Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Агов и Нери Терзиева вдъхновиха цяло поколение журналисти.
Асен Агов и Нери Терзиева вдъхновиха цяло поколение журналисти.

Пази в тайна посещението на US президента в бар, но след проверките на Сикрет сървис мигом се обажда на репортерите

Мести пресцентъра от третия на първия етаж, слага край на мобифонния PR

Какъв началник е била Нери Терзиева в Ефир 2, как избива вратата на кабинета си, за да може да влиза всеки при нея, как ръководи хората с техните плюсове, четете тук. 

Когато отидохме в президентството, стаята ни бе на третия етаж в един ъгъл, далеч от всички - спомни си Георги Куртев, който е заедно с Нери Терзиева още, когато тя е шеф на Ефир 2. - Тогава тя попита: "Как журналистите ще са долу, а ние тук?".

И организирахме пресцентъра на първия етаж, за да знаят колегите какво правим,

за да има пълна откритост

и да е ясно, че вече го няма мобифонния PR от времето на Жан Виденов."

Още в началото Нери въвежда правило номер едно - нито един журналист не е по-важен от другите.

"Тя казваше, че всеки има своите читатели, зрители, независимо от тиража или гледаемостта - казва Георги Куртев. - Когато организирахме интервю - усилията, които полагахме, независимо дали е за "Файненшъл Таймс", за "24 часа", или за друга медия, бяха еднакви, но вярвахме, че политиците са длъжни да дават отчет, затова не е имало толериране на нито една медия.

С нея поставихме основата на истински политически PR, а не просто да се раздава бюджет на симпатични медии, ние нямахме бюджет в президентството. В началото нямахме компютри, питаха ни за какво ще са ни.

Помня, когато президентът Петър Стоянов за първи път отиваше на посещение в чужбина. Тогава всеки държавен глава получаваше справки от МВнР, от Министерството на икономиката и др., за да го подготвят.

Ние стоим с Нери и ги четем. Препрочитаме ги и нищо не разбираме. Тя се пошегува, че

от тези справки разбира само точките

Сядаме и правим брифинг за държавата, за която тръгва Стоянов.

Знаехме, че емирът на Кувейт има собствено поле, което напоява, за да отглежда пчели, и президентът му подари буркан с мед.

Ние откривахме подобни неща, въпреки че никой не ни караше, но държавният глава бе лицето на България и винаги търсехме някакъв акцент, но от човешка гледна точка. Забелязвахме, че

президентът си слагаше нашия брифинг най-отгоре върху документите

Дори от различни министерства и служби ни питаха какви са ни източниците, нямаше Google и аз казвах: Yahoo, Netscape и др., тогава интернет бе слабо развит.

Първата интернет страница на президентството Нери я направи с 5 снимки на държавния глава. Тя виждаше във всяко нещо символ, ние не ги разбираме, но тя ги чувстваше с кожата си. За нея всяко нещо, всеки детайл бе важен - дори подредбата на масата. С Нери правехме много повече, отколкото се изисква от един пресцентър."

Нери съчувства на всички, плаче с пострадалите от бедствия. Тя е инициатор на традицията президентът да празнува с абитуриенти от домовете за сираци и инвалиди в страната.

Така през 1998 г. Петър Стоянов кани в Дом №1 на резиденция "Бояна" 490 младежи и ги посреща под звуците на "Бийтълс". Повече от час той отделя, за да говори с всеки от абитуриентите и да им пожелае успех. Но идеята на Нери не свършва дотук. Тя предвижда още на тях да им бъде осигурена работа, тъй като тези младежи в неравностойно положение след домовете остават сами. Куртев никога няма да забрави и

посещението на американския президент Бил Клинтън в София

Мерките за сигурност са безпрецедентни.

"Нери попита как така той ще е на летището и няма да разговаря с журналисти", спомни си Куртев. Започнали да й обясняват, но тя не се примирявала.

Нери Терзиева бе неотлъчно до Петър Стоянов.
Нери Терзиева бе неотлъчно до Петър Стоянов.

