Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да управляваш град, не е лесна задача. Да го правиш от затворническата килия, е още по-трудно. Но именно с това ще трябва да се справи Уасийм Ахтар, новоизбраният кмет на най-големия град в Пакистан Карачи.

Ахтар, който е бивш депутат, ще поеме кметското място от централния затвор в града, който обитава от повече от месец и не се очаква да напусне скоро. Обвиненията срещу него са разнообразни. От предлагане на медицински грижи на терористи до организиране на бунтове и безредици през 2007 г. Арестуването му е част от нарастващото съперничество между силите за сигурност и Движението “Мутахида Кауми”.

“Мутахида Кауми” всъщност е партия, която доминира политиката в Карачи от десетилетия, въпреки че нейният лидер - Алтаф Хюсеин, живее дълги години като изгнаник в Лондон. Именно това движение стои и зад издигането на кандидатурата на Ахтар. А кметската позиция е нещо, което той със сигурност ще получи, като се вземе впредвид поразителният контрол на партията в съвета на Карачи “Метрополитън Корпорейшън”, която избира кмет измежду членовете си.

Според Насрин Джалил, един от сенаторите на партията, Ахтар ще се справи с проблемите на 20-милионния град перфектно и от затвора. "Очаква се да го държат там дълго време, затова ще помолим правителството да му позволи да си има собствен офис в затвора" , добави още той.

Партията твърди, че е мишена на "Рейнджърс" - паравоенна сила, която през 2013 г. е нагърбена със задачата да "разчисти" столицата на Пакистан, обхваната от ислямски екстремизъм, политическо насилие и престъпни банди.

Въпреки че са цивилна организация, прилагаща законите, "Рейнджърс" се управлява от генерали от могъщата армия. Тя, също като много други организации, дълго време се бори с политическите партии за надмощие.

“Карачи Метрополитън Корпорейшън” доминира политиката на най-големия град чрез подкрепата на предимно заможни, урдуговорящи мюсюлмани, които се преселват от Индия в Пакистан през 1947.

Езикът, който се използва в страната също е горещо оспорвана тема. Армията и различните политически организации предпочитат да използват английски език.

Организацията "Рейнджърс" първоначално беше фокусирала усилията си върху крепостите, управлявани от пакистанските талибани и вземаше дейно участие във вълната от предполагаеми извънсъдебни убийства, известни като "срещи". По-късно обаче те насочват вниманието си към “Карачи Метрополитън Корпорейшън”, която дълго време упражнява контрол върху политическите партии.

През март 2015 г. отношенията между двете организации се сринаха след като "Рейнджърс" си позволиха да обискират централата на партията в силно охранявания квартал, известен като "Девт Нула."

По-късно забраняват изказванията на Алтаф Хюсеин, след като той произнесе реч за насилие срещу армията. Хюсеин, който е разследван от полицията за множество убийства и пране на пари в Лондон, често е изнасял речи пред огромни тълпи от работници в “Карачи Метрополитън Корпорейшън”, които се събират, за да го чуят да говори по телефона от базата му във Великобритания.

Едно от обвиненията срещу Ахтар, което е използвано, за да го тикнат в затвора, е, че той е бил видян да ръкопляска на такова излъчване.

От друга страна, “Карачи Метрополитън Корпорейшън” твърди че, 130 от нейните активисти са били незаконно задържани, а 62-ма убити според данни, предоставени от Джалил.

Наскоро един от висшите политици в организацията и партийни функционери започна гладна стачка в знак на протест пред “Пресклуб Карачи”.

"В операциите срещу “Карачи Метрополитън Корпорейшън” много от привържениците ни и много от говорящите урду са нападнати", казва Джалил. "Рейнджърс" са излезли извън контрол в опитите си да ни изкарат престъпници."

Въпреки опитите обаче да бъде съборена от "Рейнджърс", а избирателите й сплашени пред избирателните секции, “Карачи Метрополитън Корпорейшън” печели убедително на местните избори през декември 2015 г.