Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бюрата по труда ще търсят работа или обучение на хората с увреждания.
Бюрата по труда ще търсят работа или обучение на хората с увреждания.

Първо минават на медицинска експертиза

Комисия ги праща на рехабилитация или обучение

Решенията ще важат 5 г.

Кой инвалид да получава пенсия и кой може да работи, ще се решава вече от Националния осигурителен институт. Това предвижда концепция на социалния министър Бисер Петков за реформа на ТЕЛК, с която “24 часа” разполага. Документът е внесен в парламента на 31 октомври.

Хората с увреждания първо ще минават медицинска експертиза и ТЕЛК И НЕЛК отново ще определят вида и степента на увреждане на хората, предвижда концепцията. Вместо тяхното решение да носи право на пенсия и социални помощи обаче, инвалидите ще минават през втора комисия. Тя ще е за работоспособност и ще е към НОИ. Към института ще се създаде комисия за експертиза на работоспособността (КЕР), която ще започне работа през 2019 г.

“Сегашното законодателство слага знак за равенство между увреждане и неработоспособност, а много хора с увреждания имат запазена работоспособност и тя трябва да се оценява”, обясни социалният министър Бисер Петков. Той подчерта, че цялата концепция се основава на Международната класификация на човешката функционалност, увреждания и здравето (ICF).

КЕР ще дава оценка кой инвалид може да работи и кой ще получава пенсия, предвижда реформата. Първо обаче хората с увреждания ще трябва

да минат

задължително на

рехабилитация,

за да се прецени дали състоянието им може да се подобри. В момента тя е крайно недостатъчна или напълно липсва, пише в мотивите на Петков. Така оценката на тези недолекувани лица се завишавала с времето. Това, от своя страна, водело както до лични здравословни проблеми, така и до разходи в пенсионната система и тази на социалното подпомагане.

Комисии за работоспособност ще има само в областните градове, защото там са и териториалните поделения на НОИ. Предвидено е да има мобилни екипи с експерти. Комисиите ще работят на основата на медицинската експертиза, която преди това е издала ТЕЛК.

Решенията на комисиите към НОИ ще важат до 5 години. Ако състоянието обаче е необратимо, ще са пожизнени. Така

хората без крак

или ръка няма

да се разкарват

през три години до комисията, както е сега. Ако е настъпила промяна в увреждането, хората ще могат да се преосвидетелстват, преди да е изтекло решението.

Ако комисиите решат, че човекът може все още да работи, той ще бъде насочен към Агенцията по заетостта. Там трябва да му се намери подходяща работа или да го включат в обучение.

През Агенцията за социално подпомагане пък хората с увреждания ще трябва да минат на социална оценка, за да се прецени какви социални помощи да получат.

Службата по трудова медицина пък ще проверява дали намереното работно място е подходящо за човек с увреждане.

В момента

инвалидни пенсии

се получават

от 945 000

души. През миналата година за тях са отделени 1,7 млрд. лева. Докато през 2000 г. те са били около 244 млн. лв. Сметките показват, че разходите за пенсии за инвалидност са се увеличили почти седем пъти за последните 16 години, пише в мотивите на концепцията.

Причина за реформата са сигналите за некоректно определяне на процент трайно намалена работоспособност. На част от хората се определя по-висок процент и така получават инвалидна пенсия, въпреки че нямат право на нея, пишат още експертите. Те отчитат, че през последните години рязко са се увеличили и разходите за медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения и добавки за социална интеграция.

Идеята е с промените да се изгради ефективен, прозрачен и ясен контролен механизъм, който да спре злоупотребите при ползването на различни права, пише още в документа.

Процедурата трябва да бъде максимално опростена, а заявления ще се подават и онлайн. Документите пък ще се събират в електронно здравно досие. Оценката от комисите ще се дава до два месеца.

