Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФАКТ: Огромна опашка пред Агенцията по вписванията чака, за да внесе някаква такса.
ФАКТ: Огромна опашка пред Агенцията по вписванията чака, за да внесе някаква такса.

 

 

Ние плащаме най-ниските данъци в Европа, даже и в целия свят.
Това един от любимите рефрени на "правителството на легендите", начело с легендарния приживе тандем "Борисов-Дянков".
Безсмислено е да опровергаваме това твърдение с думите на хилядите зависими и независими финансови експерти. Достатъчно е само да отвориш сайта на Националния статистически институт по темата, за да ти призлее. Няма смисъл да си задаваш въпроса "дали джобът ми е наполовина пълен, или наполовина празен". Отговорът е ясен - може и да го усещаш пълен, но след като платиш всички възможни такси - частни, общински и държавни, той ще е "абсолютно празен", нещо като понятието във физиката -

"абсолютната нула"

Пред цифрите на статистиката никой не може и гък да каже, даже "ковчежникът - магьосник" Дянков. А тези цифри са направо умопомрачителни. Ежегодно нашенецът плаща около 2,5 милиарда лева под формата на всевъзможни такси към всевъзможни частни, държавни и общински субекти. Вземат ти ги някак модерно - "на едно гише". Тази сума е близо 12 процента спрямо общите данъчни приходи. За какво намаление на данъците може да се говори.

1. Общо държавните такси възлизат 1,4 милиарда лева за 2009 година. За тази със сигурност са се увеличили, защото всичко е само нагоре.
2. От тях чисто държавни са малко повече от половината - 728 млн. лв.
3. За различни услуги към общините сме платили през миналата година такси в размер на 654 милиона лева.
4. Към съдебните инстанции сме платили 88 милиона лева за такси по дела и различни други услуги като удостоверение за съдимост.
5. 121 милиона лева са митническите такси.
6. Към банките сумата е също повече от внушителна - 690 млн. лв. Толкова са спечелили те от такси и комисиони за 2009 година.
7. Останалите около 300 милиона лева се падат на различните такси за комунални услуги - ток, вода, парно.
8. Една значителна сума от близо 70 милиона лева са взели от такси и пенсионноосигурителните компании, за да се окаже, че ще плащат по 50 лева допълнителна пенсия на хората от първа и втора категория труд.
За това как ни дерат с всевъзможни такси и комисиони различните институции в страната, се носят истински легенди. По-лошото е, че тези такси непрекъснато се увеличават. Никога няма намаление.
Най-пресен е примерът с

общинските

такси и налози. Данък сгради няма да се променя, но се качват данъчните оценки. От тук се увеличава както самият данък - средно с около 20 процента, така и таксата смет, която е по традиция между 3 и 4 пъти по-висока от самия данък. Общината събира и всевъзможни други такси, като минималната цена е 10 лева. Тя взема пари за издаване на смъртен акт, удостоверение за наследници, десетки строителни разрешителни - всяко с отделна такса. Общината взема и по 1 лев на ден за квадратен метър скеле, което стои на улицата. Взема такса за абсолютно всичко.
Банките
са вторият по ред кръвопиец. Таксите им за управление на парите по картова сметка се увеличиха на места до 2 лева на месец. До левче събират такса за плащане на комунални услуги. Между 12 ст. и 1 лев е тегленето от банкомат.
При кредитните карти своеволията са си направо традиция. Годишната такса с отстъпките за повече на брой трансакции се увеличи, без никой да разбере. В една от големите банки от 19 лева тя стана 24 лева годишно. Това са си 5 лева нагоре, но зад тях стоят 25 процента увеличение на тази такса.
Какво да кажем за таксите за различните кредити и лизинги. При тегленето им има такса за изготвяне и усвояване на кредита. За какво е лихвата, никой не може да каже. Тя си е чиста печалба. За един кредит или лизинг от 25 000 лева ще ви се наложи да заплатите такса за усвояването му в размер на минимум 350 лева. Това си е близо 1,5 процента от кредита.

Таксите за преводи

са направо скандални. За да преведеш 80 стотинки по сметка на министерство за определена услуга - в случай хартия за използван ксерокс, се оказва че трябва да платиш 2,5 лева банкова такса. По 2,5 лева банките вземат и за издаването на документите за самоличност. При 5 милиона българи, които трябва да си сменят личните карти лесно може да се сметне, че обслужващата банка ще прибере 12,5 млн. лв. А гишето и е в самото районно управление на МВР.

Пенсионните фондове

също дерат кожи. Оказва се, че те вземат две такси. Едната е 5 процента от сумата, която хората заделят за втора пенсия. А в края на годината прибират още 1 процент инвестиционна такса - за това, че са инвестирали и управлявали парите за втората пенсия. Тази втората такса си я прибират, независимо дали има печалба или загуба от инвестиционните операции, а през последните 3 години фондовете са само на загуба.
Водомери, топломери и електромери
са друго перо, по което ни дерат различните комунални монополи. Само за да ти сменят водомера с нов, ти искат до 56 лева. За пускането на спрян електромер още се води война между ЕРП-тата и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, защото дружествата искат до 70 лева за повторно включване. Да не говорим за такса "мощност", която ще плащаме за тока, както и за процента "сградна инсталация" за парното. Българинът си плаща и солидна такса за дяловото разпределение на парното, въпреки че никой все още не знае какво точно се разпределя.

За винетки

също си плащаме чинно и продължаваме да караме по ужасни пътища. Част от тях са с прерязана лентичка от Бойко Борисов. Годишната винетка е 67 лева. Който иска, нека умножи колко прави 2 милиона по 67 лева, защото шофьорите у нас всяка година се увеличават. За капак всеки момент се очаква да започнат да ни дерат и тоол такси за несъществуващите магистрали.
След всички тези сметки може да те заболи глава и направо да те втресе. Да вдигнеш температура и да се проснеш на легло. По-добре да не смяташ, защото ще трябва да отидеш на доктор, а там също те чакат такси. По 2,40 на джипито и още толкова на специалиста. И то ако си здравно осигурен. Ако не си - минимум 30 лева такса за преглед. Ако искаш.
А всички ние искаме да спрат да ни баламосват управляващите и най-вече финансовият министър, който само дето не е сложил бариера на моста "Чавдар" и да взема такса за преминаване. За да пълни хазната на държавата с най-ниските данъци в света.


Българското кафене е 2 пъти по-скъпо от германското

Оказва се,че някак съвсем закономерно България е изключително скъпо място за правене на бизнес.
Това е видно от проучване на агенцията за недвижимости Gordon Rock. То сочи, че германските оферти за готов бизнес са доста по-евтини от българските.
За разработено заведение за бързо хранене в Германия плащат около 8000 евро. За същата "стока" в България се плащат над 24 000 евро.
Германия е по-евтина от България и по отношение на магазините, баровете и кафенетата: цените на този вид разработен бизнес са между 12 000 и 14 000 евро. В България разработените магазини се продават срещу 19 000 евро, а баровете и кафенетата - срещу "скромната" сума от 53 000 евро. Тоест разработените кафенета и барове в България са почти четири пъти по-скъпи от германските!
Италия също е по-евтина от България. Офертите, предлагани там, съответстват в повечето случаи на германските - и там разработен магазин струва около 14 000 евро. А в Испания за кафе-бар се искат не повече от 16 000 евро. Германия "бие" България единствено по отношение на цените за вече разработени хотели от малък калибър - те струват от 75 000 евро нагоре, докато в България за готов малък хотел се плащат около 55 000 евро. Защото вече никой не иска да прави хотелиерски бизнес в държава, в която хотелите са повече от хората.