Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иво Сиромахов
Иво Сиромахов

Приятели, днес направих къпана баница по стародавна рецепта от нашия край, която се предава от поколение на поколение.

Взимат се два пакета кори „Златните уши на баба" и върху тях се редят половин буца натрошено сирене (с връх), една кофичка кисело мляко „Пиринче", двеста грама пекан пипер с шлюпките и три чаени чаши гьозъм. Тавата се маже с крем „Здраве".

Пече се във фурна на 340 градуса.

Докато печеш, слушаш баладите на Емануела (аз винаги си поплаквам на тях).

Като извадиш баницата, я завиваш с родопска черга и я слагаш за два часа под сянка от джамия, да шупне.

После баницата се изкъпва. Къпането на баницата става във вана или душкабина при температура на водата около 38 градуса. Баницата се полива с вода, след което се натрива внимателно с душгел. Душгелът се нанася с дунапренова гъба. Изчакват се две-три минути, след което баницата се изтърква енергично с кисе, за да падне кирта. От долната част се минава с пемза за пети. След тези процедури отново се полива с душа. Подсушава се с хавлиена кърпа и с въртеливи движения върху корите се нанася лосион за тяло. Става много вкусна.

Опитайте!

*От фейсбук