Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светлана Дончева
Светлана Дончева

Не съм расист, но освен права всеки има и задължения, каза жената на Томислав Дончев

В габровския квартал, станал причина за поста за циганите, полицията съставя актове, но от това нищо не следва

И аз, и Десислава Радева сме достатъчно свободолюбиви да изразяваме свободно мнението си и очевидно така се чувстваме, дали сме еднакви, не мога да кажа. Това каза по Би Ти Ви Светлана Дончева, съпруга на вицепремиера Томислав Дончев, по повод поста си във фейсбук за циганите. Тя бе запитана намира ли, че има еднакво свободомислие с Десислава, съпругата на президента Румен Радев.

Светлана Дончева уточни, че не следи постовете на Десислава Радева и това, което научава, е от медиите.

Не съм расист, не мразя циганите, не смятам, че са по-долна категория от нас, но и тук монетата има две страни, каза Дончева. Всеки трябва да има и права, и задължения. Постът ми във фейсбук е насочен към това. Преди седмица тя написа пост “Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата”.

Поводът са две случки, които са я провокиралиа. Първата е от Габрово. “Видях видео от мой приятел в Габрово – на пръв поглед нищо необичайно, докато не пуснах звука и се чу оглушителна циганска музика, явно огласяща целия квартал. Това е

кварталът, където

Томислав е израснал

и се вижда и блокът му. Видеото е заснето в 20 ч вечерта, а музиката идва от апартамент в блок”, посочи тя. “На пръв поглед е лесно – подаваш сигнал до полицията, която трябва да осигури обществения ред. Но не е така. Полицията може само да направи забележка, не може да влезе вътре или да отнеме устройството”, каза Дончева.

Вторият повод е репортаж за бой на столично кръстовище заради кон, отново с участие на роми. “Съчетавайки двата повода, това провокира моята реакция. Това е предисторията на този според мен изкуствен скандал”, каза тя.

Смята, че за момента ромската интеграция е илюзия, макар че отговорът не е еднозначен. “Има много цигани, които са успели да се интегрират и да излязат от ужасния социален модел, има цигани, които завършват медицина, стават инженери. Те са пример, че не са по-долна класа от нас, но голяма част от тях не са осъзнали задълженията си към това общество”, посочи тя.

Толкова е абсурдно, че в първия момент реших че е фалшива новина, така коментира Дончева искането на Българския хелзинкски комитет мъжът ѝ да се разграничи от нея или да подаде оставка. В стремежа си да утвърдят едно човешко право те изобщо забравиха за друго голямо правило на съвременното общество - индивидуалната отговорност.

По думите на Дончева тя се е извинила за поста си, защото “по инерция сложих циганите под общ знаменател и тези, които са се образовали и са се интегрирали, могат и ще се почувстват засегнати.”

Томислав реагира както само той може – сдържано и с уважение. Ние сме равноправни и живеем така от много години, каза още жената до вицепремиера.

“Мисля, че със случката допринесох за имиджа му, не че той има нужда от това, той има достатъчно позитивен имидж.”

Постът е пример да се говори извън матрицата, а не политически коректно. Елитът и медиите са подложени на законна цензура, казва се само половината, а проблем се решава, като се сложи на масата, каза Дончева.

Габровският

кв. “Младост”

Пенсионерка от квартала, където е заснет клипът с шума, разказва: “Преди много години имаше тук цигани, които създаваха проблеми и правеха скандали, налагало се е да викаме полиция, но те се махнаха. Сега е спокойно, ама много внимавам, ако някой от малцинството дойде да пита за празни апартаменти в нашия блок.”

“36 години живея тук, даже с брата на Томислав Дончев сме съученици, но не знам за цигански тормоз”, казва млад мъж. В съботната сутрин той надига бутилка бира в гаражна бакалия и разказва, че Дончеви живеели в комплекса преди, но после бившият кмет на Габрово, а сега вице на Борисов, теглил кредит и взел друго жилище в центъра.

В блоковете, разбира се, имало отделни обитатели, чиито шумни гости и тържества притеснявали останалите, но не било системно.

“Роми, дето правят бели, тук, в района, не останаха. Обитаваха 2-3 къщи, но ги изселиха преди време и ги настаниха другаде, за да ги интегрират”, казва неофициално полицай, когото засичаме около битака.

Жители на квартал “Младост”" ще настояват пред властите техен съсед да бъде изселен, защото всеки уикенд тормози околните с шумни веселби, съобщи БНР. Потърпевшите са се жалвали неведнъж от тормоза, но няма институция, която да е в състояние да го спре и да им осигури спокойствие.

Млади семейства се оплакват, че съседът, който вече от три години самостоятелно разполага с жилището на родителите си, събира шумни ромски компании и тормози живущите. Веселбите започват в петък и музиката озвучавала квартала чак до понеделник. Полицията се отзовава на сигналите, но и съставените актове не помагали.

В публични групи на габровци в социалните мрежи изобилства от клипчета, снимки и коментари, свързани с цигански безобразия - коне, препускащи през града, мургави хлапета, които задигат пластмасов контейнер за смет, и други, които разпиляват боклуци в двора на детска градина и показват среден пръст при забележка.

“Работим по много сигнали. Проблеми с роми има в цяла България и Габрово, за съжаление, не е изключение. Неслучайно вече имаме решение на общинския съвет да закрием едно училище в града, в което има допусната сегрегация”, коментира кметът на Габрово Таня Христова. Тя подчерта, че градът е един от малкото, в които няма обособена ромска махала. “Работим, за да не допускаме гето, и мисля, че това е правилният подход. Всеки, който се е заселил незаконно в общински апартаменти, не плаща наем или не спазва реда, независимо от коя общност е, ние с всички законови мерки го санкционираме”, каза Христова.