Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-големият джакпот в историята на българското тото е 9 472 606 лв. И беше натрупан, след като никой не успя да "удари" печелившите числа в цели 36 тиража.

В края на 2012 г. обаче той падна в ръцете не на един, а на двама човека, които бяха попълнили фишовете си с късметлийските числа (11, 28, 32, 36, 44 и 46). Така печалбата се раздели на две - по близо пет милиона лева на човек. Едната сума отлетя за Перник, където печелившият фиш струваше на победителя 19,80 лв. Новият пернишки милионер стана и първият, който открито си призна за печалбата. Бизнесменът Росен Русимов-Джуджето не се радва дълго на своята печалба. Така както парите дойдоха при него, така и излетяха с фалита на КТБ.

А другият фиш беше пуснат в Бобошево за 2,80лв. 83-годишният тогава, познат на цялото село като Бай Митко, дълго не потърси своята сума и я прибра буквално в последния момент, придружен от цели 12 човека, които навярно играеха ролята на охрана. Така и не се знае какво е направил старецът с парите.

Печалбата не донесе късмет и на баба Гошка. Макар да удари джакпота в Испания, а не в България, тя стана български гражданин с най-голяма сума пари в ръцете - 67 988 532,11 евро. Печелившата комбинация на баба Гошка 34,28,30,11,32 и 24, в никакъв случай не можем да кажем, че е късметлийска. Веднага след спечелването на парите жената изчезна, а по-късно се оказа, че е на почивка със семейството си. Навярно Гошка е взела най-правилното решение, тъй като българските мутри и лихвари веднага се втурнаха по петите й.

Сега, когато Гошка се върна от семейната ваканция, тя живее под постоянна охрана, осигурена от кмета на селото. Макар и да е добре пазена, най-вероятно милионите са й донесли повече страх, отколкото позитиви.

Но да се върнем на големите суми в България. Макар джакпотът от 2012 г. да беше най-големият натрупван някога, то разделянето му между двама късметлии му отне титлата и за най-голяма печелена сума. Този рекорд се държи от 7 071 231 лв., които тотализаторът беше натрупал през 2011 г. Милионите останаха в ръцете на неизвестен жител на Кубрат, който също като Бай Митко дал 2,80 за фиш. Може да се каже, че печалбата на късметлията беше почти колкото годишния бюджет на цялата му община, а числата, донесли му този невероятен късмет, бяха 25, 26, 27, 32, 37 и 43. Щастливецът също бе издирван дълго време, а истерията в Кубрат и околностите растеше. Жителите на малкото градче дори отричаха печелившият да е родом от там, а предполагаха, че най-вероятно е от близките села. По-късно се оказа, че предположенията им бяха верни.

През 2010 г. джакпотът, който събуди истерията в страната наброяваше 6 575 225 лв. Числата, които го смалиха, бяха 5, 25, 28, 39, 46, 48, от фиш, пуснат в Ловеч. Ала късметлията, ако можем въобще да го наречем късметлия, въобще не потърси своите милиони. Случката беше прецедент в историята на България, а невзетите пари се разделиха поравно между Министерството на физическото възпитание и спорта и тотализатора.

2012 г. направи рекорден брой български граждани милионери. Печелившата комбинация от числа 1, 3, 9, 13, 19 и 21 бе позната от цели пет късметлии. Общата сума на джакпота беше 6 294 683, а победителите си разделиха по 1,250 млн. лв. всеки. Трима от късметлиите са пуснали своите комбинации в столицата, а другите два в Благоевград и село Йонково. Всички те са пуснали фишове на стойност по-малка от пет лева.

Най-старият рекорден джакпот е от далечната 2004 г. Сумата 5 404 418 лв. така и не стана ясно къде е отишла, но числата на късмета, за които тогавашният милионер едва ли съжалява,бяха 6, 12, 19, 21, 40, 41.

Най-прясната голяма печалба по родните ширини от тотализатора падна през 2013 г., а сумата беше 5 272 899 лв. Бризът я отвя към крайбрежието във Варна.

"Националната лотария" също раздава големи печалби, като най-голямата падна през 2015 г. и беше на стойност 2 милиона лв. Печелят ги двама братя близнаци, които живеели в абсолютна бедност. Единият от тях изкарал от джоба си последните два лева, които имал, и купил две билетчета. Момчетата ги попълнили с едни и същи числа, но независимо един от друг. Първото, което направиха с парите, бе да покрият дълговете си, да си вземат заслужена почивка, а на есен дори се върнаха на училище.

С 1,5 милиона лева и титлата "новият милионер на България" се сдоби и Ралица Димитрова от Ботевград. 2015 г. се оказа ползотворна и за нея. Щастливата комбинация тя отбелязала рано сутринта на път за работа, а последвалият резултат изненадал дори и нея. Момичето споделя, че често е предизвиквало късмета, хвърляйки монети във фонтаните. Очевидно тактиката е проработила.

"Лотария България" също се хвалят, че са сред раздаващите големите пари. При тях обаче най-голмата сума е значително по-малка от на останалите лотарии.

18-годишният младеж Вальо измъкна 500 хил. от сейфовете на играта. За него съседите казаха само едно "Пари при пари отиват", намеквайки, че семейството никак не е бедно.