Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Ангелов Кадър: bTV
Слави Ангелов Кадър: bTV

Българите смятат, че правосъдието е силно формализирано, много бавно и не носи възмездие, каза главният редактор на "168 часа"

"Хората въобще не се вълнуват, че присъдата на Семерджиев е произнесена бързо. Те бяха изпълнени със съмнения въпреки присъдата, защото има още две инстанции. Хората казват "Какво са 20 години за живота на 2 млади жени?", това коментира разследващият журналист и главен редактор на "168 часа" Слави Ангелов в предаването "120 минути" по bTV. 

"Когато напазаруваш 5 неща в магазина и отидеш на касата плащаш и петте, нали? Има ли случай, в който взимаш 5 неща, а плащаш само едно? Това е промоция, която в българското правосъдие работи абсолютно всеки ден. Тя винаги е в интерес на насилника", каза още той. 

"Да приемем, че тази присъда ще бъде потвърдена. Това, което ще се случи е, че от тези 20 години, Семерджиев ще излежи 12. Законът му позволява това нещо.За това, че той се е трудил, излежал е една част от присъдата си, законът казва, че може да кандидатства пред комисия", обясни разследващият журналист. 

"Това правосъдие е неадекватно в държава като България. Това не го казвам аз, казват го хората. Правихме много проучвания относно какво мислят хората за правосъдието в България. 7% от тях вярват, че ако станат жертви на престъпление, правосъдната система ще ги защити адекватно. Под 10% вярваха, че полицията и прокуратата разледват наравно всички, които извършват престъпления в България. Хората смятат, че се слага шапка над едни хора, не вярват в правосъдието", каза Ангелов. 

"Направихме анкета пред Съдебната палата. Питахме ги доволни ли са от това, което се случва вътре. Хората смятат, че правосъдието в България е силно формализирано, много бавно и не носи възмездие", коментира още той.