Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Орхан Мурад и Шенай
Орхан Мурад и Шенай

“Сега Шени е добре, вярваме и се надяваме, че занапред всичко ще е наред. Имаме нужда от спокойствието и уюта на дома ни, за да може да си гледаме проблемите, да си възпитаваме детето и да не се занимаваме с глупости. Разбирателството в семейството го имаме, но това лято ни бе отнет уютът. Бяха ни причинени много психически страдания и пишещите в жълтите медии ще носят отговорност за това”, казва Орхан Мурад. Миналата година съпругата му Шенай се подлага на операция заради рак на гърдата, а напоследък те понесоха доста негативни коментари покрай клипа на дъщеря им Сузи “Луцифер и Буда”.

Певецът разказва, че семейството е много сплотено, непрекъснато са заедно и винаги с общи усилия са се справяли с проблемите. Така са още от самото начало, когато се срещат. Запознали се на концерт на Орхан Мурад. Тогава дъщерята на Шенай от първия ѝ брак - Александра, която била 9-годишна,

поканила

изпълнителя на

рождения си ден

Най-изненадващо той решил да отиде и постепенно завързал приятелство с майката. Сключили брак през 2002 г. и вече 15 години са неразделни. Тя го придружава по всичките му участия, а от известно време дори пее с него, въпреки че образованието ѝ е в съвсем друга сфера. Орхан Мурад се дипломира в Консерваторията, където учи китара, поп и джаз пеене, докато тя е завършила арабска и английска филология в Либия, където е живяла със семейството си.

Орхан е до Шенай и когато тя чува страшната диагноза, са твърдо решени заедно да се борят с коварната болест. Още в самото начало споделят и с дъщеря си Сузи, без да крият нищо от нея. “Всичко си казваме в прав текст”, казва Орхан Мурад. Естествено, тя го приела тежко, но веднага се заела да организира благотворителни прояви за набиране на средства. Мислела, че майка ѝ ще се лекува в чужбина, както правят много хора. Певецът обяснява, че въпреки че е популярен, семейството му не е богато. Навън изпълнител може да натрупа пари от един хит, а у нас и сто популярни песни не са достатъчни, за да се почувства артистът финансово стабилен. “Няма как с музика в България да се направят много пари, нищо че за 25 години имам толкова много хитове”, добавя той.

Решението на семейството е Шенай да се оперира в България, а след това тя отказва химио- и лъчетерапия. Оттогава следят състоянието ѝ непрекъснато, спазва строг хранителен режим, но най-важното, за да не се върне болестта, е да бъде спокойна и да стои далеч от стресови ситуации.

“Добре е в момента. В края на август се стреснахме, защото един от туморните маркери беше завишен. Слава богу, се оказа неонкологично възпаление на матката. Лекува се и показателите се подобриха”, казва Орхан Мурад. Съветва хората, озовали се в тяхната ситуация, да четат много, за да се запознаят подробно със заболяването и какво е нужно да се прави, за да не се върне отново. Човек трябва

да притежава

много силна воля

и себеуважение, за да има сили да пребори рака. Положителните мисли също са важни.

Покрай притесненията с операцията се наложило да затворят магазина за детски дрехи, с който се занимавала Шенай в Пловдив. Останала много стока и това лято отворили малък бутик на морето. Налагало се обаче доста да отсъстват и не успели да разпродадат всичко, но все ще измислят нещо.

Не това е основният проблем на дневен ред пред тях. Истинските безпокойства са свързани с атаката на жълтите медии, която се изсипва срещу дъщеря им Сузи. 14-годишното момиче стана популярно само за броени дни, когато в интернет се появи песента ѝ “Луцифер и Буда”. Натрупа милиони гледания, но ученичката бе и атакувана, че дрехите и поведението ѝ във видеото са твърде скандални и неподходящи за възрастта ѝ. Бързата популярност, с която се сдобива, е изненада за цялото семейство. В началото родителите успяват да я убедят да не обръща внимание на нападките. Самата тя дори нарочно пуска провокации в профила си във фейсбук. “Снима се с едно момче, изглеждаха така, все едно са по-близки. А той си има гадже, със Сузи са само приятели. И жълтите медии веднага клъвнаха като шарани, писаха, че двамата са заедно”, разказва Орхан Мурад.

Лъжите и обидните твърдения в клюкарските издания обаче стават толкова груби, че няма как да не се отразят върху все още детската психика на Сузанита. Твърди се, че си е слагала хиалурон, татуирала се е, излизала по участия пияна и друсана. Бащата е категоричен, че нищо от това не е вярно. А и родителите са навсякъде с нея, така че няма шанс детето да тръгне в погрешна посока. “Много грозни неща си измислят тези хора. Добре че нямам очи да видя резила на дъщеря си, беше едно от писанията. Покрусиха ни. И вече ще си търсим правата, ще ги даваме под съд”, категоричен е Орхан Мурад. В профила си във фейсбук той пуска и писмо,

с което опровергава

всички измислици

и твърдо застава зад гърба на дъщеря си. През последните месеци Сузанита и родителите ѝ редовно ходят на психолог, за да успеят да съхранят психиката ѝ. Случва се малката певица да плаче неудържимо след поредната лъжа, която е прочела за себе си, казвайки, че не може да издържа повече. “Детето е станало известно, важното е оттук нататък какво ще бъде. Никой не е вярвал, че ще придобие такава популярност. И сега какво, да я убием ли? Да я вържем с главата надолу от някой мост и да я накажем ли? Това ли трябва да направим, или да застанем до нея, да си имаме взаимно доверие, за да можем да контролираме нещата и да ги насочим в правилната посока?!”, казва Орхан Мурад.

Тази година Сузанита е в осми клас, в ново училище е, но бързо свиква. Няма да занемарява уроците за сметка на музикалната си кариера. По участия ще ходи само в петък и събота, придружавана задължително от майката си и баща си. Голямата ѝ страст са сцената, песните и модата, но родителите ѝ са категорични, че трябва да заляга над уроците и да завърши образованието си. В момента работят върху няколко нови песни, Орхан Мурад пише музиката за една от тях, автор е и на аранжимента. Парчетата, които предстои да излязат, ще бъдат танцувални, това е ритъмът, който засега най-добре ѝ приляга.

Певецът със Сузанита (вляво) и Александра
Певецът със Сузанита (вляво) и Александра