Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От Розата на пустинята Асма се превръща в най-остро осъжданата първа дама.

Асма Асад е смятана за една от най-красивите първи дами в света. Изписаното й лице и невинните й очи са били на корицата на редица модни списания през годините. С идването на съпруга й Башар Асад на власт красавицата успява да си спечели прякора "Розата на пустинята". Тя е млада, образована жена, която обича модата и има европейски стил на поведение. В нейно лице народът дълго време вижда спокойствие и мир.

След избухването на гражданската война в Сирия обаче, от най-обожаваната и възхвалявана, тя се превръща в най-строго осъжданата първа дама. Основната критика идва от факта, че по време на военните действия тя не предприема нищо в полза на своя народ.

Днес Башар Асад и съпругата му живеят изолирано от света. Първата дама стриктно пази личният им живот. Избягва да дава интервюта и се отдава изцяло на трите си деца - Хафез, Зейн и Карим. Никога не коментира действията на съпруга си, но е плътно зад него.

След дълго мълчание, преди няколко дни Асма Асад сподели пред сирийския народ, че е болна от рак.

Съобщението е изключително необичайно за арабския свят, където ракът се смята за тема табу. "Аз съм решена да победя болестта, защото съм вдъхновена от вашата непоколебимост, която проявявате вече повече от седем години", публикува в съобщение администрацията на държавния глава.

Сирийското президентство излезе и с изявление, че на първата дама й е открит злокачествен тумор на гърдата в начален стадий. Президентството публикува снимка в социалните мрежи, на която президентът Башар Асад седи до съпругата си в болнична стая, а Асма е с игла на лявата си ръка.

Въпреки тежкото военно положение в Сирия Асама Асад остава да живее там и до днес, заедно с трите си деца. Тя отказва да напусне страната си и да предаде съпруга си.

"Никога не съм си мислила да отида на друго място. Предложиха ми да напусна Сирия, или по точно, предложиха ми да избягам от Сирия", казва Асма в едно от последните си интервюта пред руска телевизия.

Асма и Башар Асад са пример за безусловна любов и преданост. Именно тази подкрепа към президента обаче й донесе гнева на целия сирийски народ. Красивата първа дама произхожда от провинция Хомс, Централна Сирия, но е родена и отгледана във Великобритания. Баща й е сирийски кардиолог, а майка й е секретар в сирийското посолство. Родителите й са напуснали родината си още през 50-те години. Красавицата израства в къща в Лондон и посещава едно от най-елитните училища там. Завършва френска филология в престижен колеж, работи като брокер и банкер. Кариерата на Асма е впечатляваща. Тя е специалист по сливанията и придобиванията в "Джей Пи Морган". Ваканциите са единсвеното време, което девойката прекарва в Сирия. Там още като тийнейджърка тя се запознава с Башар Асад. Двамата се влюбват, а Башар й предлага брак. Заживяват в един от замъците на все още красивата сирийска столица. Не само народът на Сирия, но и целият западен свят се влюбва в Асма след сватбата. Тя е изключително елегантна и образована млада дама, която говори свободно английски, френски и арабски. Жена с вкус към модата, която не покрива косата си. Всички арабски жени искат да са като нея. Модните списания започват да се надпреварват кой ще я снима за корицата си. През 2008 г. списание "Ел" я провъзгласява за най-елегантната първа дама на планетата, а същата година президентството на Италия й дава златен медал за хуманитарна дейност. През 2012 г. в хвалебствена статия "Вог" я нарича "роза в пустинята".

След началото на сирийските бунтове всичко се разпада Модната библия "Вог" сваля статията си и дава на Асма прякора "Първата дама на Ада". Народът й започва да я мрази заради действията на съпруга й. Асма си навлича и допълнителен гняв, след като на показ излизат личните й имейли. От тях става ясно, че дори и в размирни времена, когато страната й тъне в руини и кръв, Асма се интересува предимно от пазаруване на луксозни тоалети и мебели. В един от имейлите първата дама е обезпокоена дали ще й бъдат доставени в срок два свещника, две глинени вази, маса и пет полилея на стойност над 420 000 долара от магазин в Лондон. Според слухове Асма притежава състояние от над 60 млн. евро, които с охота разпилява за скъпи часовници, мебели и тоалети.

През 2012 година ЕС забрани на президентското семейство на Сирия да влиза в територията му. Асма Асад запази единствено правото си да посещава Великобритания, където е родена.