Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Къртенето е най-евтино и най-мръсно.
Къртенето е най-евтино и най-мръсно.
Евтиният ремонт продължава да бъде илюзия в България независимо от кризата. Майсторите са свалили цените за работа с около 20 процента и тази цифра е с големи уговорки. Цените на материалите обаче не са помръднали, а в някои случаи са се увеличили.
Поради тази причина се оказва, че ако искате да направите малко по-добър ремонт на едно мокро помещение с големина от 1 квадратен метър, ще трябва да се бръкнете с минимум 900 лева.
Кърти, чисти и извозва
Само за разбиването на старите плочки и тяхното извозване ще трябва да се бръкнете с първите 50 лева. толкова вземат минимум фирмите с колоритното название "кърти, чисти и извозва". В случая те вземат минимум 40 лева за работа и още 10 лева за чувалите. Ако искате боклукът да бъде извозен, то ще ви трябват още минимум 30 лева, но съветът ни е да оставите чувалите до кофите за боклук. От фирмите за почистване на общината идват в неделя и ги вземат напълно безплатно.
Нов водопровод
Целият ремонт на мокрото помещение си струва най-вече ако можете да смените и водопровода, особено вертикалните щрангове, които стоят в тези помещения. Смяната на вертикален щранг до водомер излиза 160 лева работа с материал. Още 12 лева се плащат за пломбирането на двата водомера. Ако смените поне единия, ще се бръкнете с 35 лева и по този начин цялата работа с водопровода ще излезе около 200 лева.
Заедно с къртенето стигаме до 280 лева.
Ток и контакти
Преди да започнете с мазането, трябва да видите дали е необходимо да преправите тока. Това е идеалният момент за вадене на нови контакти и за поставяне на лунички на окачения таван. Изваждането на един нов контакт, както и две лунички, заедно с преправяне на инсталацията, така че да може да се включи и бойлер на един по-късен етап, ще ви струва около 30 лева за работа. Още 30 лева ще трябват и за материалите - един двоен контакт, 2 лунички, крушки за тях, кабел, гипс за замазване.
Общо ремонтът на тока ще възлезе на 60 лева, а общата сметка с къртенето и водопровода вече идва 340 лева.
Мазане и шпакловка
След като паднат старите плочки и смените тръбите и кабелите за тока, трябва да се измажат стените с хоросан и да се шпакловат с гипс, в случай че сте решили да не слагате нови плочки. Напълно безсмислено е, в случай че в помещението от 1 квадратен метър ще стои само една пералня. за измазването ще са ви необходими 4 торби хоросан по 2,50 лева и 2 торби шпакловъчна смес за по 10 лева. Общо материалът излиза 30 лева. Най-малко 50 лева ще трябва добавите и за работа, като е напълно възможно майсторът да ви вземе и 60 лева - два дни по 30 лева надница.
Общо четирите до момента вече стигат цена от 430 лева.
Окачен таван и калъф за тръбите
Високият таван на мокрото помещение е абсолютно безсмислен. Най-добре е да си пуснете окачен и да му сложите лунички за осветление. Пуснете окачения таван до нивото на прозореца, ако има такъв, или на височина не по-малка от 220 сантиметра. В старите жилища с окачен таван се крият и грозните каменинови тръби и разводки за мръсен канал. Освен окачен таван сега е моментът да скриете вертикалните щрангове с гипскартон, като оставите ревизия с вратичка и прозорче за двата водомера.
За цялата работа, при положение че помещението е 1 квадратен метър, ще ви трябва 1 лист гипскартон за баня, чиято цена е 16 лева. Цветът му е зелен и няма да се объркате. Ще са необходими и метални лайстни за монтажа. Общо материалите ще дойдат около 30 лева, а майсторът ще вземе поне 80, за да направи тавана и да скрие тръбите. така този ремонт излиза 110 лева.
С тази пета поред операция се стига до обща цена за момента от 540 лева.
Нови плочки на пода
Макар да избягваме скъпотията с поставянето на плочки на стените, на пода ще трябва да се поставят задължително. Старите са достатъчно изхабени и ще бъде безсмислено да останат като кръпка. Един квадрат хубави подови плочки са около 35 лева. Още поне 50 ще ви вземат за залепване върху старите и за фугиране. Използва се първо специален грунд с който се минава върху старите плочки, а после се поставя лепило за плочка върху плочка. Цената на тези материали е около 10 лева. Така общата стойност на тази част от ремонта ще стигне 95 лева.
След залепването на плочките стойността на ремонта на помещението достига до 635 лева.
Ново ПВЦ прозорче
Безсмислено е да правите ремонт на помещението, ако не му смените прозорчето. Купете си такова от ПВЦ дограма с възможност за отваряне и в двете посоки. Марката няма особено значение. Ако изберете най-евтиния профил, цената с монтаж и демонтаж ще излезе около 105 лева.
С нов прозорец цената на ремонта вече стига до 740 лева.
Боядисване на стени и врата
Остава да направите финала на ремонта, като боядисате стените, таванчето и вратата. Ако използвате хубав водоразтворим латекс за стените, ще ви отиде боя за около 40 лева. Още 5 лева ще са достатъчни за тавана, защото сте ограничени от разфасовките. Нужно е мече с дръжка. За комплекта пригответе още 10 лева. Допълнително ви трябва блажна боя за вратата и четка за нея. Хубаво е и тя да е качествена и водоразтворима за да не мирише много. Цената на една кутия заедно с четката излиза около 20 лева. За да ви боядиса всичко, майсторът ще вземе поне още 100 лева. Така финалната част от ремонта ще възлезе на 175 лева.
Общата стойност на ремонта ви във финалната права вече възлиза на 915 лева. С малко икономии ще можете да се поберете и в 900 лева, но за по-малко недейте да мечтаете.
Ремонтът на мокро помещение с нови плочки ще излезе по-скъпо.
Ремонтът на мокро помещение с нови плочки ще излезе по-скъпо.