Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МВР всеки ден пуска статистика за пияни водачи, но не пише техните имена.
МВР всеки ден пуска статистика за пияни водачи, но не пише техните имена.

“24 часа” не защитава известната певица, а иска името на всеки, заловен с алкохол или дрога зад волана, който е потенциален убиец на пътя, да бъде съобщавано

14 българи бяха заловени да карат с над 1,2 промила в нощта срещу вторник.

Същата, в която едно от популярните имена на поп и джаз музиката у нас - Белослава, бе спряна на път за вкъщи с 1,25 промила.

Всички тези нарушители ще бъдат дадени на съд. 13 обаче ще останат анонимни. А сред тях може да има строител, лекар, учител, юрист консулт, IT специалист. Те вероятно също имат семейства, приятелски кръг и хора, които им се възхищават за едно или друго тяхно умение.

Близките на тези 13 безразсъдни шофьори няма да чуят от телевизора какви са ги свършили, преди да седнат зад волана.

14-ият - Белослава, получи необичаен “подарък-урок” за рождения си ден. 

Едва ли е останал българин, който да не е разбрал, че часове след като навърши 49 г., певицата бе спряна от полицията на бул. “Александър Пушкин”.

Дрегерът показал 1,25 промила алкохол зад волана. Случката е от 4,30 ч сутринта на 11 юли. Тъй като апаратът “заковал” на над 1,2 промила, което е престъпление по Накателния кодекс, Белослава била задържана. Тя отказала да даде кръвна проба и ще бъде съдена. Ако беше се съгласила, съдържанието на алкохол в кръвта можеше и да падне под 1,2 промила.

Няма и 7 часа след като била спряна, новината се появи в сайтовете от анонимни източници. Как информацията е “изтекла” в медиите, няма особено значение.

Официално МВР никога не съобщава имената на задържани заради презумпцията за невинност. В редки случаи на арестуван криминален контингент се споменават само прякори.

Но все ще се намери някой, който да “подшушне” за поредния ВИП, пипнат с алкохол или дрога зад волана. Така беше с готвача Андре Токев, актьора Явор Бахаров, певицата Жана Бергендорф.

Да, те са известни лица, следвани от стотици. Колкото и да звучи клиширано, това е тежестта и отговорността да си разпознаваем. И някак естествено приемат, че трябва да служиш за пример или поука.

Защо обаче само имената на популярните се промушват? Защо не научим имената на другите 13 шофирали пияни зад волана.

Нима Иван, Стоян и Петър от столичните квартали “Младост”, “Люлин” и “Обеля”, от пъпа на центъра на София - бул. “Витоша”, или покрайнините на Харманли например са по-малко опасни от поп певицата. Нима, сядайки зад волана “на градус”, не са застрашили живота на десетки хора, с които са се разминали при своето опасно, безразсъдно шофиране.

Никой, който сяда зад волана след употреба на алкохол, не бива да бъде толериран. Имената им трябва да се знаят, защото т.нар. война на пътя в България е не в епидемични, а направо пандемични размери.

Няма ден без катасрофа, няма уикенд без загинал на пътя, а понякога са двама, трима и повече. Само през последните два почивни дни, часове преди Белослава да бъде заловена да шофира след употреба на алкохол, шестима бяха убити само при една катастрофа.

При тази повече от черна статистика трябва ли да сме толерантни към пияните водачи? Трябва ли да им спестяваме имената заради презумпцията за невинност. Невинен ли си, когато си “пиян на куче”, както казват полицаите, и въпреки това шофираш. Без да им пука, сядат зад волана с 2 или три промила алкохол, или като този 32-годишен мъж, който беше хванат край Шумен в нощта срещу сряда с 3,93 промила. Пътни полицаи са разказвали, че понякога пияните водачи не само от два-три метра лъхат на алкохол, а направо не се държат на краката си, когато излязат от колата. Трябва ли да стестим името на такъв шофьор. Ще спечели ли обществото, ако узнае как се казва? Ще спечели.

Да, не е известен като Белослава, Андре Токев или Явор Бахаров. Но е добре познат на своята улица, сред колегите си, сред съучениците на децата си, в блока, където живее, в квартала.

И ако поне за ден на улицата, в службата го сочат с пръст, може би следващия път ще се замисли, когато седне пиян зад волана.

Щом друго не помага, са опитаме с публично унижение.

А иначе остава само да се кръстим и да се успокояваме, че е “било малкият дявол” и добре, че не е станало по-лошо. А лошото е убит или ранен на пътя, поредният. Когато има жертва, името вече се научава, но пак след дни в съда. Тогава шофьорът се разкайва, обяснява колко съжалява, как не е искал да стане така. Ами да беше помислил, преди да седне пиян зад волана.

Идея МВР да публикува в местните вестници и сайтове кой кара пиян, дрогиран или без книжка лансира още през 2017 година покойният вече адвокат Марин Марковски. Направи го на дискусията на “24 часа” “За 100 живота повече”, посветена на безопасността на движението. Опитният и авторитетен юрист, сблъскал се с десетки дела за катастрофи, явно си даваше сметка, че друго не помага.

А иначе самата Белослава в сряда се извини на почитателите си, призна, че е допуснала огромна грешка. А дали случаят е достигнал до доста хора, стана ясно още при търсенето на името “Белослава” в социалната мрежа. Тя веднага подчерта, че темата в момента е популярна. За справка - в сряда другата дума, отбелязана като такава, бе “метеорит”.

Извинения вероятно ще поднесат и тези 13 души, останали анонимни. Те ще го направят в съда. Дали ще са искрени, или само за да получат по-леко наказание, не знаем.

Не знаем дали ще си научат урока. Или след месеци отново ще се метнат зад волана “на градус”. Но едно е ясно - че нещо трябва да се направи, защото такова безумие като по българските пътища наистина няма никъде в Европа. Да, стават катастрофи, но всеки ден загинали, всеки ден ранени - не се трае вече.

Певицата се извини за “огромната грешка”: Урок е, понасям си последствията

Белослава се извини във фейсбук.
Белослава се извини във фейсбук.

Скъпи приятели,

Моя любима публика, в нощта на своя рожден ден допуснах огромна грешка, неприсъща за мен.

За беда и за урок понасям всички последствия.

Дължа своите дълбоки извинения на най-близките хора до мен и на най-топлата и обична публика, която имам.

Благодаря за огромната подкрепа през последните 24 часа и за безрезервната обич през изминалите 24 години.

С огромно извинение и уважение към всички вас, бе извинението на Белослава.

То бе споделено над 1000 пъти, а повече от 6500 души реагираха на публикацията.

Съпругът на певицата Евгени Йонов определи ареста ѝ като недоразумение. “Белослава си е у дома. Става въпрос за недоразумение. То ще бъде изяснено”, коментира художникът пред “България Днес”.