Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Божков в съда
Васил Божков в съда

Повече от 4 часа продължи разпитът на Васил Божков във връзка с твърденията му, че е бил изнудван да дава пари, за да запази хазартния си бизнес.

Разпитът започна в 13 часа и приключи малко след 17 часа. Той обаче ще продължи и утре в 11 часа.

На излизане адвокатът му Георги Гатев каза, че Божков е потвърдил думите си, казани по време на неговите видеопресконференции, че е дал 60 милиона.

По време на разпита са споменавани имената на Владислав Горанов, Бойко Борисов и Севделина Арнаудова, като е казвал и още детайли, но самият Гатев уточни, че тъй като е подписал декларация, не може да изнесе повече информация, но в казаното от Божков било същото като казаното на видеопресконференциите.

Докато се провеждал разпитът, адвокатът му знаел за дебата, който цял ден върви в медиите дали Божков е бил екстрадиран, експулсиран или се е върнал доброволно.

Според Гатев изнесеното от прокуратурата не отговаря на истината. Той показа документ на арабски, според който Божков се е върнал доброволно. В последните месеци, когато бизнесменът решил да се връща у нас, защото смятал, че съдебната реформа е задвижена, той имал 3 срещи в прокуратурата в ОАЕ, посетил няколко кабинета. По думите на адвоката му срещите били 3-4. Всеки път му бил задаван един въпрос - дали е сигурен в решението си, дали се чувства в безопасност в България, като и при последната среща отново многократно бил питан за това, но Божков изявил твърдо желание да се върне.

Адвокат Гатев изрази още, че при екстрадиране процедурата протича по съвсем друг начин. Тогава служители на Съдебна охрана отиват до мястото, където е задържаният и го конвоират до България. Също така защитникът му припомни, че преди 3 години съдът в Абу Даби отказа екстрадицията. Утре разпитът продължава в 11 часа.