Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шведите се оплакали, че имат твърде много персонал и няма как да излязат на печалба.

Големи промени очакват телевизионния бизнес в България. Двете най-гледани частни телевизии търсят новите си собственици. Засега изглежда, че "Нова" първа ще се изтъргува за десетки милиони евро.

Новината за продажбата на частната медия тръгна от Швеция, където местно икономическо издание обяви намерението на сегашните босове от MTG да се разделят с българската си собственост и въобще да се изтеглят от Източна Европа. Въпросният вестник "Дагенс финанс" има славата на издание, което невинаги се съобразява с конкретните факти, но този път явно информацията е достоверна.

И въпреки че ръководните фактори в "Нова телевизия" упорито отказват коментар по темата, продуценти, водещи, репортери и дори шофьори сериозно са се притеснили за своето бъдеще. Незнайно кой и с каква цел пусна слух по коридорите на телевизията, че се готвят големи съкращения.

За развитието на подобен мрачен сценарий има и конкретно обяснение - сегашните босове от MTG се оплакали, че имат да издържат твърде много персонал и тв инвестицията им трудно се самоиздържала. Както е известно, шведската групировка притежава не само телевизията, но и "Нет инфо” - най-голямата онлайн група у нас с десетина сайта, а също така и списание "Ева".

Според версията на шведския вестник "Дагенс финанс" тези медии са донесли загуба от около 100 млн. евро през последните години. На българска територия обаче цифрите изглеждат съвсем различни и от телевизията в началото на годината обявиха, че са на печалба от дейността си през 2016 г.

Със сигурност евентуалният нов купувач ще иска внимателно да разгледа счетоводните книги, за да разбере кой е на печалба и кой на загуба. Ако цифрите са обезпокояващи, ще трябва да се предприеме оптимизация на работната ръка. Винаги има възможност новите босове да решат да вложат още повече пари за радост на своите служители, но такива случаи са рядкост.

В медийните ни среди се говори, че и български бизнесмени имат интерес към закупуване на проценти от телевизията.

Нито те, нито чуждестранни инвеститори на този етап са обявили официално своите намерения да купят "Нова".