Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Щастието е постижимо.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
Щастието е постижимо. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Как да намерим щастието в най-трудния момент

Стойността на съществуването винаги е свързана с нещо извън самия човек

Чрез страданието се дава възможност на индивида да превърне своята трагедия в триумф на човешкия дух

„Вратата на щастието не се отваря навътре, а навън", твърди Сьорен Киркегор. Изследванията на съвременните невробиолози доказват, че щастието не зависи от положение, лукс, възможности, а от нагласата на човешкия ум.

Според световноизвестния психотерапевт Виктор Франкъл това важи и за смисъла в живота на човек. Той не зависи от успехите, а от ценностите и винаги е вън от нас - кауза, работа, мисия, някого, когото да обичаме. Преживял двете световни войни, преминал през няколко концентрационни лагера, загубил почти цялото си семейство, Виктор Франкъл доказва по неоспорим начин, че човешкият живот има безусловен смисъл, независимо от съдбовните удари, та били те и твърде ужасяващи.

Той създава третата виенска школа в психотерапията – логотерапията, фокусирана в подкрепата на човека при търсене и намиране на смисъл; както и екзистенцанализа, благодарение на който се „изчислява" колко отговорен е човек към живота си и какви са неговите свобода и отговорност. В логотерапията се изследва и важната роля на страданието. Според Франкъл, когато се появи в живота на човек, той трябва да го използва, за да израсне и да надмогне себе си. 

Какво носи по-висш смисъл, какво пречи на удовлетворението и как може да се преживеят и най-тежките страдания, четете в брой 3/2024 на сп. "Космос".