Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Украйна Петро Порошенко разговаря с Доналд Туск (вляво) - председател на Еввропейския съвет, и с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.  СНИМКА:  РОЙТЕРС
Президентът на Украйна Петро Порошенко разговаря с Доналд Туск (вляво) - председател на Еввропейския съвет, и с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. СНИМКА: РОЙТЕРС

Все повече украинци

осъзнават, че успехът

на реформите е

най-добрият отговор на

руската военна агресия

В тази статия бих искал да поканя читателите да се запознаят със събитията в Украйна и да споделя първите успехи в осъществяването на системните реформи.

През 2014 г. на Евромайдана украинският народ окончателно избра за себе си европейски ориентир за развитие и застана на необратимия път на демокрацията и реформите. По това време спадът на БВП достигна 17-20%, промишленото производство намаля с 20%. Реформите трябваше да започнат на фона на военната агресия на Русия, включително и анексирането на Крим и започването на войната в Източна Украйна.

През последните повече от 3 г. Украйна отбеляза по-голям напредък в сравнение с предходните 22 г. в процеса на сближаването с Европа, борбата с корупцията, данъчните и пенсионните реформи, мащабна приватизация, процесите на дерегулация и децентрализация. Сред основните постижения през 2017 г. са запазването на макроикономическата стабилност, осигуряването на икономическия растеж и продължаването на институционалните реформи.

Миналата година растежът на БВП беше 2,5%. Това показва, че икономиката, на фона на военната агресия от страна на Руската федерация, акумулира вътрешни ресурси и премина във фазата на растеж. Световната банка прогнозира растежа на БВП в края на 2018 г. да бъде 3,5%, а за периода 2019-2020 г. – 4%. Сред ключовите области на реформирането, по които е отбелязан значителен напредък през 2017 г., са пенсионната реформа и сферата на здравния сектор. Освен това правителството постави основите за прозрачно и ефективно управление на държавните предприятия, създаде предпоставки за поземлена реформа.

През последните години Украйна значително подобри позицията си в рейтинга на Doing Business на Световната банка и се е качила от 112-о на 76-о място.Нашата държава заема 52-а позиция по отношение на лесно отваряне на нов бизнес от общо 190 страни. По данни на Financial Times Украйна е на първо място сред всички постсъветски страни по темповете на подобряване на бизнес климата.

Всяка година Европа се приближава към нас. През 2017 г. украинският износ на стоки за ЕС се е увеличил с 30% и е достигнал рекордните 17,5 млрд. долара. Това е най-високият показател от 2012 г., когато част от Украйна не е окупирана.

Темповете на растеж на износа за ЕС са били над два пъти по-високи от тези в други страни, което осигури увеличаване на значимостта на ЕС като експортно направление за украинските производители. Именно износът към ЕС даде принос за растежа на реалния БВП на Украйна през 2017 г. Над 14 хиляди украински компании са изнесли своите продукти на пазара на ЕС, а Украйна е в топ 10 на доставчици на хранителни продукти в ЕС.

Децентрализация

Децентрализацията в Украйна е една от най-успешните реформи и върви към приключване. Формирани са 710 обединени териториални общности, представляващи почти 30% от територията на страната и 14% от населението. Местните бюджети растат и вече са почти 51,2% от консолидирания бюджет, което е най-високото ниво в годините на независимостта.

Данъчна реформа

На 21 декември 2016 г. парламентът одобри промени в Данъчния кодекс за подобряването на инвестиционния климат в Украйна. Бяха намалени броят на данъците, формите на данъчна отчетност и са въведени единни и прозрачни правила за всички търговски организации. През 2017 г. Украйна е на 43-о място (от 190 държави) според рейтинга Tax Paying Rank (TPR), съставен от Световната банка заедно с Pricewaterhouse Coopers. През 2012 г. тя беше на 181-о място. Общата данъчна тежест в Украйна днес е 37,8%, а в ЕС - 40,5, в света - 39,6%.

Борба с корупцията

Всички държавни регистри са отворени. Засилени са изискванията за деклариране на имуществото на държавните служители. Почти напълно е формирана държавната антикорупционна вертикала – от предотвратяване (Националната агенция за превенция на корупцията) до борба (Националното бюро за борба срещу корупцията и Специализираната антикорупционна прокуратура). От изключително значение е приемането от Върховната Рада на 7 юни т.г. на законопроекта, с който ще се създаде Върховен антикорупционен съд на Украйна.

