Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Рим все още се питат дали Москва не е замесена в сценария със свалянето на Марио Драги?

Откакто правителството на Марио Драги се срина през юли, мнозина си задават въпроса дали Владимир Путин е помогнал за сценария с отстраняването на премиера като отплата за твърдата му позиция по отношение на руската инвазия в Украйна.

Триото политици, които дръпнаха шалтера на Драги - Джузепе Конте от антисистемното движение "Пет звезди", Матео Салвини от дясната "Северна лига" и самият Берлускони - са известни със своите исторически приятелски отношения с Путин и неговата партия "Единна Русия".

Въпреки че анализаторите казват, че и тримата лидери са имали убедителни вътрешни политически мотиви за решенията си, това не потушава спекулациите, че Москва се е сговорила с недоволни членове на коалицията на Драги, за да свалят премиера.

В последната си реч пред парламента преди оставката си самият Драги предупреди, че

Италия трябва да “засили усилията

си за борба

срещу намесата на Русия и други автокрации в нашата политика, в нашето общество", въпреки че не даде подробности, нито пък изрично предположи чужд заговор срещу него.

И все пак тази идея сега заема централно място в предизборната реторика за предсрочните избори през септември. "Италианците имат право да знаят дали Путин стои зад падането на Драги", написа в туит лявоцентристката Демократическа партия, верни лоялисти на Драги.

Карло Календа, лидер на Azione, който също се надява да

ухажва умерените избиратели центристи,

разочаровани от Берлускони и предпазливи към крайната десница, нарече гласуването на 25 септември "избор между Италия, която е една от великите страни в Европа, или Италия в съюз с Орбан и Путин".

Безпартийният бивш шеф на Европейската централна банка Драги подаде оставка на 21 юли, след като движението "Пет звезди", "Лигата" и ForzaItalia оттеглиха подкрепата си за неговото ръководство на фона на криза, предизвикана от левия популист Джузепе Конте.

Но италиански анализатори казват, че на фона на вътрешнополитическите борби ясно се очертават и геополитически фактори.

След нахлуването на Русия в Украйна Драги обърна гръб на традиционно близките връзки на Италия с Москва. Той беше в челните редици на твърдия отговор на ЕС към Кремъл, налагайки санкции срещу Централната банка на Русия и защитавайки Украйна като кандидат за членство в ЕС, позиция, която обезпокои членовете на неговото правителство на националното единство.

"Факт е, че

Драги беше свален от трите партии,

които имат най-тесни връзки с Кремъл. Факт е също така, че той беше недолюбван от Москва", казва Натали Точи, директор на базирания в Рим Институт за международни отношения, пред "Файненшъл Таймс".

"Важни политици като Салвини и Берлускони очевидно имат приятелски чувства и връзки с Русия, особено с Русия на Путин", е цитиран да казва пред изданието и Стефано Стефанини, бивш посланик на Италия в НАТО. -Тяхната подкрепа за италианската, европейската и позицията на НАТО за Украйна беше в най-добрия случай половинчата."

През май лидерът на "Лигата"Салвини обяви планове за свое собствено "пътуване за мир" до Москва, организирано от руското посолство в Рим, което потвърди, че е закупило самолетните билети на политика.

Пътуването беше отменено на фона на обществен гняв

и недоволство от други членове на правителството. Но впоследствие водещият италиански всекидневник LaStampa съобщи, че дискусиите на Лигата с Москва не спират дотук.

На първа страница LaStampa цитира изтекли документи от разузнаването, в които се твърди, че базираният в Рим руски дипломат Олег Костюков е отправил запитване до висш представител на Лигата през май дали партията ще оттегли министри от кабинета на Драги.

"Странното е, че през май никой, нито един наблюдател в Италия не говореше за падането на кабинета на Драги - поне не толкова бързо", казва ЯкопоЯкобони, авторът на изобличаващия материал, пред FinancialTimes. "Не мисля, че руснаците сами имат силата да предизвикат падането на Драги, но със сигурност имат способността да усилват, да сеят раздори и да използват полезни идиоти."

В същото време

Салвини отхвърли доклада на LaStampa

като "фалшива новина". Очаквано Москва също не призна автентичността на документите. "Това не е вярно. Русия няма нищо общо с вътрешнополитическите процеси в Италия", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред FinancialTimes. Но различни конкурентни италиански партии и независими анализатори призоваха да има разследване.

Перспективата за разкриването на предполагаемата руска намеса обаче е слаба. Италианската парламентарна комисия по национална сигурност се председателства от депутат от "Братята на Италия", който вече спря разследване срещу Лигата, която в момента е и неин съюзник на изборите.

Нещо повече - според някои предсрочните избори в Италия могат да донесат на Путин победата, от която се нуждае. Причината е, че отявлените поддръжници на Русия вероятно ще играят ключова роля в следващото правителство.

На предсрочните избори, които ще се проведат на 25 септември,

италианците вероятно ще гласуват за дясна политическа коалиция

на власт. Този резултат би имал ефект далеч отвъд Италия, особено предвид проруския уклон на някои нейни членове. САЩ и европейските партньори трябва да бъдат загрижени - и ще трябва да разработят стратегия, за да запазят Италия здраво закотвена в трансатлантическото партньорство. Ако дясна коалиция поеме властта в Рим, Москва ще види допълнителна възможност. Тъй като геополитическите залози са толкова високи, силният ангажимент на САЩ с Италия може да помогне за промяна на баланса.

От десетилетия Италия е твърд партньор на САЩ. Шампион на НАТО, Италия е предоставила значително военно оборудване на Украйна, докато се бори за предотвратяване на руската инвазия, страната е домакин на шест военни бази на САЩ, включително на 6-и флот, произвежда изтребители и е ключов фактор за сигурността в източното и южното Средиземноморие. Това, което предизвиква безпокойство сега, са тримата лидери на тази твърдо дясна коалиция - докато единият изповядва ангажимент към НАТО, другите двама са открити и дългогодишни поддръжници на Русия.

Твърди се, че срещата, на която е взето решението за свалянето на Драги, се е състояла по същото време, когато Салвини си навлече критики за воденето на паралелна дипломация с Русия за войната в Украйна. Салвини отдавна се възхищава на руския президент, дори носи тениски, украсени с лика на Путин, позиция, която стана политически трудна след нахлуването на Москва в Украйна.

Един от изборните съюзници на Салвини - Берлускони, също е личен приятел на Путин, въпреки че техният коалиционен партньор Джорджа Мелони, която ръководи крайнодясната"Братя на Италия" и в момента води в проучванията на общественото мнение, силно критикува руската агресия.

Крайнодясната политическа партия "Братя на Италия", която води с малко в социологическите проучвания, е последното въплъщение на италианската дясна политика. В Европейския парламент е част от Групата на европейските консерватори и реформисти. Ръководителят на партията

Джорджа Мелони

се представи като консервативна популистка

по линия на унгарския президент Виктор Орбан, за когото каза, че му се възхищава. Мелони е в съюз с Матео Салвини, лидер на крайнодясната партия "Лига", и Силвио Берлускони, бивш премиер и ръководител на консервативната ForzaItalia. Обединената коалиция вероятно ще получи 45% и повече от гласовете на италианските избиратели.