Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НА ПОСТ: Антоанета отразява за Би Ти Ви земетресение в Италия от миналата година.
НА ПОСТ: Антоанета отразява за Би Ти Ви земетресение в Италия от миналата година.

- Николова се влюбва в журналистиката в момента, в който чува репортаж на къси вълни по Би Би Си. Едва дете, тя вече е категорична за бъдещата си професия. Мечтата й да прави качествени репортажи я отвежда на най-горещите точки в света.
- Над главата й често хвърчат безпилотни самолети, а в краката й се търкалят снаряди. На няколко пъти Тони е на косъм от отвличане и екзекутиране. Труповете, които заснема, докато отразява някои от най-скандалните войни на новото време, оставят траен белег в съзнанието й.
- През последната седмица Антоанета Николова стана част от серия скандали след отстраняването й от Би Ти Ви. Тя е кореспондент на телевизията в продължение на осем години, но най-неочаквано е уволнена.
- Следват серия писма. Едно от самата нея, в което обявява, че повод за махането й е репортаж за провалената среща на Пламен Орешарски с италианския министър-председател Матео Ренци. От телевизията не потвърждават думите й, но е факт, че днес Антоанета не работи за тях.

Хиляди пропътувани километри, живот като на кино и безкраен адреналин. Уволнената скандално журналистката от БиТиВи Антоанета Николова често виси на косъм от смъртта.
Тя става свидетел на най-ожесточения и кръвопролитен удар на Израел над Ливан и се намира близо до Кана, когато заради войната умират 37 деца. Гледката я белязва завинаги, въпреки че е преживявала много по-страшни трагедии.
"Разрушени сгради и пътища и безкрайна тишина. Очите на хората са пълни с мъка и безпомощност. Това вижда един журналист след бомбардировка. В Ливан станах свидетел на ужасяващи неща. По-късно в Кандахар, Афганистан, си мислех, че никога повече няма да видя близките си. С италиански колеги си позволихме да напуснем защитената от НАТО база, за да пътуваме сами из територията. В нелеп опит да се движим, без да бием на очи, аз облякох традиционната за Афганистан женска бурка. Спря ни местна въоръжена банда и ни подложи на проверка - споделя една от най-драматичните си истории журналистката Антоанета Николова. - Попитаха защо съм със зелена бурка. Оказа се, че
такава носели жените
с повече от един мъж
в живота си
За този факт там линчуваха и екзекутираха".
Заради зелената бурка Антоанета и колегите й са заобиколени дори от невръстни деца, които се прицелвали с ръце в тях като с пистолет. Ужасът накарал колегата й Андреа Бонани от в. "Република" да пропуши. Всички от групата са наясно, че в Кандахар са отвлечени и убити техни колеги.
Като добър журналист Антоанета винаги се оказва в центъра на най-драматичните събития. Понякога близките й дори се шегуват, че
където отиде, се случва
нещо неочаквано
Съвсем случайно Антоанета е и в Ню Йорк по време на ужасяващия инцидент от 11 септември 2001 г. Докато се извършвал ударът, Тони чакала за интервю с тогавашния ни посланик в Щатите Филип Димитров в сградата на Обединените нации в Манхатън. По телевизора чула, че САЩ са ударени на няколко места, но не повярвала.
"Помня всеки един детайл и секунда. Не само от деня, но и от месеците след това. Мина година, докато в Ню Йорк хората започнаха да се връщат към по-обичайните за града навици. Страшно се дразнех на тези, които си правеха снимки за спомен от опустошените близнаци.
Не обичам да гледам дори кадри от атентата
над кулите. Вбесяват ме и конспиративните теории за случилото се. Те подбират само някои елементи или са базирани на забравено от хората", категорична е Николова.
За Тони работата е истинско удоволствие. Обяснява, че влага много хъс и енергия, за да й се получават нещата. Годините усилен труд често я лишават от сън, но в главата си тя винаги цитира Джордж Оруел, който казва, че "журналистите не създават историята, но седят на първи ред за гледане".
След всеки горещ репортаж и всяка отразена война Антоанета не се връща изплашена, а по-скоро надъхана да го направи отново. Красивата репортерка напуска преди години България, но винаги следи случващото се у нас. Маха се, без да го обмисля дълго, веднага щом паспортите за пътуване в чужбина са разрешени.
"Завършвайки гимназия, осъзнах, че в тефтерчето ми с телефони, тогава все още нямаше джиесеми, номерата на повечето ми приятели започваха с 00. Тоест те бяха в чужбина. Имах и много роднини на Запад. Не се замислих и потеглих. Бях във Виена, когато по местната телевизия видях София с протестиращи, които държаха плакати със снимка на Тодор Живков зад решетки. Не можех да пропусна такива съдбоносни за родината ми събития", казва още Тони.
