Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По Netflix върви шестсерийният минисериал "Гриселда", който разказва за наркобаронесата Гриселда Бланко, която контролира престъпния свят на Маями в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век.

Байопикът (това означава биографичен филм или сериал) е дело на създателите на "Наркос" - отлична поредица за Пабло Ескобар и колумбийските наркокартели.

Именно на най-известния бос в този престъпен бизнес се приписват думите "Единственият човек, от когото съм се страхувал някога, е Гриселда Бланко". С този епиграф започва сериалът на Netflix, макар да не е ясно дали цитатът е автентичен, както и как звучи на испански - родния език и на двамата. Въпреки това съмнителната похвала от устата на още по-съмнителна личност, формулирана по този начин (на испански el hombre, както и английското the man означава както мъж, така и човек) вероятно е най-голямата награда, за която кокаиновата принцеса Гриселда Бланко някога си е мечтала. Разбира се, не може да се твърди, че точно това са били мислите на истинската наркокръстница. Но със сигурност за главната героиня на сериала най-заветното желание е да стане важен човек в една чисто мъжка престъпна йерархия, която е изградена с насилие и страх.

Историята в сериала започва през 1987 г. в колумбийския град Меделин. Гриселда току-що е убила мъжа си, който е наркотърговец. Той имал дългове към брат си и за да ги изплати, кара жена си да преспи с него. След убийството тя бяга в Маями с тримата си синове - двамата са тийнейджъри, най-малкият е съвсем невръстен. Сеньора Бланко никога не е имала законна работа - първо е извършвала сексуслуги, след това е помагала на мъжа си в наркотрафика от Колумбия в САЩ. Затова след преместването си в Маями продължава да продава дрога и си навлича гнева на местните мафиоти.

От новата наркопринцеса силно се интересува интелигентната полицайка Джун Хоукинс, чиято история поразително прилича на тази на Гриселда - тя също е латиноамериканка по произход и като нея воюва за авторитета си в мъжко-сексистка среда. Паралелите между двете са толкова очевидни, че детективката антагонист може да се стори напълно измислена. Това обаче съвсем не е така. Хоукинс не само е реално съществуваща личност, но дори консултира екипа на "Гриселда", поради което именно нейната сюжетна линия е най-достоверна.

Както споменахме, почти всички създатели на сериала - сценаристите и продуценти Дъг Миро, Ерик Нюман, Карло Бърнард и режисьорът Андре Баис, навремето работят заедно и в "Наркос", който е едно от топзаглавията на Netflix през миналото десетилетие. Главен герой на първите два сезона беше именно Пабло Ескобар, чийто цитат е в началото на "Наркос". Единственото изключение в екипа е Ингрид Ескахеда, която преди това работи в други нашумели проекти като "Империя" и "Подлият Пит".

След като погребват Ескобар в края на втория сезон, авторите на "Наркос" се преориентират към неговите конкуренти - така наречените джентълмени от Кали, а след това и на картела от мексиканския град Гуадалахара. За него трябваше да е четвъртият сезон, но се получи отделен сериал "Наркос: Мексико". Така че в "кокаиновата вселена" на Netflix "Гриселда" е вече третото заглавие, макар формално то да не е свързано с първите две.

Сериалът представлява история на латиноамериканския наркобизнес през две десетилетия - от края на 70-те до края на 90-те, и представлява съвременен аналог на трагедиите на Шекспир - борбата за власт е немислима без насилие, в най-сублимния момент кралят сам грабва меча. В случая - колекционерския си златен автомат.

Самата Гриселда в прочита на Дъг Миро и Ингрид Ескахеда (те отговарят непосредствено за сценария) най-много прилича на лейди Макбет: "Нека жената в мен умре. Нека люта жестокост ме изпълни", казва героинята на великия драматург, която се готви посредством мъжа си да убие краля и да си разчисти пътя към властта. Нещо подобно би могла да каже и самата Гриселда.

Това не е първият филм за сеньора Бланко - през 2017 г. излиза игралният "Кокаиновата кръстница" с Катрин Зита-Джоунс в главната роля. След многото критики за акцента на родената в Уелс актриса сега не е допусната подобна грешка. Гриселда е изиграна от София Вергара, която очевидно няма никакви проблеми с колумбийския испански.