Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БТР СНИМКА: Уикипедия
БТР СНИМКА: Уикипедия

В публикация, споделена стотици пъти във фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията информацията идва от украинската национална телевизия.

От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем, че БТР-ите са описани като дронове, които „с нищо не са помогнали на Украйна“.

"100 БЪЛГАРСКИ БТР СА ВЗРИВЕНИ ОТ РУСКИ ДРОНОВЕ КАЗА УКРАЙНА!!

ТАЗИ СУТРИН Е СТАНАЛА АТАКАТА!

100-ТЕ БЪЛРГАРСКИ ДРОНОВЕ СА ВЗРИВЕНИ И НЕ ПОМОГНАХА С НИЩО НА УКРАЙНА!

ТОВА ПРЕДАДЕ УКРАИНСКАТА НАЦИНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ!", пише в сайта suprotiva.eu (без редакторска намеса - б.р.). Използваната снимка пък е с логото на в. "Сега".

Според написаното става въпрос за БТР-ите, които парламентарната комисия по отбрана в България одобри на 19 юли 2023 г. да бъдат предоставени на Украйна, а два дни по-късно решението бе подкрепено и от Народното събрание със 148 гласа “за”, 52 “против” и нито един “въздържал се”.

ТВЪРДЕНИЕ: 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна

Предоставянето на бронираната техника, която не се използва от МВР, е било договорено при посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България през миналия месец.

Едва на 4 август 2023 г. Министерският съвет одобри проект на Споразумение между Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Това означава, че няма как българските БТР-и да са били взривени в Украйна на 28 юли, тъй като те още не са били изпратени, съобщава БНР след проверка на фактите.

Вчера, 22 август, пък стана ясно, че тепърва трябва да бъде сключено споразумение между МВР на България и Министерството на отбраната на Украйна. Очаква се машините да бъдат предадени на Киев през есента - това стана ясно в рамките на визита на българския министър на отбраната Тодор Тагарев в Украйна.

Проверка в сайта на Украинската национална телевизия също показва, че няма никаква информация за взривяването на 100 български БТР-а нито на 28 юли 2023 г, нито преди или след това. Подобна информация няма и в други украински медии.

Проверката ни показва, че Въоръжените сили на Украйна също не съобщават в официалния си канал в Телеграм, използван от украински и чужди медии за информация за развитието на бойните действия, за взривени български БТР-и.

Заключение

Твърдението, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна на 28 юли, е НЕВЯРНО, потвърждава БНР. Няма как подобно нещо да се е случило с българските БТР-и, тъй като те все още не са били изпратени на украинската страна. Министерският съвет на България одобри изпращането им едва на 4 август. Вчера, 22 август, стана ясно, че машините още не са предадени на Киев заради липса на споразумение между МВР на България и МО на Украйна.