"Човек с голямо сърце, отворено за хората и света" - така комшиите описват Мутафов.

Спомнят си, че малко преди трагедията пенсионерът се похвалил, че си е купил нова кола марка "Рено". "Разбираше от хубави автомобили", казва негов приятел пред "168 часа". Човекът ще го запомни с това, че двамата със съпругата му били винаги стилно облечени. С вкус. Независимо че били заможни, никога

не делели хората на бедни и богати

Мутафов често споделял пред приятели колко много обича жена си и как я изненадва с различни подаръци.

С годините привързаността им един към друг не намалявала. Напротив, казвал, че чувствата им се засилвали с всеки изминал ден.

"Явно, не е можел да преживее мъченията й след инсулта - коментира приятелят му. - За да я освободи от мъките, е натиснал спусъка на пушката."

"Не съм запозната със случая. Но за мен мотивите да избереш смъртта като спасение са били дълбоко лични", категорична бе психоложката Катя Крумова.