"Успя да застане най-отпред, до кордона, и когато Клинтън се появи, Нери започна да крещи: "Бил, Бил, не може да не дойдете при българските журналисти!". Той се спря, наруши протокола и дойде при нея,

за да се ръкува с всички журналисти.”

Държи репортерите да получат достъп до информация на всяка цена. Когато Бил Клинтън трябвало да посети бар в подземие в центъра на София и всички охранители изпаднали в ужас как така журналистите ще знаят, със задачата се заема Нери. Особено важно е никой да не знае предварително за събитието, за да се гарантира сигурността на американския президент. Задачата на Нери Терзиева била да повика бързо репортерите, за да отразят събитието чак когато всички проверки са минали и Клинтън и Стоянов вече са вътре в бара. "Употребихме много усилия да координираме всичко между НСО и американските служби и Нери се справи отлично. Голям професионалист беше", разказа Илия Лазаров, главен секретар тогава на президентството.

Също така с мекота, но и с категоричност Нери Терзиева настояла всички журналисти, изпратени в Китай, да имат достъп до събитията. Изискването на домакините било кортежът да тръгне в момента, в който се качи президентът Петър Стоянов. Не искали да чакат никого. На една от срещите част от репортерите закъснели и нямало как да стигнат навреме на мястото заради задръстванията.

Нери държала

на своето

- че журналистите трябва да присъстват и да свършат работата си. Китайците не могли да откажат на нейната категоричност, макар и изказана с мекота.

По същия начин било и на други събития.

"Отиваме някъде и като се появи охрана, тя започва да пита: "Как така?", бута кордоните, за да осигури достъп на медиите. Нери наистина бе разкъсана между два свята - журналистика и PR, винаги е била и за двата сто процента - разказа Антон Стефанов. - Тя си тръгна с гордо вдигната глава от "Дондуков" 2 и започна да работи за младите.

Обожаваше ги, преподаваше, организираше курсове по тв журналистика, по документално кино,

пишеше сценарии за филми, помагаше

на мъжа си,

който е писател

Благодаря й, че можех да дишам един въздух с нея, стигаше ми да съм до Нери.

Връзката с нея ме формира до голяма степен като характер, разбира се, не искам да омаловажавам ролята на родителите си. Срещнах я в началото на професионалния си път - през действията й виждах какво е да си честен, отговорен, а не да мислиш какво ще получиш. Че от морала по-силно нещо няма, колкото и да ти се смеят. Че трябва да можеш да се гледаш в огледалото, а не да мижиш. Тя ни даваше огъня, затова всички ние сме "Децата на Нери".

Тя бе човек, който даваше на всички и от никого нищо не искаше. Казваше: "Приятелството е действие. Точка".

Освен за журналистите

Терзиева се грижи

и за имиджа на държавата

Благодарение на нейните усилия гвардейци стоят на пост пред президентството. За това разказа пред "168 часа" Илия Лазаров, главен секретар на институцията по времето на Петър Стоянов.

"Беше едно от първите неща, които възприехме от европейската практика и заедно се преборихме да го наложим - спомни си той. - Тогава държавата още нямаше герб, а само знаме. Нери Терзиева искаше да наложи представителност на институцията чрез символиката на знамето и постовете на гвардейците."

Дълго спорили с тогавашния шеф на Генералния щаб на Българската армия ген. Михо Михов. Според него военните с ботевски униформи не можело да седят пред президентството, а

само пред мавзолея

"Но ние с Нери успяхме да го убедим да има пост пред сградата, а също и вътре. Имайте предвид, че вътрешният се води пост №1 на републиката. Впоследствие се отвори парадният вход откъм Археологическия музей и се създаде усещане за тържественост", добави Лазаров. Идеята за гвардейски пост дошла от чуждестранен съветник на Петър Стоянов, но Нери Терзиева не се отказала, докато не я реализирала. Днес никой не помни как е изглеждала сградата без представителната рота.

Защо Нери се шегува, че горе ще я дърпат и от мюсюлманския, и от християнския рай, четете тук

Как Нери се оказва последния човек със сменено име в Пловдив, четете тук.

Защо мечтата й бе да няма нито едно болно дете по света, четете тук.