Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нери Терзиева, когато водеше новините по БНТ.
Нери Терзиева, когато водеше новините по БНТ.

Журналистите добре познават доброто сърце на Нери. Тя искаше да помогне на всички в нужда. Неведнъж е впрягала контактите си, за да спаси хора в беда, особено деца. В анкетата от 25 въпроса на Румяна Таслакова за "Дойче Веле" на въпрос какво ще е първото й желание, ако имаше вълшебна пръчица, отговаря: "Да няма нито едно болно дете на света".

Впуска се да им помага, без дори да ги познава. Благодарение на нейния апел през януари 2017 г. детенце оцелява след усложнения от варицела.

След намесата й тогавашният премиер Бойко Борисов е заповядал военен хеликоптер да докара Алекс от Бургас в София.

"Какъвто и път да поеме в живота занапред малкият Александър от Бургас, стореното днес от Бойко Борисов ще остане в сърцата на родителите на детето, млади фармацевти - написа тогава Терзиева. - Три минути след обаждането ми до Севи - Севделина Арнаудова (шефката на правителствения пресцентър при ГЕРБ - бел.ред.), и премиерът беше разпоредил правителственият хеликоптер да излети от София за Бургас, за да докара момченцето на спешно лечение в "Пирогов". Ваньо Шарков организира всичко за минути.

Едно дете на 5 годинки, чиито родители не познавам дори, които нямат никакви "връзки”, не са партийци, не са отличници на демокрацията, не са спортисти, не са артисти, ще живее, дай боже. Благодаря от тяхно име. Мислете каквото искате. Александър диша."

А когато към България тръгнаха украинските бежанци през февруари-март тази година, Нери Терзиева не спираше да призовава хората да помогнат. "Хайде, добри хора отблизо и отдалеч - зная, че бързо ще съберем 20 хиляди за бежанците!", пише тя в последните месеци. И дори от болницата продължава да зове българите да помогнат на нуждаещите се.

Такава беше - искаше хората да виждат болката на другите. И не само на думи, което призна пред Румяна Таслакова, но и с всичките си действия.

Мотото на живота й бе "Под слънцето има място за всички".