За да стане факт реформата през следаващата година, трябва да се променят 11 законопроекти и наредби. През 2019 г. трябва да са готови и новите комисии КЕР. Те ще имат собствени помещения и ще се назначат нови експерти. Освен това ще се изгради и информационна система, където да се събират данните на хората.
Плановете предвиждат да се разработят нови програми за профилактика и задължителна рехабилитация специално за хора с намалена работоспособност.

Организациите на хората с увреждания не подкрепят дълго чаканата реформа, защото се опасяват, че

150 000 души

ще изгубят

инвалидните си

пенсии

Според тях НОИ не може да оценява дали някой може да работи, защото точно той раздава парите. Те вече са стартирали петиция срещу готвените промени, като досега над 3600 човека са се подписали в нея. Освен това те ще организират и протест срещу реформата.

“Дискусията с експерти тепърва ще продължи”, обясни министър Петков.
Междувременно депутатите гласуваха на второ четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. Така месечната добавка вече ще се отпуска въз основа на подадено заявление - декларация за изготвяне на социална оценка и отпускане на помощта.

Администрацията ще получава документи по служебен път от държавни и общински органи. Те ще бъдат длъжни да я предоставят в 14-дневен срок. Така се намалява броят на изискваните документи, създава се правна сигурност и се намалява възможността за дублиране на социални плащания и за злоупотреби със социални права. Назначаването на помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания и медицински изделия ще се извършва от органите на медицинската експертиза - ЛКК, ТЕЛК/НЕЛК.

До 2 години преразглеждат всички решения на ТЕЛК

Патриотите ще подкрепят предложението до 2 години да се преразгледат всички ТЕЛК-ови решения. Това стана ясно от думите на Калин Поповски, зам.-шеф на социалната комисия в парламента, след среща с представители на организации на хората с увреждания в четвъртък.

“Имаме амбицията за 2 г. в така наречения гръцки модел отново тези хора да преминат през комисиите за нова оценка на медицинската работоспособност”, каза Поповски. Трябвало да има ревизия и публичният ресурс да се изразходва пряко за хората. Организациите поискали хората с трайни увреждания да не минават през срочни ТЕЛК-ови решения, обясни той и допълни, че те трябва да бъдат “пенсионирани до живот”.

Патриотите обаче са против двете комисии, които предлага социалният министър Бисер Петков. В сегашните ТЕЛК трябва освен медици да има и социални експерти, а не хората да се разхождат от комисия на комисия, каза депутатът Искрен Веселинов.
“Всякаква корупция в тази сфера трябва да бъде пресечена един път завинаги”, категоричен бе Васил Долапчиев от съюза на слепите.

Хората с увреждания първо ще минават на медицинска експертиза през ТЕЛК.
Хората с увреждания първо ще минават на медицинска експертиза през ТЕЛК.

Право на втора пенсия - 5 г. преди навършване на възраст

Правото на допълнителна пенсия от частен фонд ще се придобива 5 години преди навършване на възрастта за пенсиониране. Това реши парламентът в четвъртък с приети промени в Кодекса за социално осигуряване.

Условието е средства в индивидуалната партида да позволяват отпускане на такава пенсия в размер не по-малък от минималната за осигурителен стаж и възраст.

С приетите промени се въвеждат и по-високи изисквания към корпоративното управление на пенсионноосигурителните дружества.

Облекчава се режимът на прехвърляне на средства на осигурените лица от един в друг фонд, управляван от друго пенсионно осигурително дружество. Трябва да е изтекла 1 година от сключването на първия осигурителен договор или на служебното разпределение.

Осигурените лица ще могат да прехвърлят средствата от индивидуалните си партиди във фонда при несъгласие с извършените промени в правилника му или в инвестиционната му политика, ако в тримесечен срок от уведомлението подадат заявление за това.

Депутатите приеха промени в Кодекса за социално осигуряване в четвъртък, с които се регламентира кога може да се придобие право за допълнителна пенсия.
Депутатите приеха промени в Кодекса за социално осигуряване в четвъртък, с които се регламентира кога може да се придобие право за допълнителна пенсия.