Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор Димитров.  Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Григор Димитров. Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Григор Димитров е напълно наясно какво да очаква от мача с Новак Джокович.

Мачът на българската звезда в тениса с бившия №1 и носител на 9 титли от Australian Open е утре от 10 ч наше време в Мелбърн.

В повечето случаи той е по-стабилен психически от мен и ми е създавал големи проблеми. Няма как да го крия. Но винаги има възможност нещата да се развият в моя полза. От много години съм в професионалната верига, това се отнася и за него. Колко пъти е излизал на корта с цел да докаже нещо на себе си. Същото важи и за мен. Съперникът е същият, мачът е различен, сподели Димитров в интервю за сайта на АТП.

За Григор няма да е достатъчно само да бъде равностоен съперник на Джокович. Нашият тенисист иска да спечели мача.

“Харесвам всяка възможност да бъда на корта. Но не искам само да участвам и да броя колко кръга съм преминал. Мисля, че мога да побеждавам тези момчета, имам предвид най-добрите, защото вече съм го правил. Искам да продължавам да се боря. Всеки има собствени битки и моите са различни от тези на останалите. Не съм играл отдавна подобен мач и това донякъде не е в моя полза. Разбира се, той е фаворитът, но аз много харесвам точно такива възможности. Точно за това играя тенис - за да съм на такива турнири и да меря сили с най-добрите. Не мога да се задоволя с по-малко”, допълва полуфиналистът в откритото на Австралия през 2017 г. Тогава той направи неверятен мач с Рафаел Надал (Исп) и загуби в пет сета.

Най-важното за мен е винаги да се опитвам да давам най-доброто от себе си. Излизам с такава нагласа, но никога не знаеш точно какво ще се случи на корта. Аз трябва да бъда готов, а как ще се разпределят картите, не е ясно”, разкрива Димитров.

В свободното си от мачове и тренировки време той се разхожда из Мелбърн.

Обичам да ходя на плажа и да обикалям из града. Познавам улиците, все пак вече май 14 години идвам тук. Имам свои специални места, където ходя. Винаги ми е приятно да започвам годината тук, казва бившият шампион от финалите на АТП.

Григор разкрива, че преди и след вечеря играе карти с екипа си и това му помага да намира баланс в мисленето си.

За мен това е много важно. С годините се променяш, ставаш по-зрял и започваш да гледаш на нещата по различен начин. Аз винаги съм вършил първо това, което е свързано с професията ми - на корта, в срещите с медиите, но се старая да използвам максимално добре и краткото си лично време. Всъщност винаги съм намирал някакъв крехък баланс между нещата. За мен най-важното е да бъда най-добър на корта, но да бъда и добър човек. Старая се да обръщам внимание и на малките неща извън тениса. Най-лудото, което ми се е случвало, няма нищо общо с кариерата ми. Случи се на съвсем различно място и бе напълно различно преживяване. Тези неща ме карат да гледам на живота по различен начин - без значение дали са свързани със семейството ми, или с приятелите.

Навлизам в приятна възраст, когато ще обръщам по-голямо внимание точно на такива неща. Не знам колко още ще играя, но вече оценявам повече всяка изминала година и това ми дава енергия. Вълнувам се като в началото, а това е много добър знак, казва Димитров.