Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АМБИЦИЯ: Два дни след катастрофата Нинова отиде в парламента, за да гласува по ветото на президента, с яка на шията. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
АМБИЦИЯ: Два дни след катастрофата Нинова отиде в парламента, за да гласува по ветото на президента, с яка на шията. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Чупила си е ръка, крак, пръст. Напада я куче, ходи с превръзка на окото. Стои дълги часове потрошена на конгрес на БСП

Корнелия Нинова е мъжко момиче и понася стоически катастрофите, в които попада в пряк и в преносен смисъл – в живота, в професията си и в политиката. Легендарна е репликата й по време на парламентарен контрол към премиера Бойко Борисов в първия му мандат: "Г-н Борисов, елате навън да се разберем като мъже!"

Както казват, бойка дама.

Откакто е в полезрението на обществото, нея непрекъснато я преследват ситуации, в които трябва да оцелява не по женски. Последната нелепа катастрофа е отпреди седмица, в която лидерът на БСП получи мозъчно сътресение и счупи прешлен на врата. След като уважила ежегодната сбирка на министрите

ветерани от последния кабинет преди 1989 г.,

Корнелия Нинова тръгнала със служебната си кола към централата на БСП на ул. "Позитано" 20. И понеже уличката е малка, шофьорите не вдигат висока скорост, пък и по обяд в делничен ден е доста натоварена.

Председателката не кара сама и се вози на задната седалка. Но в един момент превозното средство, пътуващо отпред, спряло внезапно по думите на червената дама и нейният шофьор набил рязко спирачки. Таксито, пътуващо зад него, се ударило в шкодата на соцпартията. Тя от своя страна бутнала предната. А бакшишът, предизвикал сътресението на Нинова, бил чукнат от мерцедес. Така се нанизали 4 автомобила.

При сблъсъка Корнелия Нинова получава камшичен удар

Пристигайки в централата, тя отменя предварително насроченото заседание и отива в "Пирогов". Лекарски екип установява счупен прешлен на врата и мозъчно сътресение и обездвижва шията на червената фурия с яка. Всички си мислят, че няма скоро да я видят. Но остават изненадани, когато два дни по-късно тя се появява в парламента, за да гласува по наложеното от президента Румен Радев вето на Закона за опазване на околната среда.

Поредицата от неприятни събития за нея започна още през февруари. Тогава президентът Румен Радев трябваше да връчи последователно мандат на три парламентарни групи за съставяне на правителство, преди да назначи служебно и да насрочи предсрочни избори.

Тъй като никой нямаше достатъчно мнозинство, за да сформира кабинет, процедурата беше чисто формална, но задължителна по конституция. Като лидер на БСП Корнелия Нинова отива в президентството да получи мандат, който връща на момента. Но малката подробност е, че в онзи момент тя е със счупен пръст на левия си крак.

Това обаче не я

сваля от обувките

на висок ток

– трябва да е елегантна за официалното събитие. Просто никога не ходи с маратонки и не внимава. Ден преди срещата с генерала тя стъпва, без да погледне, в шахта. Кракът й хлътва, а пръстът й е счупен от стърчащо желязо.

Тогава Нинова се пошегувала пред колегите си, че добрата новина е, че няма да куца надясно. По-лошо щяло да бъде, ако е пострадала с десния си крак преди предсрочните избори. Щяло да даде повод на вътрешнопартийните й противници да я кодошат, че пуска сигнал за десен завой.

Травмите на червената фурия невинаги са свързани с лявата половина на тялото й. Понякога контузва и дясната. Като например през 2012 г., когато Нинова е само член на Изпълнителното бюро на БСП, тя се потрошава цялата в НДК, докато тече 48-ият конгрес на столетницата.

В един момент, опитвайки се да премести стола си на трибуната, без да се обърне да погледне, тя

полита назад и пада върху металните тръби

на укрепващите съоръжения. Вследствие на този инцидент получава сериозни поражения върху тялото си - счупена на три места дясна ръка, спукан глезен на левия крак и извадено ляво рамо.

Но политическите амбиции надделяват над физическата болка. Въпреки нея Корнелия Нинова стиска зъби и остава на червения форум до края, изчаква да мине продължителното гласуване за лидер, което приключва в 2 часа посред нощ.

Чак тогава отива в "Пирогов", за да разбере, че ще се наложи да я гипсират и ще трябва да се възстановява дълго време.

Конгресът е наситен

със силен партиен драматизъм

Неслучайно вотът се точи до малките часове – класическа тактика на БСП, за да се изморят делегатите и да останат само тези, които ще пуснат правилната бюлетина.

Много важни за столетницата фигури, между които и Нинова, в онзи момент са минали в лагера на вътрешнопартийната опозиция на страната на Георги Първанов срещу Сергей Станишев.

Контузената дама също е номинирана за председател, но оттегля кандидатурата си заедно с още 27 души. Накрая в надпреварата остават само Георги Кадиев и Сергей Станишев, който печели с огромно мнозинство. Но Нинова трябва да изчака гласуването докрай. Тогава катастрофа претърпява и мечтата й да оглави БСП. Което обаче й се случва няколко години по-късно.

