Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сред незаслужено забравените българи свети името на Мито Орозов – човекът, създал индустрия на световно ниво.

Мито Орозов е роден през 1859 година във Враца.

На 17 години останал сирак и започнал да чиракува при железаря хаджи Ангел Йоцов.

След Освобождението предприемчивият Орозов поел сам занаята и започнал да произвежда каруци и файтони с железни оси и обков.

Бил много взискателен към себе си и работниците си, с изключително внимание към всеки детайл. Заради високото качество на колите му поръчките му се увеличили и скоро работилницата му се превърнала в малка фабрика.

Орозов работел само с най-добрите материали. Доставял желязото и боите за фабриката си от Европа. Грижел се за работниците си като за свои деца.

Неуморният му труд и всеотдайност дали резултат – в края на 19-ти век Мито Орозов вече произвеждал по стотина кабриолети, товарни коли и файтони годишно. Те се отличавали със своята здравина, удобство и елегантност.

През 1897 година Алеко Константинов посетил фабриката във Враца и написал: "Я си снеми калпака, приятелю, поклони се на г-на Орозова и пожелай да се народят в България повече такива труженици!"

Успехите на Мито Орозов се разчули и по света. На търговското изложение в Лондон през 1907 година се срещнал с Хенри Форд, който му възложил да произвежда купетата за легендарния модел „Форд Т". Форд нарекъл българина „личност с европейски мащаб, ум и знания".

Мито Орозов е първият индустриалец в България, който въвел във фабриката си деветчасов работен ден. Дотогава било обичайно да се работи по 10-12 часа. Другите занаятчии във Враца се разгневили от това негово решение и го обвинили, че разглезва работниците си, но Орозов се аргументирал: „При пълна натовареност и организация добросъвестният работник за 9 часа може да произведе толкова, колкото при други условия за 10 – 12 часа. От преуморения работник ползата е малка".

Освен за фабриката си Мито Орозов намирал време да се занимава и с обществена дейност. Станал един от основателите на ученолюбивото дружество „Развитие". Основател и пръв председател е на Популярната банка и на банка „Веслец".

На 30 септември 1923 година във Враца избухнал опустошителен пожар. Мито Орозов отишъл да спасява фабриката си и загинал под развалините ѝ.

*От фейсбук