Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той се превърна в първия човек, който скочи от самолет и летя 7,6 км без парашут, крилат костюм или каквото и да било оборудване, което да забави падането му към земята.

Люк Айкинс всъщност не е случаен авантюрист, иначе шансът да оцелее след подобна авантюра е минимален. Той е един от най-известните американски скайдайвъри и е прекарал близо две десетилетия и половина във въздуха. Пилот, треньор на американските военноморски тюлени, част от елитния екип Red Bull Air Force, който изучава възможностите на човешкия полет, каскадьор в масови продукции като "Железния човек", Люк е обучавал почти всички добри скайдайвъри в света. Той е и човекът, който стои зад подготовката на "Скокът от ръба на Космоса", който вкара Феликс Баумгартнер в историята.

"Целият ми живот се е въртял около въздуха, летенето, скачането, всичко това", споделя авантюристът. Отраснал в семейство на любители на силните усещания, Айкинс е преподавател в училището за скайдайвъри, което дядо му създава, а родителите му все още ръководят. Може да се каже, че той е тяхната гордост, защото зад гърба си има 18 000 скока от самолет и цели три световни рекорда, които е записал в семейната история.

Първия си скок той прави на 12. Четири години по-късно, когато вече е на 16, Айкинс изпълнява и първия си самостоятелен полет от самолет. Той споделя, че именно снимката на Джо Китингър, който скача от ръба на Космоса пред 1960 г., го е подтикнала да посвети живота си на летенето още в толкова крехка възраст. А на въпроса защо се е захванал с нещо толкова опасно, той отговаря: "Ако не растеш, умираш, нали така?"

Навярно човек може да си помисли, че щом Айкинс е решил да извърши нещо толкова опасно, значи няма какво да губи. Всъщност 42-годишният скайдайвър е любящ съпруг и баща, а идеята за скока дори не е негова.

Тя се появява преди две години в главата на психолога и приятел на Айкинс Крис Талей. Каскадьорът отхвърля предложението в секундата, в която го чува: "Като всеки нормален човек отговорих: Благодаря ви, но имам жена и син и живот, който да живея", споделя скайдайвъра в интервю. Мисълта обаче не му дава мир и две седмици по-късно той приема предизвикателството, което му коства две години и половина усилена подготовка.

Жена му - Моника, също скайдайвър, заедно с него преценява всеки възможен риск и в крайна сметка му позволява да направи това, което друг човек в историята не е постигал. Напълно подкрепяйки мъжа си, тя и 4-годишният им син - Логан, бяха близо до мястото на скока, нетърпеливо чакайки да прегърнат Айкинс отново.

През 18-те месеца на подготовка Айкинс тренира с парашут за каскадьори като предпазна мярка. В последните няколко секунди, докато самолетът се изкачва, той се отказва от него. Смята, че ще направи скока по-опасен. Така скайдайвърът се хвърли към земята без дори минимално предпазно средство.

След като се преземи, Айкинс беше бурно аплодиран от хората, дошли да гледат. След като се отърси от първоначалната еуфория от скока, Люк Айкинс написа във фейсбук профила си: "Моето виждане за нещата винаги е било, че с правилната подготовка и здраво трениране, можеш да направиш всичко възможно."