Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Феновете освиркват любимата си група.

Хвърлят кутия от цигари по "Продиджи"

Световноизвестните "Продиджи" най-вероятно повече няма да стъпят в България след като на фестивала Summer Chaos в Бургас настъпи същински хаос. Недоволни граждани, разгневени меломани и замеряни с бутилки вода легенди оставиха черен отпечатък върху музикалното лято в морския град, който за поредна година не успя да проведе култовия си "Спирит ъф Бургас".

Проблемите за феновете настъпват още преди дори да са влезли на терена на стадион "Лазур". Всъщност може би за пръв път в историята се случва така, че не почитателите да чакат любимата си банда, а тя тях. На сцената са "Експлойтед", група, участвала в създаването на пънк движението, ала публиката я няма. Охраната по необясними причини забавя феновете с цял час, образувайки километрични опашки. В хаоса, настъпил след наплива на меломаните към терена, гривните за вход започват да се раздават безобразно. Такива, които са си платили за по-скъп билет, получават гривна за по-евтино място и обратното. По-късно става ясно, че цветът на гривната едва ли е от значение, тъй като преминаването от по-задните редове към местата пред сцената се оказва просто "бягане с препятствия". „Отново всички преграждения не бяха добре охранявани и хора с билети от терен 1 и 2 бяха на front of stage", споделя една от посетителките на фестивала.

"С влизането ни предупредиха, че не можем да излезем, а ако го направим, напускането на концерта е окончателно. Защо тогава ни раздаваха тези гривни? Това по концертите навън го няма", оплаква се множеството във фейсбук. Навярно това е било израз на "сериозните мерки", за които организаторите на фестивала тръбяха на страницата си дни преди фестивала. Пред "168 часа" обаче присъствали на концерта разказаха, че такива мерки въобще не е имало: "Имаше едно момче, което по-късно ни разказа как е влязло на терена с презалепена гривна, която му хвърлили през оградата. Първоначално му направили проблем, ала той решил да се направи на пиян, дрогиран и много ядосан. Принципно такива хора не бива да се допускат въобще, но охраната решила, че не й се занимава с него, и го пуснали. Пред очите ни пускаха хора, които са видимо вече пияни или дрогирани. На самия терен постоянно миришеше на марихуана, за която уж преджобваха."

Проблем на терена се оказва не само закъснението от 1 час, но и липсата на достатъчно места за храна и вода. Всъщност, то се оказва само едно, а опашката пред него близо 15 метра. Чакало се минимум час, а в замяна получаваш топла бира, 100 грама пържени картофи за 4 лв. И недоизпечено кебапче от тарелка. Истински кошмар било да се добереш и до тоалетната.

Подредбата на групите също дълго време озадачаваше меломаните. На едно място бяха събрани банди от коренно различни жанрове, като се започне от пънкарите "Експлойтед", метълите "Булет" и се стигне до електронните гиганти "Продиджи". Смесицата на толкова много стилове довела и до смесване на безкрайно различни хора на терена, които се заяждали помежду си или замервали не толкова любимите си групи с бутилки.

А разпределението във времето също се оказа необичайно за който и да било фестивал. Обичайно купонът започва рано, ала продължава до късните дебри на нощта. В случая на Summer Chaos обаче, организаторите трябвало да се съобразяват с вечерен час. В 3 излизат "Експлойтед", а в 11,30 часа всичко трябва да е приключило. Навярно и това се случва за първ път на фестивал, където и да е.

Появилата се спънка от едни два часа, през които "Продиджи" все още летели към България, защото частният им самолет се развалил и трябвало да сменят полета, довела допълнителни главоболия на организаторите. Те трябвало множество пъти да увещават полицията да не им спира тока и да продължат със събитието си. Разярени граждани обаче разказват, как музиката кънтяла дори в околните квартали на града, а те не един или два пъти се обаждали на 112 с опити да прекратят концерта.

Макар след множество премеждия най-чаканата група, от някои, все пак успява да се добере за пореден път до родната ни земя, ала я посрещат само освирквания от вече полупразния стадион. Според присъствалите на концерта за хаоса, настъпил след появата на англичаните на сцената организаторите не носят вина. На дневен ред идва ниската култура на част от публиката. "Хората освиркваха "Продиджи". Постоянно се крещяха расистки коментари по адрес на MC-то на групата Максим, който е чернокож. Един човек, който беше целият от глава до пети със символите на групата, към края започна да крещи "Педали, слизайте от там!" И то само защото не му обръщали внимание. Определено това повлия на бандата. Били сме на концертите им на "Спирит оф Бургас", докато съществуваше още. Енергията, която я имаше там, определено липсваше тук."

Като за страхотен финал Кийт, вокалът на "Продиджи" също не си тръгва без "значим" спомен от това събитие. "Той беше готов да си хвърли микрофона в публиката. Прекрасен, неонов, скъп микрофон, който щеше да остане за спомен на някого, но точно в този момент някой реши да го замерва със смачкана кутия от цигари и го уцели. Кийт се ядоса, показа среден пръст на публиката и просто си замина."

За фон на цялата тази динамична обстановка останал лошият звук, който принудил множеството от хората да потърсят тапи за уши или салфетки, чрез които собственоръчно да направят такива. Охрана, която не се ангажирала с нищо, дори и с това, да изведе видимо дрогирана жена, която скочила на бой на другите хора, дошли да се забавляват. И сладкодумните баби от съседните блокове, които дълго ще помнят тази шумна, лишена от сън нощ.