Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИШЕНА: Плажовете по Южното Черноморие теглят като магнит мераклии за бързи печалби.
МИШЕНА: Плажовете по Южното Черноморие теглят като магнит мераклии за бързи печалби.

от СВЕТЛАНА БАТАЛОВА
Желязко Желязков от Лозенец, който прекарва времето си от сутрин до вечер из кръчмите на морското село, тръби на висок глас:
"Излъгаха ме, обещаха ми пари, като ни върнат земята, но нищо не получих. Само ме използваха да подпиша документите."
Желязко е един от нарочените за "наследници" на 780 декара земя, апетитно разположени на първа линия до морския бряг в Резово, Синеморец, Варвара и Лозенец. Той дори не знае къде се намират "имотите" му, но е разписал пълномощно, с което от негово име е водено дело за възстановяването им.
Подобно на Желязко измамени се чувстват десетки хора от Царево и общината. Те са убедени, че техни родственици
тайно са реституирали
и продали 780 декара земя. Хората дори не предполагат, че става въпрос за кухи сделки, в които близките им са използвани като подставени лица, а земята е "продадена" на фирми, близки до ДПС. Това обясняват пред "168 часа" магистрати и служители на МВР, които разследват далаверата. По техни изчисления земята, която е била възстановена на мними наследници, струва над €90 милиона по пазарни цени.
Терените в миналото са били държавни. Затова никой не се е опитал да си ги възстанови от Поземлената комисия в Царево, обясняват източниците. По закон тя приема заявления за връщане на земя до 2003 г., след това имотите се възстановяват от съда. Затова са
дописвани нови имена
в т.нар. емлячни регистри (документи от 1935 г., в които е описана недвижимата собственост - бел. авт.). Фалшификацията според юристи е станала след 2003 г., когато е било ясно кои са непотърсените земи.
Такава грандиозна афера не е по силите на дребен тарикат. "За да се направи цялата тази комбинация, са необходими отлична информация и силен гръб" - казват пред "168 часа" разследващи. "Единствено в Министерството на земеделието и в областната служба "Земеделие и гори" в Бургас са имали информация кои терени не са потърсени от наследници до 2003 г. Двете институции от години се управляват от кадри на ДПС" - подчертават запознати.
Далаверата със земята
страртира през 2005 г. Тогава Районният съд в Царево е атакуван от петима бургаски адвокати. Те завеждат 21 дела срещу общинската служба "Земеделие и гори" в Царево за възстановяване на 780 декара земя в Резово, Синеморец, Варвара и Лозенец. Исковете са подадени от името на местни хора, а също и от жители на Варна, Нови пазар, Балчик. По-късно част от тях си признават, че са използвани като подставени лица. Обещали им
по 5000-6000 лева
за да се представят за собственици на тези земи. Уговорката е възстановените земи веднага да се "продадат" на определени фирми и лица. Други от нарочените за "наследници" на парцелите твърдят пред полицията, че не познават въпросните адвокати. Оказва се, че са използвани пълномощни на наследници с фалшифицирани подписи. Те са заверявани при нотариуси в Бургас.
Районният съд в Царево с председател Румен Йосифов категорично отхвърля исковете. По делата са представяни само писмени документи. Нито един свидетел не е застанал пред съда, за да докаже, че това са истинските собственици.
Окръжният съд в Бургас отсъжда земята да се върне на тези, които са я поискали. Новите "собственици" я продават още същия ден, при това
на скромни цени
които не надвишават данъчната оценка.
Адвокат Хамид Бари, който е бил юрист на общинската служба "Земеделие и гори" в Бургас, заяви пред "168 часа": "Водил съм много дела, но точно тези не мога да си спомня. Такава олелия беше! Законът за собствеността и ползването на земеделските земи изведнъж през 2003 г. отряза правото на поземлените комисии да възстановяват земите и тръгнаха съдебните битки. Внасяха се по 100-200 иска на ден в Бургас. Представлявах 13-те поземлени комисии в Бургаска област по договор с министъра на земеделието. Не излизах от съда. Физически беше невъзможно да се присъства на всички дела. Истерията беше пълна." Според адвокат Бари е абсурдно да се твърди, че е фалшифициран
емлячният регистър на селата. "Не ми го побира главата!" - казва той. Хамид Бари е убеден, че хората са бързали да продадат възстановената си земя, защото са се срахували, че ще влезе в "Натура 2000" и няма да има интерес към нея.
