Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Около 500 000 души зависят от риболова в езерото Киву, което може да изригне, ако пластовете му се преобърнат и въглеродният диоксид излезе на повърхността.
Около 500 000 души зависят от риболова в езерото Киву, което може да изригне, ако пластовете му се преобърнат и въглеродният диоксид излезе на повърхността.
  • Тези красиви африкански езера трупат на дъното си въглероден диоксид и метан. Намират се върху активни разломи и в миналото са убивали хиляди в мощен взрив, последван от цунами
  • Горните и долните слоеве не се смесват, но може да се преобърнат при високо налягане и това да доведе до експлозия
  • В Италия също има подобни водни басейни, но там газът се освобождава периодично, а не се натрупва. Във Франция е в слабонаселен район

Живописното африканско езеро Киву се е сгушило на 1460 м надморска височина, на границата между Демократична република Конго и Руанда. Изглежда като рая на Земята. Чисто и красиво, то осигурява прехрана и поминък на 500 000 местни жители, които ловят в него 20 000 тона риба годишно. Нищо от повърхността му не подсказва какви опасности крие на дъното. Но само за миг и без никакво предупреждение то може да убие милиони хора от околностите и да причини хуманитарна катастрофа в региона.

На дъното му са разтворени 300 кубични километра въглероден диоксид и 60 кубични километра метан,

примесен с токсичен сероводород. Те се равняват на 2,6 гигатона СО2. В дълбините му няма живот, рибата вирее само в горните слоеве. Въпреки несъвместимите с живота отрови на дъното, на повърхността езерото е достатъчно чисто. Но на около 260 м дълбочина ситуацията се променя драстично. Водата е по-топла и по-солена заради хидротермалните извори. Точно в тях е разтвореният газ. А фитилът на тази бомба със закъснител цъка, без да подозираме, защото неземно красивото езеро е разположено върху тектонично активния разлом Албертин.

Тази комбинация може всеки момент да доведе до мощна експлозия и населените места в района да бъдат обгазени. За последен път газовете в езерото са изригнали към повърхността преди повече от 1000 години, а изследванията сочат, че точно толкова трае периодът между взривовете.

Метанът и въглеродният диоксид може внезапно да избухнат, да образуват газов облак и да задушат всичко живо наоколо. Обикновено взривът е последван от цунами, тъй като надигащият се СО2 рязко измества водата в езерото.

През май 2021 г. имаше опасност, тъй като намиращият се в съседство вулкан

Нирагонго започна да изхвърля лава към гъстонаселения град Гома в Конго,

при което уби 32-ма негови жители, бяха унищожени няколко села, а около 450 000 души бяха принудени да се евакуират от домовете си.

Какво се случва после, къде другаде има избухване и кои са другите подобни езера, четете в бр. 12/2023 на сп. "Космос".