Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Главчев СНИМКА: Велислав Николов
Димитър Главчев СНИМКА: Велислав Николов

Министър-председателят Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 17 и 18 април в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. 

Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за европейската конкурентоспособност, отношенията ЕС-Турция, ситуацията в Украйна и в Близкия Изток.

В сряда в белгийската столица премиерът Димитър Главчев ще присъства на прием за членовете на Европейския съвет от Негово величество краля на белгийците Филип I.

Главчев става първият служебен премиер, който ще участва на срещата на лидерите на ЕС. В съвета България се представлява от министър-председателя, но при редовно правителство. Досега при служебни кабинети сред държавните и правителствени ръководители на ЕС страната ни се представяше от президента. Главчев обаче измества Румен Радев от извънредния Европейски съвет.

Няма обяснение каква е причината служебният премиер да вземе участие на съвета, а не президента. Вероятно обаче тя е свързана с това, че президентът вече реално няма пълната власт да назначава служебното правителство.