След този инцидент и нанесените й сериозни травми на трибуната на зала 1 настоящият лидер на БСП дълго ходи с бинтовани ръка и глезен. Което не й пречеше да носи токчета, макар и не с височината, на която дефилират манекенките. И дори не си позволяваше да куца в кулоарите на парламента и из коридорите на “Позитано” 20.

Година по-рано от това зверско падане Корнелия Нинова е нападната и нахапана от домашно куче.

През април 2011 г. немска овчарка се нахвърля срещу нея, както се разхожда в съботен ден из София.

След като се разминава със стопанина му, песът внезапно скача срещу тогавашната депутатка със страшна сила и успява да я повали на земята. Гърбът й е нашарен от острите зъби на домашния любимец. Собственикът дръпнал кучето и избягал, без да помогне на пострадалата жена.

Заради шока тя не успяла да види и да запомни лицето му, така че не може да го открие и да го съди. Столичната община също няма отношение по въпроса, защото кучето е било домашно. Нинова веднага потърсила медицинска помощ, раните й били обработени и са й били инжекции срещу тетанус и срещу бяс, тъй като не е ясно какво е било състоянието на животното.

В продължение на месеци лидерът на БСП ходеше с

бинтован крак

заради разтегнато сухожилие,

но продължи да идва на заседания на Народното събрание.

За разлика от ухапването, счупванията, катастрофата и навяхванията, за които разказа на всички без притеснение, Корнелия Нинова държа в пълна мъгла причината, поради която в края на юли 2015 г. се появи с превръзка на дясното око. Първоначално тя беше бяла, сякаш сложена от медицински екип, но впоследствие червената фурия е замени с черна. Вероятно за да не бие толкова на очи. "Ще снимат ли нови епизоди на "Карибски пирати"?", написа тя в профила си във фейсбук по повод поредната си травма. Но не разкри какво се е случило с окото й и каква е причината за пиратската й "униформа".

Преди години бяха откраднали личната кола на Корнелия Нинова и полицията не успя да я върне.

За разлика от физическите травми в политически план Корнелия Нинова по-рядко се сгромолясва.

Голямата катастрофа за нея беше през 2007 г.,

когато беше уволнена като заместник-министър на икономиката заради историята с Вальо Топлото, фирма "Фронтиер" и бизнесмена Красимир Георгиев.

Следователката Татяна Шарланджиева, която разследваше скандалния бивш директор на "Топлофикация София" и връзките му с Георгиев, се познава с Нинова от времето, когато самата тя е била в столичното следствие. Чрез специални разузнавателни средства беше установено, че двете са говорили със собственика на "Фронтиер" преди разпитите му за Вальо Топлото.

Двамата били индиректно свързани в общо дружество, където съдружници били

баба Цеца - майката на Валентин Димитров,

и Красимир Георгиев. Срещу двете дами беше образувано дело за осуетяване на наказателно преследване.

През 2008 г. - година след началото на тази шумна сензация, преписката срещу Шарланджиева и Нинова е прекратена. Но скандалът остана в биографията на настоящата соцшефка.

Началото на политическата й кариера в БСП е свързано с катастрофални провали, които не я отчайват.

През 2003 г. отива на "Позитано" 20, където й казват, че нямат нужда от нея. Сегашният шеф на кабинета й Асен Марков, който тогава е оргработник, попарил със студена вода мераците й да бъде депутат от соцпартията.

"Моето момиче, още не сме отворили папките с кандидати. Когато се случи, ще си подадеш молбичката", казал Марков, който е от хората, работили още в орготдела на ЦК на БКП.

Впоследствие чрез кръга "Единство", в който членуват стари партийни величия, Корнелия Нинова успява да стане член на БСП в елитната организация в "Оборище"

Социалистите обаче й устроили отпор, когато дошло време за подредба на депутатски листи през 2005 г., и не я избрали. Но това също не спира напористата дама.

Тя успява да влезе във властта по друг начин - като заместник-министър на икономиката и енергетиката на Румен Овчаров.

Другата й политическа катастрофа е свързана с неизбирането й за председател на БСП в продължение на 4 г. В онези години тя преминава от приближена на Сергей Станишев фигура до представител на вътрешнопартийната опозиция с амбиции да заеме стола му.

Цели 4 г. стои на резервната скамейка, понижена е от говорител в редови депутат. Но както се случва с членството й в БСП и депутатството, битката й за първото място в столетницата се увенча с успех през май 2016 г.

Корнелия Нинова се беше заканила много сериозно да бъде министър-председател след предсрочните парламентарни избори. Всички предварителни прогнози сочеха, че соцпартията ще спечели, докато в един момент в кампанията настроенията се обърнаха.

Червената фурия беше готова със списъци на 4-5 екипа, в случай че трябва да поеме премиерското място. Беше подготвила управленска програма. Очакваше само деня на вота, за да стигне до следващата си мечта. Но изведнъж нагласите се промениха и хората отново избраха Бойко Борисов.

НА БУЗЛУДЖА: Преди 2 г. Корнелия Нинова се появи на празника на партията си с пиратска превръзка на дясното око. СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ
НА БУЗЛУДЖА: Преди 2 г. Корнелия Нинова се появи на празника на партията си с пиратска превръзка на дясното око. СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