Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДАНО: Симеон Дянков винаги е много категоричен оптимист, що се отнася до прогнозите на финансовото министерство.
ДАНО: Симеон Дянков винаги е много категоричен оптимист, що се отнася до прогнозите на финансовото министерство.

 

 

Министър Симеон Дянков изгуби още най-малко 100 милиона лева за бюджет 2011 година вследствие нереално планиране на приходите, твърдят депутати и финансови експерти.
Проучване на "168 часа" показа, че в бюджет 2011 г. са заложени приходи от дивиденти от Българска народна банка в размер на 300 милиона лева, а този приход няма как да надвиши 200 милиона.
Това сочи бюджетът на БНБ за 2010 година, където е записано, че приходите от оперативна дейност могат да стигнат 200 милиона лева при 40 милиона лева разходи за лихви по депозити на държавните институции в банката. Изпълнението на бюджета за полугодието, което бе огласено от гуверньора на БНБ Иван Искров, ясно показва, че централната банка е направила правилни прогнози в края на миналата година. Финансовият резултат към шестмесечието е 175 милиона лева срещу

322 милиона лева

за същия период на 2009 година.
"Бюджетът наистина крие големи рискове и ние сме длъжни да обърнем внимание на управляващите. Например, аз имам информация от Българска народна банка, че министър Дянков иска приходи от 300 милиона лева в бюджета за догодина, въпреки че от БНБ са категорични, че максимумът е 200 милиона лева", заяви депутатът от синята коалиция Иван Костов при обсъждането на бюджет 2011.
Както можеше да се очаква никой не обърна внимание на тази реплика, още по-малко седящият на трибуните финансов министър Симеон Дянков.
"Не може да очаквате да коментираме вече приет бюджет за следващата година. Ние сме си направили

точни разчети

и на база на тях е приета тази цифра", заявиха от финансовото ведомство за "168 часа".
Сходна беше реакцията и на БНБ, но с обратен знак.
"Не можем да коментираме бюджета на страната, но ще намерите ясен отговор на въпроса дали са постижими тези 300 милиона лева в бюджета на БНБ и отчета за полугодието. Уверяваме ви, че банката е направила изключително прецизни анализи за очаквания финансов резултат в края на годината", коментираха от БНБ за "168 часа".
Внимателен прочит
на бюджета на БНБ за 2010 г. и отчета за полугодието показват несъстоятелността на очакванията на финансовия министър за 300 милиона лева през 2011 година. В бюджета ясно е записано, че банката може да постигне приходи от 200 милиона лева и разходи за лихви за депозити на държавни институции за 40 милиона лева. Даже да приемем, че тези разходи от 40 милиона лева също са приходи за държавата (дивидентите по депозитите), то максималната печалба за бюджета ще стигне 200 милиона лева.

В отчета на БНБ

за полугодието се вижда, че банката е на оперативна печалба от внушителните 702,5 милиона лева. Това може и да е подвело анализаторите в Министерството на финансите. Оказва се, че 636 милиона лева от тази печалба са вследствие от нереализирана печалба от преоценка на златните ресурси на банката. След като се тегли чертата, се оказва, че след разпределение в специалния резерв печалбата към полугодието е едва 175 милиона лева. За същия период на миналата година тя е била 322 милиона лева.
"Това е пореден пример, че се правят нереални сметки. Още повече, че БНБ е независима институция и може да задели каквато си иска сума в специалните резерви. Ясно е, че министър Дянков очаква нереално големи приходи от страна на банката", коментира финансовият анализатор Георги Ангелов.

Прогнозите са още по-ниски

Бюджетите на БНБ за 2010 г. и за 2011 г. завършват по сходен начин - лоши прогнози за крайния финансов резултат в сравнение с предходни години.
Очакванията са, че нетните приходи от управлението на международните валутни резерви, от което основно печели централната банка, е да бъдат под 200 милиона лева. В същото време разходите за лихви по депозитите на правителствени организации в БНБ ще достигнат 52 милиона лева. При това положение централната банка се очаква да реализира още по-ниски финансови резултати спрямо тази година.
Естествено, всички цифри в бюджета на БНБ са заложени на база възможно най-консервативните прогнози, които са направили специалистите на централната ни банка. Възможно е ситуацията да е значително по-добра, от което ще спечели и бюджетът на държавата.