У нас Антоанета моментално
става част от демонстрациите
Остава да живее няколко месеца тук и с интерес изчаква зараждането на демокрацията.
"Успях да проследя кой и как се изкачва светкавично по социалната стълба. Но знаех, че не искам да прекарам живота си в чакане, и заминах отново. Второто ми напускане ме отведе в Италия, където завърших "Комуникация и журналистика" в Йезуитския университет. Фактът, че идвах от балканска страна по време на войните в бивша Югославия, беше моят късмет и получих покана за работа от Би Би Си и "Дойче веле", споделя Антоанета.
В "Дойче веле" репортерката работи до 2012 г., след което са закрити кореспондетските бюра. За тях отразява трагичните събития от 11 септември 2001 г. В Би Ти Ви попада през 2007 г. и става любимка на българските зрители. Известна е с редица скандални репортажи. Тя подготвя материал за досието "Митрохин" с файловете за атентата срещу папа Йоан Павел II. Отразява цялата афера "Савоя - Сакскобургготски" и е една от първите, които коментират скандала с Мишел Бонев.
"На сърцето ми винаги ще остане разкритието около обвиненията, че един дом в Ямбол продавал деца. Моят репортаж показа, че обвиненията срещу България бяха неверни. В работата си съм говорила с много хора и всеки от тях ми е останал важен. Аз не съм от типа журналисти, които
залагат на словесна атака,
и се стремя да предразположа събеседниците си към даване на информация, а не просто да целя журналистически изяви", уточнява Николова.
Историите на Антоанета са безкрайни. Годините работа в Италия я срещат с редица видни личности. Не само мрачните събития и войните се запазват в съзнанието й. В живота й не липсват и забавни моменти.
"В един ветровит римски ден снимах за интервю един от тези политици, които крият плешивостта си с един дълъг перчем, подхванат отстрани, за да покрие темето. Вятърът му го изправи и операторът ми трябваще да подложи обектива на камерата на акробатична стойка, за да скрие висотата на главата му. Стана ми непосилно да удържа смеха си, когато в същия момент една туристка дойде да пита събеседника ми пред камера как се стигало до катедралата “Свети Петър”. Тази комична ситуация ме разсмива и до днес", смее се Антоанета.
След като е отстранена от Би Ти Ви, Антоанета
получава редица предложения
от други родни медии, но все още не е взела категорично решение.
Призиви към добрата репортерка валят и от Италия, където днес тя живее. За едно обаче Николова е сигурна - че не само у нас, но и в медиите по цял свят се налага жестока цензура.
"Не просто цензура, а автоцензура. Преценката ми за българското медийно пространство е през погледа на човек, работещ от много години в чужбина. Работих за италиански медии, където също се получават обаждания от политици и управници. На Апенините има икономически групировки, които притежават медиите и имат различни политически пристрастия. Публиката филтрира прочита си на новините според принадлежността на медиите. Във връзка с моето уволнение, въпреки че работодателят ми е в друга страна от ЕС, журналистическата федерация в Италия ми предложи подкрепа и правна защита.
Плурализмът е факт както в медиите, така и във властта. Рядко отговорен журналист сам ще си наложи автоцензура
Ако това се случи в Италия например, още на другия ден вече ще се тръби навсякъде и ще потекат дори съдебни дела.
Там има сериозна журналистическа организация, която сезира и разполага със социални инструменти, за да защити журналистите", коментира репортерката.
В момента, в който навлиза в журналистиката, Антоанета вече знае, че
работата й винаги ще бъде подложена на натиск.
През годините различни представители на властта са звънели в телевизията с оплаквания.
"Огромно напрежение имаше след скандала със Савойската афера през 2006 г., както и около злополучния провал на Румяна Желева в Брюксел. Тогава ръководството на Би Ти Ви застана зад мен и защити работата ми, но сега ме превърна в изкупителна жертва”, сигурна е Николова.
Свободното си време, докато е в Италия, Антоанета прекарва с близките си или докато спортува йога. Последният проект, който й предстои, е документален филм за атентата срещу Йоан Павел Втори, по който работи с италианска продукция.

 

СПОКОЙСТВИЕ: След тежката война, която преживява в Ливан, репортерката се отдава на заслужена почивка на кораб край Бейрут.
СПОКОЙСТВИЕ: След тежката война, която преживява в Ливан, репортерката се отдава на заслужена почивка на кораб край Бейрут.