Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивет Стайкова в съда
Ивет Стайкова в съда

Момичето мразело баба си, защото не одобрявала, че взима наркотици, които го правели много агресивно

Актрисата Виолета Донева е била жива до последно, докато внучката ѝ Ивет Стайкова ѝ нанасяла с кухненски нож 54 удара по главата, лицето и тялото. Тя била в съзнание и изпитвала мъчителни болки и страдания при всяко от пробожданията, съзнавайки, че я убива собствената ѝ внучка.

Това става ясно от обвинителния акт срещу 19-годишното момиче, което в петък ще се изправи пред Софийския градски съд (СГС) по обвинение за умишлено убийство.

Основният мотив на Ивет да убие баба си била

силната омраза,

която изпитвала

към нея

А я е мразела, защото обичаната актриса, вече на преклонна възраст, не одобрявала поведението на Ивет и най-вече постоянното ѝ дрогиране. Момичето от 14-годишно употребявало не само марихуана, но и по-силни наркотици.

Водена от ненавистта си, на 19 октомври миналата година Ивет издебнала баба си, докато била права в тоалетната, и я нападнала в гръб с 12-сантиметров нож, който взела от кухнята. В колко часа точно е извършено убийството, е трудно да се определи. Знае се, че е между 19,30 и 5,14 часа.

Разследващите се спират на този времеви пояс, защото в 19,30 часа на 19 октомври 2022 г. Виолета Донева говорила по телефона със своя приятелка.

Гласът ѝ

треперел

Виолета Донева
Виолета Донева

Приятелката ѝ я попитала дали всичко е наред, на което пенсионираната актриса отговорила, че не съвсем. А в 5,14 часа на 20 октомври Ивет напуснала жилището на баба си в кв. “Изток”.

По време на нападението тоалетната останала с отворена и незаключена врата. Ивет ръгала баба си по лицето, окосмената част на главата, шията, лявото рамо, предната и задната повърхност на гръдния кош вляво. Шест от нараняванията засегнали жизненоважни органи. Четири от тях били в белите дробове и в сърцето. Актрисата имала рани още по устата, подмишницата, междуребрието.

Умирайки, тя

паднала на пода

в тоалетната на

лявата страна

на тялото си,

като част от краката ѝ останали извън помещението. Най-трагичното от всичко било, че не починала още с първите удари, а приживе, разбрала ожесточението и озлоблението на Ивет.

Тялото на актрисата е намерено на 22 октомври, след като нейни приятелки разтревожени се обаждат на сина ѝ, бащата на Ивет.

Виолета Донева се смилила над 18-годишната си тогава внучка, която нямала къде да живее, и я подслонила в дома си. Точно бащата на Ивет помолил майка си да я прибере. Преди това Ивет живеела с гаджето си, с което били заедно от декември 2021 г., но била изгонена от дома му, защото с всеки изминал ден ставала все по-агресивна.

Първо двамата били на квартира в “Лозенец”, а после се преместили в дома му. Той знаел, че тя употребява марихуана, но по-късно разбрал, че взима и по-сериозни наркотици. Ивет му казвала, че има емоционални проблеми и използва дрогата, за да не мисли за тях.

След 14 октомври поведението ѝ рязко се променило. Започнала да говори за пробуждане, че свързва близките си с определени емоции и за да се пробуди, трябвало да се отърве от емоциите си. Гаджето ѝ разказало, че в края на септември Ивет паднала от новострояща се сграда и я закарали за преглед и лечение в “Пирогов”. Случвало се да излиза през нощта и да се прибира на сутринта. В 8,30 часа се прибрала и на 15 октомври 2022 г. Часове по-късно пробола гаджето си със сгъваем нож в гърба, докато той спял. Приятелят на Ивет помолил майка си, в чийто апартамент живеела младата двойка, да промие раната му. Жената пък видяла, че Ивет

носи в чантата си

нож и сатър

Затова настояла да си тръгне. Преди това от 29 юли до 9 август 2022 г. момичето живеело за кратко при другата си баба, която била майката на майка ѝ в жк “Овча купел”. Баба и внучка обаче се скарали и Ивет се върнала при гаджето си, където останала два месеца, но с всеки изминал ден ставала все по-агресивна.

Според психиатрите тя била с личностно разстройство, което я правело емоционално нестабилна личност. Тя страдала от поведенчески разстройства, които се дължали на продължителната употреба на различни вещества. Дрогата повлияла на възприятията, мисленето, емоциите, волята, паметта и интелекта, казват медиците.

Според тях в момента на убийството тя била под влиянието на психична или психотична болест, което обаче не я прави невменяема.

След трагедията на момичето му била поставена диагноза разстройство вследствие на употреба на канабоиди - синдром на зависимост. След като беше задържана на 22 октомври м.г., Ивет беше изпратена в психиатричната болница към затвора в Ловеч, за да се лекува. Тя попаднала в психиатрична клиника и часове след убийството на баба си. Като излязла от дома на актрисата, тя се мотала известно време из София, после се качила на влака за Пловдив. В него обаче започнала да буйства и налетяла да бие кондуктора.

На гара Септември била свалена от влака и дошла линейка. Медиците заедно с униформените я откарали около 17 часа в психиатрията в Пазарджик. При приемането момичето било негативистично и агресивно. Направеният тест за наркотици показал тетрахидроканабиноиди. На 21 октомври 2022 г. тя подписала декларация за доброволно лечение. По време на престоя си продължавала да бъде агресивна и да посяга на персонала.

През годините момичето живеело на различни адреси, разказали свидетели. Родителите му се развели през 2020 г. Ивет останала с майка си, след това е живеела при родителите на майка си, живеела е и на квартира.

Виолета Донева помагала финансово на внучката си, която

още на 14 г.

започнала

с ксанакс и

марихуана

Заради което и ходила на психиатър. Започнала обаче да става агресивна към майка си, а три месеца преди да убие баба си, започнала да изпраща съобщения на баща си, че иска да се самоубие. Така за две денонощия попаднала в психиатричната клиника на Сточна гара. Там след направен тест за наркотици било установена употребата на амфетамини.

По делото са разпитани десетки свидетели, направени са и много експертизи. Първото заседание, което е насрочено за днес, е разпоредително.