Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

45-годишният Турхан Хасан от Хитрино иска да се самозапали заради чиновническия батак с даренията за пострадалите.

Общинарите първо разпределят дограмата по домовете на пострадалите, след което ги информират, че хората само ще я съхраняват, тъй като след това чиновниците отново ще си я вземат. Част от прозорците обаче изчезват.

“Вече не мога да издържам на такъв огромен тормоз - почти изплака пред "168 часа" набеденият Турхан Хасан. - Полицията ме разследва като най-големия престъпник. Обвиняват ме, че съм откраднал дограмата, а това не е истина. Имал съм да връщам 3500 лв. на държавата. Затова съм решил да се залея с бензин и да драсна клечката кибрит.”

Преди фаталното решение

да сложи край

на живота си

той щял да хвърли ключовете на новата си къща, на която не могъл да се нарадва заради "общински произвол и своеволие". Да свърши със себе си, го възпирала единствено дъщеря му, която тази година е абитуриентка. А той е единствената й опора от години. И е отговорен пред нея.

“Преди Нова година ме срещна на улицата нашият полицай и пред хората започна да ми задава въпроси: "След празниците ще се видим с теб. Ще ми обясниш къде е дограмата, защо не я върна на общината. Къде живя, докато строиха новата ти къща?”

Турхан Хасан му отговорил с едно изречение: "Попитай зам.-общинския кмет, който беше свидетел как багерът унищожи прозорците и вратите, монтирани върху старата ми къща. А преди това комисия от София излезе със заключение, че домът е опасен и подлежи на събаряне”.

Негови приятели съобщиха, че той се е затворил вкъщи. С никого не контактува. “Болезнено изживява всичко, съсипан е”, сподели съседка.

“Прокуратурата в Шумен вече разпореди проверка по жалби за невърната дограма от две семейства. Имало и сигнал срещу общината от жител на Хитрино, обвинен, че е “откраднал прозорци и врати”, научи "168 часа" от полицейски източник.

Експерт в общинската администрация потвърди за започналата прокурорска проверка срещу две проблемни семейства, които не са се издължили на фонд “Социална закрила”, откъдето е предоставена алуминиевата дограма. Той допълни, че разполагали със снимков материал “как прозорците заминават с микробус в посока Шумен и близкото село Капитан Петко”. Кадрите били предоставен от човек от Обществения съвет, който разпределял даренията и помощите за пострадалите. Във въпросното село Капитан Петко живее бащата на Хасан. Вероятно затова общинарите твърдят, че той като опитен строител е монтирал дограмата на фамилната си къща.

Проверката срещу длъжниците, които от 5 домакинства вече са само две, започнала, тъй като е изтекъл посоченият от общината срок за връщане на конструкциите – 21 декември.

Най-възрастният

длъжник е 90-годишната

баба Зюлбие. Търсената дограма общински чиновници открили под снега в градината й. Затова тя няма да плаща и няма да я разследват.

Местният полицай вече разпитал Йонка Желязкова, която фигурира в списъка на задлъжнелите с 1500 лева.

“Полицейската кола спря пред дома ми - разказва Желязкова. - Когато полицаят слезе, сеирджии и клюкари отвън се наредиха да гледат и да шушукат. Това са агенти и доносници на кмета.” Обидно й е, че на тези години е дадена на прокурор. И тя като Турхан се чувства съсипана, но твърди, че няма да прибегне до самозапалване в знак на протест.

“Съвестта ми е чиста - споделя пенсионерката. - Не сме продавали дограмата. Даже синът ми я демонтира сам от старата къща. Сложихме я под сайванта и тя изчезна. Никой от общината не предупреди прозорците да се пазят, защото ще се връщат на държавата.” Според нея обвиненията били чисти лъжи на двама нейни съседи. Това казала тя и на проверяващия полицай. Била категорична, че няма да плаща нищо, тъй като не се чувства виновна.

Каква е причината да я нарочат според нея, четете в печатното издание на "168 часа".