Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене


Самият Ердоган нарече всички холандци нацисти и фашисти. Преди дни той заклейми като нацистка практика и отказа на германците да разрешат митинги.
От своя страна холандският премиер Марк Рюте определи репликата на Ердоган като налудничава, а германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че думите му са неприемливи.
“Забранявайте колкото искате на нашия външен министър да лети, но от сега нататък ще видите как вашите самолети ще кацат в Турция”, закани се Ердоган.
Външният министър Мевлют Чавушоглу заплаши с ответни санкции и добави, че ако ЕС не либерализира визовия режим за турските граждани, Турция ще отмени споразумението с ЕС за ограничаване на миграцията.

Ердоган: Холандците са нацистки останки
Амстердам: Забележката е налудничава и неуместна
“Всички холандци са нацистки останки, фашисти”, заяви Реджеп Ердоган. Турският президент избухна, след като холандското правителство оттегли разрешение за кацане на самолета на турския външен министър в Ротердам, предаде Ройтерс.
Мевлют Чавушоглу се готвеше да отиде на митинг на турската общност в Ротердам в подкрепа на референдума на 16 април за разширяване на правомощията на турския президент. Кметът на Ротердам забрани на турския външен министър да говори на митинга, но Чавушоглу каза, че въпреки това ще отиде в Ротердам.
Ердоган обвини холандците, че “не знаят как да водят политика и международна дипломация”. “Всички те са нацистки останки, фашисти. Нека Холандия знае, че нашите граждани, живеещи там, ще развалят плановете ѝ на 16 април. Притискайте колкото искате, отглеждайте и хранете терористи в страната си. Всичко това накрая ще се обърне срещу вас”, предупреди турският държавен глава.
Ердоган се закани, че Анкара ще отговори реципрочно на решението на Хага. “Ще видим, Холандия, как след това твои самолети ще летят в Турция. И говоря за дипломати, а не за обикновени граждани”, каза той на митинг в Истанбул.
“Това няма да остане без отговор. Ние ще реагираме, както трябва. Този фашистки ход на Холандия не е насочен срещу мен - министър Чавушоглу, а срещу цяла Турция”, каза турският първи дипломат на летището в Истанбул. Чавушоглу отбеляза, че холандските власти са отменили събитието от съображения за сигурност и попита: “Какво, да не би министърът да е терорист?”.
Холандският премиер Марк Рюте нарече “налудничава забележка” турското твърдение за фашистки действия. “Аз разбирам, че са ядосани, но това е неуместно”, заяви Рюте. Въпреки гневните думи премиерът каза, че е важно да се запазят добрите отношения с Турция.
Лидерът на холандската крайнодясна Партия на свободата Герт Вилдерс реагира далеч по-крайно, като призова холандското правителство да отзове посланика си от Турция и да изгони от страната посланика на Анкара завинаги. Освен това той посъветва всички турци, които са съгласни с изказванията на турския президент по адрес на Холандия, “да си заминават за Турция и да не се връщат”. Междувременно Турция привика холандския шарже д'афер в министерството на външните работи.
“Ще наложим тежки санкции на Холандия, ако попречи на посещението”, каза Чавушоглу пред тв Си Ен Ен Тюрк и добави, че ако ЕС не либерализира визовия режим за турските граждани, Анкара ще отмени споразумението с ЕС за ограничаване на миграцията.
След заплахите на турския външен министър холандското правителство обяви, че търсенето на разумно решение на проблема е станало невъзможно.