Система за обществени

поръчки ProZorro

Важен елемент от борбата с корупцията е системата за обществени поръчки ProZorro. От 1 август 2016 г. тя е задължителна за всички договори в държавния сектор и намалява възможностите за корупционни сделки на длъжностни лица. Националната система ProZorro получи престижна ежегодната награда Open Government Awards 2016 г. на Световната среща на върха в Париж през декември 2016 г.

Благодарение на ProZorro бюджетните спестявания са около 10% от общия обем на обществени поръчки. За една година в рамките на тази система са проведени 125 хил. търга, което е два пъти повече, отколкото през 2016 г. Според експертни оценки през миналата година с работата на ProZorro Украйна е спестила около 700 млн. евро.

Приватизацията

Страната се готви за мащабна, отворена и прозрачна приватизация. Всички обекти, които подлежат на приватизация, ще бъдат разделени на две групи. Малките обекти ще се приватизират с онлайн търгове чрез електронната платформа ProZorro, която позволява да се осъществява продажбата и отдаването под наем на държавна собственост лесно, бързо и прозрачно. През 2018 г. е планирана приватизация и на големите предприятия, включително и Центренерго, “Турбоатом”, Одески пристанищен завод и Укргазбанк. Каним българските бизнес среди да вземат участие в мащабната приватизация в Украйна.

Съдебна реформа

Веднага след формирането на новия състав на Върховния съд на Украйна президентът на Украйна Петро Порошенко обяви старта на втората фаза на съдебната реформа и подписа укази за ликвидиране и създаване на местни съдилища. Основната цел е приближаване на съдилищата и правосъдието към хората.

Заедно със Световната банка беше разработена концепция за националния пазар на земя и одобрена държавна програма за развитие на фермерството за 2018-2020 г.

Правителството се опитва да се грижи и за най-слабо защитени слоеве от населението. Беше прието ново законодателство за финансовите гаранции за предоставяне на медицински услуги и препарати. Правителството увеличи пенсиите за 10,2 млн. граждани. През 2018 г. бяха повишени пенсиите за военни пенсионери.

Същността на реформата в сектора на здравеопазването най-напред е да се направят разходите на държавните средства за медицина по-ефективни и Украйна в близките години да премине към системата на т. нар. семеен лекар.

Образование

Продължават реформи в образователната сфера. Приет е нов закон за образованието в съответствие с европейските стандарти. Законът създава равни възможности за всички ученици независимо от техния произход, местоживеене или националност. По подобаващ начин ще бъде осигурена езиковата идентичност на националните малцинства, включително и на българската общност.

Разбира се, Украйна всекидневно се сблъсква с предизвикателствата и трудностите по пътя на реформирането. Не всичко върви гладко. Някои иновации стават обект на критика. Ние възприемаме това като нормално явление и добре разбираме, че реформирането на такава голяма по европейските мерки държава като Украйна е невъзможно без подкрепата на Запада, нашите приятели и партньори, включително и България.

Приоритети за 2018 г.

Украйна е последователна в своите действия, насочени към укрепване на демократичните институции и върховенството на правото, борбата с корупцията, модернизирането на икономиката и инфраструктурата, подобряването на благосъстоянието на гражданите.

Планираме да продължим борбата с корупцията, да активизираме приватизационните процеси, да модернизираме транспортната инфраструктура, да реформираме енергийния сектор и да започнем подготовката за поземлената реформа.

Като част от политиката на ускорен икономически растеж се формира пакет от 35 нови законопроекта, предназначени да решават 5 основни цели, а именно защитата на бизнеса, дерегулацията, подобряване на бизнес средата, улесняване на достъпа до финансиране и държавните ресурси и насърчаване на иновациите.

От важно значение е решението на ЕС за предоставяване на Украйна по-нататъшна макрофинансова помощ в размер на 1 млрд. евро за икономическата стабилизация на Украйна, прието със съдействието на българското председателство в Съвета на ЕС.

Мога да уверя читателите, че процесът на реформирането на Украйна е необратим, тъй като действията на украинските власти са предназначени за стратегически ефект, а не продиктувани от популистки изчисления или ситуационни планове.

Виждаме положителни промени от реализирането на системните реформи и усещаме, че ставаме все по-силни. Все повече украинци осъзнават безалтернативността на реформите, както и факта, че техният успех е най-добрият отговор на руската военна агресия.