Въпреки скептицизма на адвоката разследването на скандала с терените край морето показва, че емлячните регистри са били подправени, и то доста грубо. "От пръв поглед се вижда, че са фалшификат. От някои са останали само кориците, всичко друго е подменено - обяснява пред "168 часа" магистрат. - Слепвани са листове и са прибавяни нови страници. Не са си направили труда дори да състарят хартията или да пишат само с мастило. Дописвано е крайно небрежно с черен химикал, въпреки че това са документи от 1935 г., когато не е имало химикалки."
Седем са фирмите и лицата, които купуват земя от новоизлюпените собственици. Сред тях е "Ес-груп" ЕООД. Според фирмения регистър ДАКСИ тя е била собственост на Ерол Али Сайд от Димитровград. През 2007 г. Хасковският окръжен съд го заличава и вписва като едноличен собственик и управител на дружеството Милчо Киряков, чийто кръстник е депутатът Йордан Цонев. Ерол Али Сайд се оказва костелив орех. Той обжалва, като твърди, че никога не е прехвърлял дяловете си на Киряков, а подписът му е фалшифициран пред бургаски нотариус. Киряков от своя страна обясни пред "168 часа", че е изигран от Сайд.
Сред закупилите от 780-те декара
на първа линия
е и бургазлията Йордан Йорговски. Според фирмените регистри през 2006 г. той е станал съдружник в СНХ ООД, след като от този пост е освободен не кой и да е, а самият Хамид Бари. "Няма нищо незаконно" - заяви пред "168 часа" адвокат Бари. Той обясни, че познава Йорговски, който бил "млад предприемчив бургазлия, бизнесмен от средна величина".
Светлана Димитрова, служителка в "Трансстрой", чийто съсобственик е Милчо Киряков, също изкупува терени. Тя се сдобива с 25 декара на първа линия във Варвара за скромните 1000 лева. Пред "168 часа" шефът є Милчо Киряков заяви: "Няма нищо незаконно да се купи земя. Лично я посъветвах. Тя искаше да
прави конна база
имаше много планове. Такова беше времето - всеки купуваше. Лично съм разпоредил на адвокатите си да проучат историята с тези земи, но "Трансстрой" няма никакво отношение към това как са възстановявани на собствениците им." Между другото Милчо Киряков е съдружник и с Хамид Бари в строителната фирма "Транс­строй пропърти".
Покрай възстановяването на земите се стига до абсурдни ситуации. Оказва се, че в имот, който е закупен съвсем законно преди години от "Овъргаз" в с. Лозенец, изведнъж се появява нов собственик. "Вклини се с 1,8 декара в средата на парцела" - обясняват в с. Лозенец. От "Овъргаз" потвърдиха пред "168 часа" информацията за новопоявилия се съсед в средата на парцела, но допълниха, че нямат представа кой е той и как се е озовал там.
Колкото и гениално да е
замислена схемата
в един момент тя се пропуква. Из селата край морето се разчува за реституцията. Недоволни "наследници" на висок глас обясняват как са ги излъгали. Скандалът е грандиозен. Цели родове се изпокарват, защото подозират, че някой от близките им тайно си е възстановил и продал златните земи.
"Близо четири години аферата беше мачкана и потулвана" - обясняват източници на "168 часа". Те твърдят, че през цялото това време всяка стъпка на прокуратурата в Царево била под лупата на началството в Бургас. Припомнят си, че много активен в контрола над подчинените си магистрати е бил Светлозар Костов, по това време
зам. окръжен прокурор
в Бургас. Това е част от служебните му задължения, допълват източниците на "168 часа", които още помнят усърдието на магистрата. Амбициозният прокурор Костов нашумя с делата, които водеше срещу Димитър Желязков - Митьо Очите. След това "върза кънките" на фигуриста Максим Стависки.
Сега Светлозар Костов е прокурор в делото срещу "Октопода". До приключването на броя на "168 часа" той не вдигаше телефона си. Магистратът е братовчед на Пролетина, съпругата на депутата и зам.-шеф на ДПС Йордан Цонев. Професионалната биография на самия Цонев също започва в Царево, където е
продавал пици
години преди да стане депутат последователно от СДС и ДПС. Пред "168 часа" депутатът Йордан Цонев заяви, че за първи път чува за "някакви имоти, за някаква афера." Той отсече: "Не се занимавам с бизнес нито аз, нито моето семейство. Нося отговорност само за членовете на моето семейство, нито за тъста си, нито за братовчеди, нито за каквито и да е роднини, близки, познати, приятели. Занимавам се единствено с политика, с икономическа наука и с богословие, в което си правя дисертацията."
Тази седмица материалите за възстановените 780 декара са изискани от Главна прокуратура.

