Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Калоян Топалов  СНИМКА: "24 часа", Архив
Калоян Топалов СНИМКА: "24 часа", Архив

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще гласува оставката на шефа на Софийския градски съд Калоян Топалов на заседанието си на 26 септември, научи „24 часа“.

Миналата седмица Топалов поиска да се оттегли изненадващо като председател и съдия, без да посочва мотиви пред ВСС. Той ще бъде освободен от 2 октомври. Оставката му е една от най-загадъчните в съдебната система, тъй като за решението му са знаели малцина. Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов също не е предполагал за намеренията на съдията. Решението на Топалов идва 3 години, преди да изтече мандатът му като председател на най-големия окръжен съд у нас.

На 26 септември се очаква ВСС да посочи и кой ще стане временен шеф на съда до избирането на нов титулярен председател.

Заедно с Топалов зам. шефското място и системата напуска и съдия Биляна Балинова, която оглавява едно от гражданските отделения в Софийския градски съд.

След като „24 часа“ съобщи новината за оставката му, Топалов е спрял да вдига телефона си на колеги, членове на ВСС и журналисти. Той не се появи и на откриването на новата сграда на Софийския районен съд и прокуратура в понеделник на бул. Ген. Скобелев.

Топалов ще изложи за първи път мотивите за оттеглянето си днес в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви.