Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Божков СНИМКА: Румяна Тонева
Васил Божков СНИМКА: Румяна Тонева

Васил Божков не е защитен свидетел, защото наличието на физическа охрана не значи точно това, обявиха от прокуратурата. Спорът какъв е статутът на бизнесмена по делото срещу Борисов, Горанов и Арнаудова върви вече цял ден.  

Да, той има охрана, но това, не го прави защитен свидетел, обясниха от прокуратурата. От държавното обвинение уточниха, че защитен свидетел има съвсем друг смисъл, наличието на охрана съвсем не значи защитен свидетел. Обикновено защитен свидетел е  със скрита самоличност.

По-рано днес Божков обяви, че е защитен свидетел,  и показа документ. Преди седмица стана ясно, че преди време той сам е поискал защита през 2021 г.

"Това е документът, с който е назначена защита на мен и семейството ми. По делото срещу Борисов. Кой лъже от името на прокуратурата?", написа във фейсбук профила си Васил Божков след своята пресконференция.

Припомняме, че по-рано днес от прокуратурата заявиха, че Божков никога не е бил, нито в момента е защитен свидетел. 

Божков е само обвиняем, но не и защитен свидетел, коментираха оттам твърденията на завърналия се от Дубай бизнесмен. Да, той е свидетел по делото срещу Борисов, Горанов и Арнаудова, но не и защитен.

 Днес на онлайн пресконференция Божков заяви, че е станал защитен свидетел по делото срещу Борисов, Горанов и Арнаудова.

Васил Божков е със защита от Главна дирекция "Охрана". Тя му е назначена от днес и е по негово искане, съобщи адвокатът му Георги Гатев след края на 4-часовия разпит в края на август.              

Семейството на Божков има частна охрана, която продължава да действа. Държавната охрана е допълнителна.

Охраната е поискана от Божков преди време, когато е бил готов да свидетелства по дело за давани подкупи, а тогава прокурорът я уважи.   

Софийската градска прокуратура оттегли искането си за задържане на Васил Божков по делото за организирана престъпна група за криминални престъпления.

Той беше пуснат под домашен арест, след решение на Апелативния съд. Сградата, в която пребивава се намира на ул. "Московска" 43 в София, където се помещава офисът на компанията му "НОВЕ Холдинг". Той носи електронна гривна.

Днес той заяви, че целта на завръщането му в България е да вземе властта като политик.