Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Би Ти Ви е телевизията на народа. Ние сме най-близо до хората. Въведохме много високи критерии за качество", похвали се през юни тази година изпълнителният директор на частната медия Павел Станчев.

Точно 6 месеца по-късно той напусна престижния пост и бе заменен от австриеца Флориан Скала. Подобна смяна в края на годината със сигурност дойде

като гръм от ясно небе за всички работещи в Би Ти Ви

Шефът им Станчев вече беше дал интервюта, в които обеща следващата 2017 г. да е още по-силна от предишната, беше обещал и бляскави риалити формати, както и нов сериал.

Сега не е ясно колко от тези обещания ще бъдат изпълнени, тъй като новият директор може и да има различна визия за развитието на телевизията.

На какво обаче се дължи тази промяна, при положение че договорът на Павел Станчев изтичаше в началото на февруари и тогава рокадите във висшия мениджмънт на Би Ти Ви

нямаше да направят толкова голямо впечатление

Когато се случи нещо така внезапно в телевизионния бизнес, е нормално слуховете да се роят като скакалци в царевична нива.

Тези слухове за голям скандал на Станчев с ръководството на компанията майка СМЕ са твърде пресилени. Въпреки че според достоверни източници в последната година

в централата са получавали

множество писма

от недоволни партньори, клиенти, политици, което е обичайно, когато собственикът на медията е далече от София. Имало и откровени доноси, включително и за подкрепата, която Станчев давал на проекта на Слави Трифонов.

На този етап няма как да бъде потвърдена или опровергана версията, според която българският мениджър е бил освободен от поста си заради предстояща продажба на телевизията.

Този сценарий стана актуален в края на октомври, когато американският телекомуникационен гигант Ей Ти енд Ти (AT&T) купи конгломерата "Тайм Уорнър" за близо 86 млрд. долара.

Последният от своя страна притежава 43% от акциите на CME - мажоритарния собственик на "Би Ти Ви Медия груп". Според медийни анализатори американските босове на върха на вече описаната пирамида

нямат интерес да развиват телевизии в Източна Европа

и са започнали да търсят варианти за продажба на свои медии, между които и Би Ти Ви. Точно заради това в София идвал и Флориан Скала, който бил добър в осъществяването на подобен род сделки.

В крайна сметка най-големите си успехи той постига като директор "Продажби" и в "Ай Пи Австрия".

Шефовете на Ей Ти енд Ти до този момент не са правили публични изявления за намеренията си относно това перо от разнообразния им бизнес.

Изявление обаче дойде от председателя на Надзорния съвет на "Би Ти Ви Медия груп" и главен изпълнителен директор Кристоф Майнуш.

"Радваме се, че Флориан ще управлява "Би Ти Ви Медия груп". Флориан е професионалист, отдаден на телевизията. Би Ти Ви се обогатява с неговия широк опит и силен фокус върху продажбите.

Заедно с него ще заздравим водещата си позиция в България”, заявява Майнуш, дистанцирайки се по този начин достатъчно категорично от слуховете за продажбата на частната телевизия.

Някои свързват смяната на Станчев с не особено доброто финансово състояние на поверената му телевизия. По-рано през годината излязоха данни, според които "Нова броудкастинг груп" изпреварва "Би Ти Ви Медия груп" по приходи от продажби - 130 срещу 124 млн. лв. Тогава Станчев категорично отказа да се довери на тези цифри.

Дали пък обвиненията, че изпълнителният директор е дал твърде много свобода на Слави Трифонов да популяризира референдума си в най-гледаното време, не са наклонили везните в полза на предсрочното му освобождаване от поста?

Анализатори твърдят, че най-вероятно истинската причина за внезапната рокада се състои и в двете. Иначе Павел Станчев се ползваше с добро име в Би Ти Ви

"Ще отиде и ще разпита дори шофьора на служебната кола дали всичко му е наред и харесва ли си работното място.

Винаги е готов да изслуша проблема ти и да опита да се справи с него. Имало е и напрежение, от негова страна, но в общи линии беше спокоен шеф, който може да ти влезе в положение", разказва журналист на частната телевизия.

С подобна репутация се ползваше Павел Станчев и по време на престоя си в Нова телевизия, където също беше изпълнителен директор до 2008 г.

Тогава той премести телевизията от крайно неугледните и неудобни халета в кв. "Дианабад" в чисто нова сграда до летището.

Пак той помага за рекордната продажба

на "Нова" на сегашните й собственици от MTG. После си тръгна, което също беше голяма изненада за екипа му. Според най-разпространения тогава слух Станчев паднал жертва на слабия телевизионен сезон, в който най-големият провал беше "Биг брадър 4".

В Би Ти Ви обаче изпълнителният директор

не си е позволявал подобни шумни издънки

Напротив, проектите "Гласът на България", "Фермата" и "Мастър шеф" се радваха на гледаемост и според двете пийпълметрични компании ГАРБ и "Нилсен Адмосфер България". Също много гледано е и "Папараци" с Николета Лозанова, но точно това предаване може и да е станало повод за напрежение между Павел Станчев и шефа на "Новини и актуални предавания" Венелин Петков.

Първият е убеден, че папарашкото шоу има своето място в неделната програма на Би Ти Ви, и оправдава тази си теза с конкретни цифри. Вторият обаче бил против подобен риалити формат, който често пъти заприличва на някое от жълтите печатни издания, срещу които така яростно скачат всички популярни лица от телевизиите.

Какви ще са евентуалните промени в програмната схема на Би Ти Ви и кой би се зарадвал на внезапната рокада - четете в хартиеното издание.