Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Божков в съда
Васил Божков в съда

Два дни бизнесменът беше разпитван давал ли е подкупи в размер на 60 млн. лева

Семейството на Васил Божков, който от петък е в следствения арест, вече се пази от служители на Главна дирекция “Охрана”. Тя им е назначена от прокурор и вероятно ще се осъществява от Бюрото по защита към правосъдното министерство. Защитата била поискана от самия Божков.

“Той не се страхува, но като всеки нормален човек има опасения, чувства се застрашен, защото знаете в какви времена живеем”. Това обяснение даде адвокат Георги Гатев след разпита на бизнесмена, продължил два дни. Във вторник той даваше показания в Софийската градска прокуратура 5 часа, но времето не стигна и продължи в сряда от 11 до 15 часа.

Георги Гатев потвърди, че Божков е сам в килия. Охранител вероятно ще го съпровожда по време на разходки в двора на ареста, не е изключено да стои и пред килията.

Още щом бизнесменът кацна в София, от държавното обвинение съобщиха, че ще го разпитат във връзка с твърденията му, че е плащал на бившия финансов министър Владислав Горанов, на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на пиар експерта Севделина Арнаудова.

По твърдения на Божков той е дал подкупи в размер на 60 млн. лв.,

за да не се пречи на хазартния му бизнес. Той беше разпитван именно заради тези си изказвания, по които е образувано дело.

Охраната не била свързана с това разследване, но пък молбата му за нея била отпреди време, когато искал да бъде разпитан за давани подкупи. Сега прокурорът я уважил. 

Бусът, с който бизнесменът идва в прокуратурата.
Бусът, с който бизнесменът идва в прокуратурата.

“Васил Божков е задържан и няма как да се придвижва от ареста към разпитите по отделните му дела и заседанията в съда за определяне на мярката му. Затова с него пътува конвойната служба от Съдебна охрана”. Това пък бе неофициалното обяснение, което “24 часа” получи от прокуратурата на въпрос дали е станал защитен свидетел и заради това е пазен от държавната охрана.

Частните гардове, които има семейството на Божков - съпругата му Елена Динева и синът му Антон Божков, оставали. Държавните били допълнителни, стана ясно още от думите на Георги Гатев. Според него Божков е приключил с показанията по делото за подкупа в размер на 60 млн. лева.

“Ако има други процесуални действия, може пак да го викат, евентуално ако се наложат очни ставки”, добави адвокатът. По думите му Божков потвърдил казаното по време на видеовръзките си от Дубай. Защитникът не изключи Горанов и Борисов отново да бъдат разпитани.

“Има доказателства - преки и косвени

Само дума срещу дума не може”, допълни Георги Гатев, но отказа да уточни дали сред доказателствата има видео- и аудиоматериали например.

Другият адвокат - Стоян Баумайер, който представлява Божков заради включването му в списъка “Магнитски”, обяви пред Би Ти Ви, че бизнесменът винаги е посочвал само две имена - Горанов и Борисов.

Баумайер разкри, че Божков повече от 2 г. съдействал 100% на американските власти, за да го извадят от списъка “Магнитски”. Предоставил около 25 хиляди страници. В средата на септември трябвало да има още един разговор. Адвокатът отказа да каже за какво ще бъде. 

Адвокатът на Божков Георги Гатев (вляво)
Адвокатът на Божков Георги Гатев (вляво)

“Нелепици!”, лаконично нарече фактите, изнесени от швейцарския адвокат, един от обвинителите, които работят по делата на Васил Божков.

Абсурд било да се говори за “взаимодействие” между САЩ

и санкционирания по “Магнитски” български бизнесмен.

“Решението Васил Божков да се прибере бе взето миналата година през октомври, а започнахме да се занимаваме в средата на ноември. Около Нова година от американска страна ни беше забранено заради политическите обстоятелства”, твърди още Баумайер.

Божков се явил пред американските власти за последно в края на май. Тогава те му казали, че ако иска, вече може да се прибира.

На 26 юни подали молба в главната прокуратура в Абу Даби, защото делото на бизнесмена се водело лично от тамошния главен прокурор. Причината била, че Божков бил смятан за “политически представено лице”. В официална позиция от компанията на Божков “Нове холдинг” пък обявиха на свой ред, че той се е върнал доброволно.

“Съдът в ОАЕ се произнесе и отхвърли искането за екстрадиция. Решението от 27 април 2021 г. е окончателно и не подлежи на преразглеждане”, припомниха от компанията.