 

Тайната история на Желязко Ж.

ТЕРЗАНИЯТА на Желязко Желязков от с. Лозенец започват, след като преди няколко години брат му Атанас го убеждава да подпише пълномощно. С него Желязко дава право на племенника си Пейчо да движи от негово име сделките с имоти на фамилията.
От нотариалната кантора в Царево, в която са подписани документите, потвърдиха пред "168 часа", че Желязко е подписал 4 удостоверения на Пейчо да се разпорежда с имоти в Синеморец и Резово.
"Желязко и Атанас никога не са имали имоти по тези места. Техните родители са били деца през 30-те години на миналия век и е абсурдно някой да ги е оземлявал в Синеморец и Резово. Майка им Калина е била на 8 години, а баща им Пейчо - на 11, когато държавата е давала парцели тук" - категоричен е пред "168 часа" родственик на двамата братя.
Въпреки това от името на Атанас, брата на Желязко, се водят две съдебни дела за над 97 декара в райски кътчета като Бутамята и Поляните в Синеморец, а също и в Резово. Земята им е възстановена на 25 август 2005 г. и същия ден е продадена на "Ес-груп" на Ерол Сайд. Още докато текат делата, Желязко започва да се разкайва, че е подписал документите. "Вероятно защото е бил наясно, че не са техни" - предполагат родственици. Опитва се да си изтегли пълномощните. Пише заявление, но после го къса, припомни си пред "168 часа" и съпругата му Ана.
Междувременно съседи потвърдиха, че Желязко бил посетен от яки младежи с черни джипове. После сам разказал из Лозенец, че му дали 2000 лева и му казали да си затваря устата. Желязко обаче не спира да се оплаква, че е ограбен от най-близките си.


Наследството на Цонев

Депутатът Йордан Цонев и съпругата му Пролетина, която е братовчедка на магистрата Светлозар Костов, са собственици на 2995 кв. м в Резово.
Те са купени за 20 хил. лв. Тъстът на Цонев - Георги Янакиев, притежава 10 дка земя на брега на морето. Тя е включена в застроителния план на селото.
Тъстът Георги Янакиев спечелва този имот след съдебна битка. През 2001 г. община Царево завежда гражданско дело срещу него и още няколко наследници на земя в местността Чучуриката-Бакъра. Оспорва се възстановената им собственост върху земи. Има съмнения, че са фалшифицирани документи. През 2002 г. Районният съд в Царево отсъжда, че имотите са получени незаконно от тъста Янакиев и ги връща на Царево. Година по-късно цялата документация е иззета със заповед на новия кмет Петко Арнаудов. Адвокатите на общината пропускат да се явяват на заседанията в съда и в крайна сметка победителят в съдебната битка е предизвестен. Жители на Резово пращат протестна подписка до тогавашния главен прокурор, но нещата се размиват във времето.

И Стоянка Мутафова с парцел в Свети Влас

АКТРИСАТА Стоянка Мутафова притежава парцел от 400 кв. м в курорта Св. Влас, върху който може да се вдигне вила с разгъната площ от 480 кв. м.
Мястото є е дадено с решение на Общинския съвет в Несебър от септември 2007 г. В мотивите е записано, че є учредяват безвъзмездно правото на строеж заради "богатата є творческа кариера и огромния є принос в развитието на културата и обществото".
Актрисата на два пъти подава молби за имот в курорта, разкриват пред "168 часа" от Общинския съвет в Несебър. Стоянка Мутафова твърди, че е притежавала земя в местността Янкови къщи до Слънчев бряг. През 1972 г. парцелът бил отчужден, но нито є платили, нито я обезщетили с друг, обяснява тя. Допълва още, че през 2003 г. била върната земята на част от собствениците на отчуждени имоти в района, но нея я прескочили.
"Повече от 50 години съм народна артистка - пише Стоянка Мутафова в молбата си. - Награждавана съм с множество държавни отличия, включително и с орден "Стара планина" I степен. В края на своята творческа кариера съм и въпреки многогодишната ми трудова дейност не разполагам с достатъчно средства, с които да покривам текущите си битови нужди. Това ми финансово състояние ме принуждава въпреки напредналата ми възраст да продължавам да работя."
Съветници си припомниха пред "168 часа", че първата молба била отхвърлена. "Чуха се мнения, че е по-добре да є отпуснем парична помощ, вместо да є възстановяваме земя" - припомнят си общинари. Втората молба била уважена. Парцелът и досега стои недокоснат.

 

Кой си поиска земята?

21 са гражданските дела срещу общинска служба "Земеделие и гори"- Царево, в които се претендира за 780-те декара земя.
Величка Калудова води четири граждански дела през 2005 г. По същото време Атанас Желязков, който е брат на Желязко Желязков, е завел две дела. От името на Мария Бъкларова и Атанас Диков са подадени по два иска.
В останалите случаи претенции за имоти са имали Дукена Драгостинова, Деспина Кренчева, Лазарина Стоянова, Росен Стоянова, Жечка Павлова, Господин Недялков, Веселин Димитров, Руска Кръстева, Елена Демечева, Йордан Илиев и Станка Пехливанова.


РЕСТИТУТ: Желязко живее в малка пристройка до големия хотел на брат си.
РЕСТИТУТ: Желязко живее в малка пристройка до големия хотел на брат си.
Стоянка Мутафова
Стоянка Мутафова
ПРИДОБИВКА: Имотът на Стоянка Мутафова в Св. Влас тъне в бурени.
ПРИДОБИВКА: Имотът на Стоянка Мутафова в Св. Влас тъне в бурени.