Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никола Тесла седи в лабораторията си; Снимка: Bored Panda
Никола Тесла седи в лабораторията си; Снимка: Bored Panda

В броя си от 30 декември 1907 г. - 6 месеца преди тунгуския взрив, в. “Ню Йорк сън” информира своите читатели за предстоящ експеримент в Сибир, подготвян от инж. Никола Тесла, който е свързан с пренос и освобождаване на огромно количество електрическа енергия от пръстеновиден заряд.

Много автори, изследващи живота и творчеството на Тесла,

наричан от медиите “Повелителят

на мълниите”,

отбелязват, че в дните преди 30 юни 1908 г. той е правил множество заявки за географски карти на най-рядко населените области в Централен и Източен Сибир в Конгресната библиотека на САЩ. Предполага се, че е проучвал безопасните места за взрива.

Много автори предполагат, че изборът на сибирската траектория от учения се дължи единствено на малкото живеещи хора в този обширен район от Азия. Но първоначално той е анализирал и друга възможна траектория - севернополярната, която е още по-слабо населена, защото северно от 80-ия паралел няма нито едно населено място дори и сега.

Но Тесла е преценил, че след очаквания голям взрив ще последва неконтролируемо топене на ледовете от полярната шапка на планетата.Това би могло да предизвика всемирен потоп, по-голям от библейския. Затова изключва този вариант.

Тесла е смятал, че Земята като планета представлява

сферичен кондензатор

с огромен капацитет

и подобно на магнитоелектрически генератор тя, въртейки се около оста си, зарежда с електричество най-високия атмосферен слой - йоносферата. След самата сибирска експлозия Никола Тесла е бил притиснат от журналисти на няколко пресконференции. На тях той съобщава, че е извършил серия от експерименти за

безжичен пренос на пръстеновидни електрически импулси

Ето как го цитира руската радиостанция "RTR Планета": "Напълно възможно е да се пренася енергия без жици и да се постигат разрушителни резултати от разстояние. Вече конструирах такъв безжичен предавател и описах детайлите в някои технически публикации..."