Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Суровикин КАДЪР: Туитър/@apocalypse0s
Сергей Суровикин КАДЪР: Туитър/@apocalypse0s

Генерал Сергей Суровикин, известен и като  генерал Армагедон, е бил освободен от поста командващ на Въздушно-космическите сили на Русия. Това написа в своя канал Telegram бившият ръководител на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов, като се позова на указ на президента на Руската федерация.

Според журналиста в указа се посочва още, че Суровикин ще остане на разположение на руското Министерство на отбраната. Такъв указ не е бил официално публикуван.

Според други съобщения Суровикин е бил уволнен със закрит указ още на 18 август, предаде Дир.бг

Генерал Суровикин е бил освободен от поста си "във връзка с прехвърляне на друга работа", съобщи за РБК "източник, запознат със ситуацията", и потвърди "източник, запознат с кадровото решение в Министерството на отбраната". "В момента той е в краткосрочен отпуск", уточнява един от събеседниците на изданието.

Суровикин оглавяваше командването на Въздушно-космическите сили на Русия от 31 октомври 2017 г. В периода октомври 2022 г. - януари 2023 г. той командва съвместната групировка на руските войски в Украйна, а от 11 януари 2023 г. заемаше длъжността заместник-командващ.

По време на бунта на ЧВК "Вагнер" на 23-24 юни Суровикин записва видеопослание до наемниците, в което ги призовава да се върнат по местата си на работа. След това той не се появява в публичното пространство. В медиите се появиха съобщения, че Суровикин е бил задържан. Според "Уолстрийт Джърнъл" след бунта на ЧВК "Вагнер" руското министерство на отбраната е отстранило или уволнило около 15 руски офицери.