Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор Димитров Снимка: профил на турнира в Маями в X
Григор Димитров Снимка: профил на турнира в Маями в X

От началото на този сезон Григор Димитров няколко пъти пропусна възможността да се върне в топ 10 на световната ранглиста. Тази задача вече е изпълнена, но не и другата, която определено бе с по-голямо значение за визитката на най-добрия български тенисист в историята.  

Бившият №3 Димитров остана "само" на победа от титлата в Маями и втора купа на "Мастърс 1000". През 2017 г. той спечели турнира от същата категория в Синсинати. На финала обаче загуби 3:6, 1:6 от третия в сегашната ранглиста Яник Синер.

Дори и с невъоръжено око можеше да се забележи, че Димитров не показа истинските си възможности. В интервю за Sky Sports преди финала единият от треньорите му - Джейми Делгадо, разкри, че българинът е имал проблем още преди полуфинала и не се е чувствал добре. Това е била причината нашият тенисист да получи допълнителен ден почивка. 

Само с достигането си до финала във Флорида Григор си осигури 9-ото място в класацията на АТП. За последен път той бе в топ 10 на 29 октомври 2018 г., или преди 260 седмици. Ако бе спечелил финала, щеше прескочи Каспер Рууд (Нор) и Холгер Руне (Дан) и да бъде 7-и в света. 

Съперникът в Маями обаче изобщо не е за подценяване. 22-годишният Яник Синер влезе в двубоя след 24 победи в последните си 25 мача, като тази серия включва титлите от купа "Дейвис" с Италия, на Australian Open и в Ротердам. В третия си финал в Маями двукратният шампион от Sofia Open стана първият италианец с титла в Магическия град и ще бъде №2 в света.

I сет

2:1. Григор Димитров избра да започне със сервис и спечели и двата гейма, в които имаше началния удар, като направи и 2 аса. Съперникът му нямаше проблеми за 1:1.

2:2. Григор отново зарадва публиката с директна точка от ретур с бекхенд, а после стигна и до точка за пробив, но италианецът се измъкна. 

2:3. Пробив! Димитров направи двойна грешка, изостана 0:30 и после даде на съперника си 2 възможности за пробив. Спаси едната, но при втората Синер се възползва. 

3:4. Синер затвърди аванса си с уверен гейм. В следващия той отново имаше възможности да пробие и да си осигури шанса да сервира за първия сет. Въпреки грешките в предишните разигравания Димитров се спаси с добре построени комбинации и намали изоставането си. 

3:5. Въпреки някои колебливи разигравания Яник взе гейма при свой сервис.

3:6. Пробив! Григор не може да покаже агресивната си игра, която му донесе успех в предишните мачове. Сервисът му не затруднява достатъчно съперника, който с дълбоки ретури и стабилна игра при размяната на удари стигна до 2 сетбола. Димитров спаси първия с ас, но при втория минаващият удар на италианеца бе неспасяем.

II сет

1:2. И двамата си взеха сервисите, като Димитров успя да удържи своя въпреки сериозна натиск, на който бе поставен. Няколко атрактивни разигравания, които определено оживиха публиката. Сред важните гости е и Шакира. 

1:3. Пробив! Григор Димитров отново показа изумителния си бекхенд с една ръка, но от другата страна на мрежата като че ли има машина за разпределяне на топки. Натискът на Синер принуди Димитров да направи грешки и да загуби сервиса си. 

1:4. Шампионът от откритото на Австралия доказва, че е в страхотна форма и не намалява темпото. Отделните атрактивни точки на Григор не могат да обърнат нещата. 

1:5. Пробив! Тонусът в играта на Григор, доколкото го имаше, изчезна, а Синер е навсякъде по корта. Българският тенисист допусна грешка на мрежата, която вероятно показа, че не вярва в обрат.

1:6. Гейм, сет и мач Яник Синер. Италианецът не загуби точка в гейма, а на мачбола Димитров дори не направи опит да стигне до топката.