Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Мозъкът ни прелиства всичките си спомени, за да уподоби непознатото на някой от тях и после премахва разликите. Свойството е свързано с нуждата ни от общуване и разграничаване на приятели от врагове
  • Аутистите не могат да „видят" лица и емоции, дементните пък оприличават всичко. Родилките също са склонни към повече илюзии

Наскоро НАСА пусна снимка от мъглявината MSH 15-52 в южното съзвездие Компас, която мнозина възприеха като призрачна ръка, а кадър от Юпитер изглежда като зловещо лице. Тези асоциации съвсем не са изолирано явление. Хората често оприличават неодушевени предмети на познати физиономии или черти. Намират смисъл там, където има само случайни форми и пропорции. Една от най-честите илюзии е да се „забелязва" изображението на Христос върху предмети. Вярващите го смятат за послание свише и го търсят на най-невероятни места.

Хиляди християни са сигурни, че образът на Исус е проектиран върху плащаницата от Торино, което Римокатолическата църква никога не е потвърдила официално. Мексиканка го „откри" върху тортиля. Жена от Маями продаде стар сандвич за 28 000 долара заради мираж с Дева Мария върху гриловано сирене.

Силно разпространено е и вярването, че в произволни явления и предмети са вплетени кадри с извънземни. Много хора уподобяват изображенията от мисията „Викинг 1" през 1976 г. до Марс на жител на древна цивилизация. Може би заради изконното желание на хората да открият подобни същества в други светове.

Но колкото и

загадъчно и мистично да звучат тези асоциации,

те са само илюзия и учените дават съвсем логично обяснение за тях. Не, нямате форма на психично разстройство или по-тежка болест, ако различавате човешко лице върху кадри от Луната, перка от акула, щипки на рак или изображение на извънземни на Марс.

Явлението се нарича парейдолия. Идва от гръцките думи para (близо до, вместо) и eidolon (изображение, форма). Същите механизми и взаимодействия между различните части на мозъчната кора, които се активират при вида на истински образи и звуци, действат и при фалшивите. Това качество може да се загуби, ако вследствие на удар бъде увредена дясната част на мозъчната кора, в която е разположен центърът за идентифицирането и запомнянето на лица.

На какво се дължи това свойство, кои са по-склонни да "виждат" хора в предмети и защо, четете в брой 11/2023 на сп. "Космос".